Ooms is de naam

 naambord Ooms

Hieronder informatie over de familienaam Ooms. Ook worden personen, vruchten, bieren, instellingen en plaatsen genoemd, die de naam Ooms dragen.
De personen in kwestie zitten niet allemaal in mijn familieverband.
Maar als iemand de naam Ooms draagt en een bijdrage heeft geleverd aan onze samenleving , is een vermelding zeker waard.

De naam Ooms

Persoonsgegevens Ooms

Walvisvaarders Ooms

Soldaten Adam en Jan Ooms

Jan Oomsslotje

Teunis Ooms

Penning Symon Ooms en Geertje Blok

Gaston Ooms

Borstbeeld van Gaston Ooms In Beverlo-Dorp (B)

Gaston Ooms2

Gaston Ooms

Gaston Ooms (1891 -1945)
Hij was een Belgische notaris-burgemeester van Beverlo en verzetstrijder. 

Hij was in de dertiger jaren van de vorige eeuw de animator van het dorp. Moest er iets gepland worden op sociaal, cultureel of sportief gebied, dan was notaris Ooms de geknipte persoon om dat georganiseerd te krijgen. Voor zijn inzet werd hij bij de gemeentelijke verkiezingen in 1938 de grote overwinnaar en enkele maanden later aangesteld tot burgemeester van Beverlo. Anno 1941, in volle oorlogstijd, zetten de Duitsers burgemeester Ooms af.
Hij belandde in het verzet en werd in 1943 door een verrader aan de Duitse Gestapo verklikt. In september 1943 werd hij gearresteerd en na een kort verblijf in de gevangenissen van Hasselt en Sint-Gillis verzeilde hij in de Begijnenstraat van Antwerpen. Daar verbleef hij nog op het ogenblik dat de geallieerden in september 1944 België binnentrokken. De terugtrekkende Duitsers namen hem als politieke gevangene/gijzelaar mee op hun vlucht naar Duitsland en eind december werd hij afgeleverd in het concentratiekamp van Flossenbürg, aan de Duits-Tsjechische grens. Daar overleed hij door uitputting op 6 maart 1945. Pas in 1947 kwam vanuit Duitsland het bericht dat Gaston Ooms overleden was, in Beverlo toe.Al die tijd had niemand in het dorp iets over zijn laatste levensjaren vernomen.
Sinds enkele jaren prijkt in Beverlo-Dorp een borstbeeld van Gaston Ooms.
In Beverlo is er ook een Gaston Oomslaan naar hem genoemd.

 

Janus Ooms 1892

Janus Ooms in 1892

Janus Ooms (1866 -1924)
Hij was een Nederlands roeier.
Hij behaalde de prestatie waardoor hij in de Nederlandse sportgeschiedenis voortleeft in 1892. In de skiff won hij toen, als eerste niet-Brit in de geschiedenis, de Diamond Sculls in Henley, het officieuze wereldkampioenschap. Deze prestatie werd destijds groots gevierd. Bij zijn terugkomst in zijn woonplaatsAmsterdam waren duizenden mensen op de been.
Naar aanleiding van zijn triomf schonken de gezamenlijke Nederlandse roeiverenigingen (de KNRB werd pas in 1917 opgericht) Ooms een gouden miniatuur in de vorm van een roeiriem. Die miniatuur heet tegenwoordig De Gouden Riem en bestaat nog steeds.

Johan Ooms

Johan Ooms

Johan Ooms (1944)
Hij is een Nederlands acteur.
Na zijn eindexamen aan de Amsterdamse Toneelschool in 1968 speelde hij in modern en klassiek repertoire onder meer voor de toneelgezelschappen: Het Nieuw Rotterdams Toneel, Globe, Het Publiekstheater en Het Nationale Toneel. Hij was te zien in vele televisieproducties en films.
In de musical “De Zoon van Louis Davids” van Gerben Hellinga, Jaques Klöters, van Dijk/Vermeulen, was hij Louis Davids. In de musical “Tsjechov” van Robert Long en Dimitri Frenkel Frank zong hij Souvorin/ Tolstoi. In de opera “Candide” van Leonard Bernstein vertolkte hij Voltaire en diens alter ego‘s.

Johannes Willem Ooms

Oomskamer

ooms_verbodenlezing

De Verboden Lezing door Karel Ooms

Karel Ooms (1845 – 1900)
Hij was een Vlaamse kunstschilder.
Hij studeerde in de Kunstacademie van Antwerpen waar hij in 1865 als laureaat afstudeerde. Zijn bekendste werk is de Verboden Lezing.
Hij is in 1845 geboren in Dessel, in een eenvoudig landbouwersgezin. Via school ontdekte men zijn tekentalent; werd met financiële steun van de gemeente naar academie van Antwerpen gestuurd.
In 1871 werd hij zelfstandig kunstenaar te Antwerpen (Zirckstraat). Hij overleed op 55-jarige leeftijd in Cannes. De straat waar hij destijds woonde, werd naar hem genoemd: de Karel Oomsstraat.

Piet Ooms

Piet Ooms

Piet Ooms 
Pieter Lodewijk Ooms. Geboren 11 december 1884  te Amsterdam, overleden 14 februari 1961 te Amsterdam.
Zoon van Nicolaas Ooms en Cornelia Jeannetta Schappert.

Hij was een zwemmer en waterpoloër.
Hij vertegenwoordigde Nederland in 1908 bij de Olympische Spelen te Londen.
In de hoofdstad van Groot-Brittannië kwam Ooms uit op de 1500 meter vrije slag. Op dat nummer werd hij voortijdig (tweede heat) uitgeschakeld. Ooms, lid van zwemvereniging DJK uit Amsterdam-West, was in Londen een van de zes zwemmers, die Nederland vertegenwoordigde bij de vierde Olympische Spelen.
Net als Bouke Benenga, Johan Cortlever en Eduard Meijer maakte Ooms in Londen ook deel uit van de Nederlandse waterpoloselectie, die als vierde en laatste eindigde. Zijn meest indrukwekkende prestatie leverde hij in 1911, toen hij bij Le Havre een wedstrijd over 26 kilometer won met zes uur (!) voorsprong op nummer twee. Ooms was in de beginjaren van de sport in Nederland zeer populair. Hij stond erom bekend dat hij tijdens zijn races graag een glaasje champagne dronk.
Ooms overleed op 14 februari 1961 in Amsterdam op 76-jarige leeftijd.

LOFHet Lucas-Ooms Fonds (LOF)
Dat is een fonds, dat het stimuleren van Nederlandse tijdschriften en de Nederlandse tijdschriftenjournalistiek in de breedst mogelijke zin tot doel heeft.
Het Lucas-Ooms Fonds is genoemd naar J.W. Lucas en C.P. Ooms, directeuren van de Haarlemse uitgeverij De Spaarnestad, die tijdschriften als Katholieke Illustratie, Panorama en Libelle uitgaf. Het fonds werd in 1967 ingesteld bij een legaat van C. Ooms-Luiken, de weduwe van C.P. Ooms. Het wordt beheerd door een stichting, die is gevestigd te Amsterdam. De doelstelling van het LOF, het Lucas-Ooms Fonds, is het stimuleren van ‘het tijdschrift’ en ‘de tijdschriftjournalistiek’. Dit gebeurt al tientallen jaren door de jaarlijkse toekenning van LOF-prijzen en door financiële steun te geven aan bijzondere projecten.
Tot de belangrijkste activiteiten van het Lucas-Ooms Fonds behoort de uitreiking van de LOF-prijzen. Met deze prijzen, die samen met de Nederlandse Uitgeversbond (NUV) zijn ingesteld, wil het Lucas-Ooms Fonds erkenning geven aan “bijzondere prestaties op het gebied van tijdschriften en tijdschriftenjournalistiek”.

 

Oomskinderpeer

Ooms Bieren

http://johnooms.nl/dorpen-en-steden/oomsberg-2/—–

Oomsberg

Bushalte Ooms

 

En natuurlijk:

Geslacht Ooms

Stamboom Ooms

Canon van het geslacht Ooms

Kwartierstaat Ooms-Braat

Wilrijk

Terug naar:

Varia