Bunnik

 

Bunnik in 1867, door J. Kuyper

Bunnik is een dorp in de Nederlandse provincie Utrecht en onderdeel van de gelijknamige gemeente Bunnik. De kern telt ongeveer 6.965 inwoners.

De geschiedenis van Bunnik gaat zo’n 2000 jaar terug. De Romeinen bouwden kort na het begin van onze jaartelling bij Fectio (Vechten) een belangrijk castellum met een haven aan de toenmalige loop van de Rijn, hun grensrivier. Destijds was de Lek minder belangrijk. Het meeste water stroomde vanaf Wijk bij Duurstede naar het noorden, door Bunnik via Utrecht naar Katwijk aan den Rijn (zie Kromme Rijn, Leidse Rijn, Oude Rijn).

Bij het castellum ontwikkelde zich een handelsplaats. Deze bleef bestaan, ook toen het castellum in de vierde eeuw definitief door de Romeinen werd verlaten. Het gebied werd toen achtereenvolgens bezet door de Friezen en de Franken. In 723 schonk de Frankische hofmeier Karel Martel onder andere de restanten van Fectio aan de Utrechtse kerk. Onder kerkelijke leiding werd het gebied tussen de 8e – en de 14e eeuw geheel ontgonnen. Belangrijk voor de ontginningen was de dam die in of kort na 1122 te Wijk bij Duurstede in de Rijn werd gelegd, zodat de Lek de doorgaande route werd. Sindsdien is de waterstand in de Kromme Rijn te regelen, maar is er vrijwel geen scheepvaart meer. In de 8e en 9e eeuw ontwikkelden zich de drie kerkdorpen Bunninchem (Bunnik), Iodichem (Odijk) en Wercundia (Werkhoven). In de 12e – en 13e eeuw werden er kleine dorpskerkjes gebouwd.

Huis Cammingha (De Beesde) te Bunnik                          Foto: Wikipedia

Cammingha, oudere naam De Beesde, is een kasteel aan de Camminghalaan te Bunnik.
Het huidige goed bestaat uit twee delen; de eind-14e-eeuwse woontoren De Beesde en het 17e-eeuwse landhuis Cammingha.

Het kasteel is gebouwd rond 1395. Het diende toen als versterking van een ander landgoed: de Niënhof in Bunnik. Het kasteel is oorspronkelijk gebouwd als woontoren. Het is door verschillende eigenaren en bewoners uitgebreid tot het prachtige monument wat het nu is. Via een aantal overervingen en huwelijken kwam het kasteel in 1707 in handen van Wytze van Cammingha, die zijn naam aan het kasteel gaf.

Bunnik ligt nabij een knooppunt van spoorwegen en snelle verbindingen met de historische stad Utrecht. De Kromme Rijn stroomt door de plaats. Het dorp Bunnik ligt aan de N229, heeft een afslag aan de A12 en een treinstation, station Bunnik.

Bunnik kent diverse sportverenigingen, waaronder een voetbalvereniging, VV Bunnik ’73, en een hockeyclub, HC Kromme Rijn en een korfbal vereniging KV Midlandia. De clubs spelen op sportpark Tolhuislaan.

In Bunnik is onder andere de Koninklijke BAM Groep, de BOVAG en frisdrankfabrikant Vrumona gevestigd.

Er is een krater op Mars vernoemd naar het dorp…

Wapen van Bunnik (1913 -1969)                           Afbeelding: Publiek Domein Wikipedia

Het wapen van Bunnik is in 1913 voor het eerst door de Utrechtse gemeente aangevraagd, terwijl deze al in 1857 bestond. In 1857 is de gemeente Bunnik gefuseerd met de gemeente Rhijnauwen. In 1964 is de gemeente gefuseerd met onder andere Odijk, 4 jaar later kreeg de gemeente het huidige wapen, met in de vier kwartieren de drie oude wapens plus het voormalige wapen van de heerlijkheid Amelisweerd.
In 1913 heeft de gemeente Bunnik een aanvraag ingediend voor een wapen waarin drie Franse lelies staan. Twee lelies boven en eentje onder. Dit zou het wapen zijn geweest van Rhijnauwen, dit wapen werd door de Hoge Raad van Adel afgewezen. Hierop zond de gemeente een alternatief in met op het wapen een staande haan. De haan staat in dit wapen voor waakzaamheid. De rand, of zoom, om de haan heen staat symbool voor de forten Rhijnauwen en Vechten.

Op 11 februari 1913 kreeg de gemeente Bunnik het wapen met het volgende blazoen toegewezen:
“In goud een stappende haan van keel en een uitgetande zoom van sabel.

Het wapen vertoont een gouden schild met daarop een rode haan. De rand van het schild is zwart gekarteld. Dit wapen is ten delen opgenomen in het wapen dat de gemeente op 26 september 1969 naar aanleiding van de fusie met Odijk en Werkhoven kreeg.

Uit:
Wikipedia – Bunnik (plaats)
Wikipedia – Bunnik (gemeente)
Kasteel Cammingha
Wikipedia – Wapen van Bunnik

 

Voorouders uit Bunnik:

  • Wouter Luytgens van der Mathe
    Geboren rond 1400, overleden na 1449, zoon van Luijtgen Philipsz en N.N.
    Afkomstig uit Houten (Utrecht), in 1440 landgenoot te Houten. Is in 1449 ingeland te Houten, Weteringe, Vuylcop en Bunnik volgens het register van Oudschildgeld. Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
  • Luijtgen Wouters van der Mathe
    Geboren omstreeks 1435, overleden vóór 1493. Zoon van Wouter Luytgens van der Mathe.
    Schout van Schonauwen (onder Houten) 1484. In 1465 Landgenoot in ’t Goy, in 1469 in Bunnik. In 1470 Ingeland onder Houten, Weteringe Vuylcop en Bunnik, met het land dat in bezit van zijn vader was. Hij wordt genoemd Luke Woutersz.
    Hij trouwt  1e  met  Beatrix Ghijsbert Hermansdr, overleden voor 1472.
    Hij trouwt  2e  met  Celye Goyert Gherytsdr. Geboren rond 1450, overleden in 1485.
  • Adriaan Jansz van Oostrum
    Geboren in 1576 te Bunnik, overleden in 1630 te Bunnik. Zoon van Jan Adriaansz van Oostrum en Marrichgen Eerstens Jacobsdr van Schaik. Hij is in 1600 te Bunnik getrouwd met:
  • Annichjen Cornelisdr
    Geboren in 1575, overleden in 1637 te Bunnik

 

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook       

© 5 augustus 2020