Oosterwijk

 

Oosterwijk is een dorp (volgens velen ten onrechte een buurtschap, maar er staat een kerk) ten westen van Leerdam behorend tot gemeente Vijfheerenlanden in de provincie Utrecht. In het verleden behoorde Oosterwijk tot het nog verder naar het westen gelegen Kedichem. Voor 1820 was Oosterwijk een zelfstandig dorp met eigen schout (burgemeester) en schepenen (wethouders). Oosterwijk ligt aan de rivier de Linge.

Oosterwijk bestaat uit de Lingedijk, de Noorderlingedijk, de Koenderseweg, de Oudendijk, de Nortierstraat en het Kerkelaantje. Het Kerkelaantje vormt de kern van het dorp. Het dorp bestaat uit ongeveer tachtig huizen en telt ongeveer 220 inwoners. Klein-Oosterwijk hoort niet bij Oosterwijk maar is een straat van Leerdam. Het grenst wel aan Oosterwijk.
Het dorp wordt voor het eerst vermeld in 1269.

Oosterwijk kan worden verward met het Noord-Brabantse Oisterwijk dat dezelfde uitspraak, maar niet dezelfde spelling heeft.

Kerk en Kasteel te Oosterwijk. Gravure van H. Schouten                                                   Afbeelding: Kastelen.nl – Oosterwijk

Aan het Kerkelaantje bevindt zich de hervormde kerk van Oosterwijk. Het middeleeuwse kerkgebouw werd wegens bouwvallige staat in 1872 afgebroken en vervolgens in de huidige vorm herbouwd. Eind jaren 90 is de klokkentoren vervangen. De oude klokkentoren bleek in zo’n slechte staat, dat deze moest worden vervangen. Daarmee heeft de kerk van Oosterwijk de voorpagina van het AD gehaald. Op de voorpagina was te zien hoe de oude klokkentoren van de kerk werd getakeld. Het hout was dermate rot dat het met de hand verpulverd kon worden. Op 26 mei 1997 kreeg de kerk, na bijna een jaar zonder klokkentoren te hebben gestaan, een replica van de oude klokkentoren.

Het kasteel dat ooit naast de kerk stond, is in 1984 afgebrand en in 1987 vervangen door een eigentijdse villa. Nadat het zijn functie als kasteel had verloren, is het lange tijd in gebruik geweest als pastorie.

Wapen van Oosterwijk              Afbeelding Publiek Domein Wikipedia

Een deel van Oosterwijk is een beschermd dorpsgezicht.

Wapen van Oosterwijk 
In zilver twee beurtelings gekanteelde dwarsbalken van keel en een vrijkwartier van lazuur, beladen met een vogeltje van zilver.

Uit:

Wikipedia – Oosterwijk
DBNL – Vijfheerenlanden
Heraldrywiki – Oosterwijk

 

 

Coen van Oosterwijk
Geboren omstreeks 1265. Vermoedelijk afkomstig van de Heren van Arkel. Heer van Oosterwijk.  Baljuw en rentmeester van Heer Jan van Beaumont te Gouda en te Schoonhoven. Getrouwd met Mabelia van Wendelnesse.

Gerrit Aartsz Schilder
Geboren circa 1578 te Oosterwijk. Zoon van Aart Schilder.
Hij is getrouwd met Maritje Hendrik op 21 september 1603 te Poortugaal.

Peter Lenaerts Keppel
Geboren op 1 maart 1668 te Herwijnen. Overleden op 10 januari 1723 te Leerdam. Watermolenaar aan de Lingedijk te Oosterwijk. Zoon van Lenaert Keppel en Dirckje Hol.
Hij was op 30 maart 1690 te Kamerik gehuwd met Deliaentje van den Ende. Gedoopt op 14 juli 1667 te Zuilen. Overleden op 16 mei 1731 te Leerdam. Dochter van Bastiaan Jansz van den Ende en Fijghjen Govertsdr.

 

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook       

© 30 juli 2020, laatst bijgewerkt op 6 mei 2022