Frederic Remington

Frederic Remington (1861 – 1909)      Foto: Publiek Domein Wikipedia

FREDERIC REMINGTON (1861 – 1909)
Amerikaanse schilder, illustrator, beeldhouwer en schrijver

Hij was gespecialiseerd in afbeeldingen van het Amerikaanse Oude Westen .
​​Remington’s werken staan bekend om het afbeelden van het westen van de Verenigde Staten in het laatste kwart van de 19e eeuw, met afbeeldingen van cowboys, Amerikaanse Indianen en de cavalerie van de Verenigde Staten…

Remington werd op 4 oktober 1861 in Canton, New York geboren als zoon van Seth Pierrepont Remington (1830–1880) en Clarissa “Clara” Bascom Sackrider (1836–1912). Zijn vaderlijke familie bezat bouwmarkten en emigreerde in het begin van de 18e eeuw uit Elzas-Lotharingen. Zijn moederfamilie uit de Bascom-lijn was van Frans-Baskische afkomst, kwam begin 1600 naar Amerika en stichtte Windsor, Connecticut.
Remington’s vader was een legerofficier, een kolonel, in de Amerikaanse Burgeroorlog.

Kolonel Remington was tijdens de meeste van de eerste vier jaar van het leven van zijn zoon in oorlog. Na de oorlog verhuisde hij zijn gezin voor een korte tijd naar Bloomington, Illinois en werd hij benoemd tot redacteur van de Bloomington Republican , maar het gezin keerde in 1867 terug naar Canton. Frederic was het enige kind van het huwelijk en kreeg constante aandacht.  Hij was een actief kind, groot en sterk voor zijn leeftijd, dat dol was op jagen, zwemmen, paardrijden en kamperen.  Hij begon al op jonge leeftijd met het maken van tekeningen en schetsen van soldaten en cowboys.

Arizona Cowboy, Frederic Remington (1901)  Afbeelding: Publiek Domein Wikipedia

Remington ging naar de kunstacademie aan de Yale University en studeerde onder John Henry Niemeyer . Remington was de enige mannelijke student in zijn eerste jaar. Hij ontdekte dat voetbal en boksen interessanter waren dan de formele kunstopleiding, met name tekenen van afgietsels en stillevens. Hij gaf de voorkeur aan actietekenen en zijn eerste gepubliceerde illustratie was een cartoon van een voetballer voor de studentenkrant Yale Courant.

Hij verliet Yale in 1879 om voor zijn zieke vader te zorgen, die tuberculose had. Zijn vader stierf een jaar later, op vijftigjarige leeftijd, en ontving respectvolle erkenning van de inwoners van Ogdensburg. Remington’s oom Mart verzekerde zich van een goedbetaalde administratieve baan voor zijn neef in Albany, New York en Remington zou in het weekend naar huis terugkeren om zijn vriendin Eva Caten te zien. Nadat haar vader zijn verlovingsvoorstel aan Eva had afgewezen, werd Remington verslaggever voor de krant van zijn oom Mart, waarna hij andere kortstondige banen kreeg.
Remington leefde van zijn erfenis en bescheiden inkomen uit werk en weigerde terug te gaan naar de kunstacademie en bracht in plaats daarvan tijd door met kamperen en genieten.

Op negentienjarige leeftijd maakte hij zijn eerste reis naar het westen, naar Montana. In het Amerikaanse Westen van 1881 zag hij de uitgestrekte prairies, de snel krimpende bizonkuddes , het nog steeds niet omheinde vee en de laatste grote confrontaties van Amerikaanse cavalerie en indianenstammen, gebeurtenissen die hij zich sinds zijn kindertijd had voorgesteld.

A Dash for the Timber, 1889, toont cowboys in het zuidwesten die achtervolgd worden door Apaches. Een van de acht ruiters is al gewond maar blijft op zijn paard. Frederic Remington.                     Afbeelding: Publiek Domein Wikipedia

Aan het begin van zijn loopbaan werkte Frederic Remington vooral als illustrator. Hij reisde veel in de gebieden rond de rivier de Mississippi, waar hij het leven van de indianen, soldaten en cowboys vastlegde. De illustraties die Remington tijdens deze reizen maakte werden uitgegeven in talloze boeken. Tijdens de Spaans-Amerikaanse Oorlog reisde hij als correspondent mee.
Frederic Remington moet vooral gezien worden als journalist. Zoals een tegenwoordige fotograaf legde Remington de gebeurtenissen gedetailleerd vast.

The Sentinel , 1889, olieverf op doek.                      Sid Richardson Museum.                                    Afbeelding: Publiek Domein Wikipedia

 

Remington was de meest succesvolle westerse illustrator aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw, zozeer zelfs dat de andere westerse kunstenaars zoals Charles Russell en Charles Schreyvogel bekend waren tijdens het leven van Remington, als leden van de “School of Remington”.

 

 

Frederic Remington overleed in december 1909 in de omgeving van Ridgefield, Connecticut.
Een groot deel van zijn nalatenschap kwam terecht in het Frederic Remington Art Museum in Ogdensburg, New York.

 

Het rooksignaal ; 1905; Olieverf op canvas, Frederic Remington                                                                                                      Amon Carter Museum of American Art, Fort Worth, Texas, Amon G. Carter Collection; 1961.250.                                        Afbeelding: Publiek Domein Wikipedia

Uit:
Wikipedia – Frederic Remington
Collecties:
Remington’s olieverf schilderijen
Remington’s tekeningen op papier
Remington’s schetsboek
Remington’s sculpturen

 

Terug naar:

Het Wilde Westen

facebook

 

© 21 augustus 2020, laatst bijgewerkt op 4 maart 2023