Heren van Borselen

Van Borsele (vaak ook met -n aan het eind geschreven en soms met dubbele -s) was een machtige adellijke familie uit Zeeland, voornamelijk in de vijftiende eeuw. De familie had zijn stamslot, slot Troye, op het (toenmalige) eiland West-Borselen.

Volgens de legende stamt dit geslacht af van Lupolt van Swaben, getrouwd met een prinses van Hongarije, wier kleinzoon, ook Lupolt geheten, in 868 de Noormannen uit Walcheren had verjaagd en als beloning het eiland Borssele geschonken kreeg. De eerste keer, dat een telg uit het geslacht Van Borssele in de oorkonden vermeld wordt is in 1243, als de Hollandse graaf voorrechten verleent aan kooplieden uit Lübeck en uit Hamburg. Nicolaas, heer van Borsselen, is daarbij getuige van de graaf. Zijn beide kleinzonen behoorden reeds tot de machtigste heren in Zeeland. Floris, uit de oudste tak was heer van Borssele, Goes en Kloetinge. Bij de strijd om de opvolging van de graven uit het Hollandse huis koos hij de Vlaamse zijde, wat hem noodlottig werd. Hij en zijn nakomelingen weken uit naar Vlaanderen, waar de oudste tak omstreeks 1375 zou zijn uitgestorven. Zijn neef Wolfert was heer van Veere en Zandenburg vlak bij Veere. Ook hij koos aanvankelijk partij voor de Vlamingen. Maar na de dood van graaf Floris V werd hij de belangrijkste adviseur van diens zoon Jan I. Hij was de machtigste man in Holland en Zeeland, werd beleend met Woerden, Beverwijk en Oudewater en gaf Rotterdam namens de graaf stadsrechten. De stad Rotterdam geeft als herinnering hieraan de zilveren penning ‘Wolfert van Borssele’ aan verdienstelijke mensen.
Uit: Geslacht Van Borssele – Wikipedia

Borselen

1. Hendrik Wiszo
Geboren rond 1150.
Zoon:

  • Nicolaas I van Borselen (Volgt 2)

Uit: Hogenda – Kwartierstaat Keesmaat-Bothof (9.768.256)

 

Borsele2. Nicolaes I van Borselen
Ridder, heer van Borselen. Geboren rond 1180, overleden vóór 1263. Zoon van Hendrik Wiszo.
Voor hem waren er al voorouders die een notabele status hadden bereikt, aangezien Nicolaes geciteerd werd als ridder en heer van Borsele. Maar over hen is weinig bekend, zodat hij het vertrekpunt is geworden voor de genealogieën gewijd aan deze familie.
Hij leefde in de regeerperiode van Willem II van Holland. Zijn naam komt voor in oorkonden vanaf 1243 tot 1258. Uit een oorkonde van 1263 van een door Floris V toegekende tolvrijheid voor Goes, aan de oudste zoon Peter, heer van Borselen en Goes, kan worden afgeleid dat Nicolaes al overleden was.
Hij was gehuwd met Jutta van Holland (geboren ± 1182). Zij was een buitenechtelijke dochter van Graaf Willem I van Holland (Zie Graven van Holland I nr. 10).
Kinderen:

  • Peter van Borselen, geboren ±1210 Borselen, overleden ±1278 (Volgt 3a)
  • Hendrik Wisse van Borselen, geboren ±1212, overleden 1266/71 (Volgt 3b)
  • NN (dochter) van Borselen, geboren ±1214
Uit: Wikipedia – Nicolaes van Borselen

Borsele3a. Peter van Borselen, (geboren ±1210 Borselen, overleden ±1278).
Ridder, heer van Borselen, Goes en Kloetinge. Zoon van Nicolaas I van Borselen en Jutta van Holland.
Hij was gehuwd met Hadewig van Cruiningen, dochter van Godfried van Cruiningen (Zie Heren van Cruyningen nr. 4) en Oda van Pumbeke.
Kinderen:

  • Jutta van Borselen (Volgt 4a)
  • Florys van Borssele, heer van Borselen, Goes en Kloetinge
  • Oda van Borselen (Volgt 4b)

 

3b. Hendrik Wisse van Borselen
Geboren  circa 1212, overleden 1266/71. Zoon van Nicolaas I van Borselen en Jutta van Holland.
Hij was 1e gehuwd met N.N. Wolfertsdr. van de Maalstede. Geboren rond 1220, dochter van Wolfert van de Maalstede (Wolfert van Zeeland) en N.N.
Hij was 2e gehuwd met Clarissa van Gavere. Geboren rond  1225. Dochter van Jan Mulaert van Gavere en Elizabeth van Ackere.
Kinderen:

  • Wolfert I van Borselen (Volgt 4c)
  • Jan Mulart van Borselen
  • Rasso van Borselen
Bronvermelding:
Geni – Hendrick Wisse van Borselen 

 

 

Borsele4a. Jutta van Borselen (geboren 1244, overleden ± 1296)
Dochter van Peter van Borselen en Hadewich van Cruijningen .
Zij was gehuwd met  Hendrik II, heer van der Lecke, zoon van Hendrik I van der Lecke en Jutta van Werth.
Kinderen:

  • Sophia van der Lecke
  • Gijsbert van der Lecke
  • Pieter van der Lecke
  • Maria van der Lecke (Volgt Heren van de Lek nr. 6)

4b. Oda van Borselen
Geboren in 1255, overleden november 1294. Dochter van Peter van Borselen en Hadewich van Cruijningen.
Zij was gehuwd met  Willem  IV van Strijen. Geboren in het jaar 1255, overleden november 1294. Zoon van Willem III van Strijen en Aleid van Helpenstein (van Heemskerk).
Kinderen:

  • Hadewy van Strijen  1275 – ….
  • Willem van der Weede (uten wairde)  1280-1321
  • Hygheman Willemssone II (Hugeman) van Zevenbergen 1289 (Volgt Heren van Strijen nr. 7a)
  • Aleydis van Strijen  1275-1316 (Volgt Heren van Strijen nr. 7d)
  • Willemsdr van Strijen
  • Hedwig van Strijen

Portret van Wolfert I van Borselen. Daaronder een tafereel waarbij Wolfert uit het venster wordt geworpen en vervolgens gelyncht door de menigte in Delft.

4c. Wolfert I van Borselen
Hij was heer van Veere. Geboren circa 1245, overleden te  Delft, 1 augustus 1299. Zoon van Hendrik Wisse van Borselen en Clarissa van Gaveren.
In 1282 huwde hij met Sybille van Praet (voor 1253 – 1292), vrouwe van Sandenburg. Zij was een dochter van  Frank van Praet en Aleydis van Helpenstein.
Nadat Sybille overleden was, trouwde Wolfert in 1297 met Catharina van Durbuy, weduwe van Albrecht van Voorne en dochter van Gerard van Luxemburg, vermeend minnares van Floris V.

In Zeeland waren in die tijd de lenen zogenaamde kwade of rechte lenen. Deze zwaardlenen vielen terug aan de leenheer als er geen mannelijke nakomelingen waren. Indien er meerdere zonen waren, werd de leen verdeeld onder deze nakomelingen. De Zeeuwse adel kwam hiertegen in opstand, omdat de lenen hierdoor te versnipperd raakten. In 1282 droeg Wolfert zijn leen op aan de gravin van Holland, waarna hij het als goed of onversterfelijk leen terugkreeg. Dit spilleleen was de basis voor de macht van het geslacht van Borselen.In 1290 koos hij echter de zijde van de Vlamingen tegen graaf Floris V. In 1291 werd hij zelfs leenman van de graaf van Vlaanderen. Vlak voordat Floris V overleed, verzoenden zij zich echter. In 1295 was Wolfert de aanvoerder van het leger dat de Vlamingen versloeg bij Borssele. Het jaar daarop versloeg hij de West-Friezen bij Monnickendam.Na de dood van Floris V van Holland in 1296 keerde diens jonge zoon Jan I van Holland terug van het hof van Eduard I van Engeland waar hij opgegroeid was en gehuwd met Eduards dochter Elizabeth. Eduard stelde Wolfert met Jan III van Renesse aan als regent. Wolfert probeerde deze in diskrediet te brengen bij Jan I.In 1297 vond de Slag bij Vronen plaats. Hierbij had Jan III van Renesse de leiding, maar werd omsingeld en daarop verbannen uit Holland. Hieraan had bijgedragen dat Wolfert zich met zijn troepen terug had getrokken. Wolfert had nu het bestuur naar zich toegetrokken, wat hem echter in verschillende kringen gehaat maakte. Na een conflict met het stadsbestuur van Dordrecht werd hij in 1299 gelyncht in Delft. Jan II van Avesnes nam daarna het regentschap over en verwierf het graafschap Holland na de dood van Jan I later dat jaar.In 1299 verleende Wolfert Rotterdam stadsrechten, die echter al snel werden ingetrokken. De stad Rotterdam heeft de Wolfert van Borselenpenning ingesteld.
Kinderen van Wolfert I uit het eerste huwelijk met Sybille van Praet:
  • Wolfert II van Borselen , trouwde met Aleid van Henegouwen, buitenechtelijke dochter van Jan II van Avesnes
  • Floris, vermoedelijk overleden 21 juni 1344 en begraven te Middelburg
  • Margriet van Borselen
  • Frank (ovl. 30 mei 1316)
  • Claas I van Borselen (ovl. 1357), heer van Brigdamme, begraven te Middelburg. Vader van Frank, heer van Sint-Maartensdijk, gehuwd met Alienora van Zuijlen
  • Hendrik Wisse van Borselen
  • Heilwig van Borselen (Volgt 5)
Uit:
Wikipedia – Wolfert I van Borselen

 

 

5. Heilwig van Borselen
Geboren in 1280, overleden in het jaar 1329. Dochter van Wolfert I van Borselen en Sybille van Praet.
Zij is getrouwd met Gerard van Voorne. Zoon van Albrecht van Voorne (Zie Heren van Voorne nr. 7b) en Catharina van Durbuy.
Kinderen:

  • Machteld van Voorne  1297 – 1372 (Volgt Heren van Voorne nr. 9a)
  • Albert van Voorne  ± 1300 – 1331    (Volgt Heren van Voorne nr. 9b)
  • Lijsbeth van Voorne  1326 – ….
  • Catharina van Voorne  …. -1364

 

 

Vermeldingen:
Wikipedia – Huis van Borsele
Geni – Nazaten Nicolaas van Borsele
Archieven.nl – Geslacht van Borssele
Genealogische Bronnen – JohnOoms.nl

 

Terug naar:

Heren en Vrouwen van…

facebook

 

© 4 oktober 2015, Laatst bijgewerkt op 17 augustus 2023