Heren van Aalst

1. Boudewijn I van Gent
Geboren rond 1030, overleden 24 april 1082. Hij was een Vlaams edelman, de eerste die zich “heer van Aalst noemde.
Boudewijn was een zoon van Rudolf van Gent (Zie Burggraven van Gent nr. 2a) en van Gisela, dochter van Frederik van Luxemburg (Zie Graven van Luxemburg nr. 2). Boudewijn I noemde zichzelf ook “Gandensis” omdat hij voogd was van de Sint-Pieters abdij van Gent. Hij was ook heer van Waas, Drongen en Ruiselede, bezittingen die hij als een schenking van Robrecht I de Fries, graaf van Vlaanderen (Zie Graven van Vlaanderen nr. 8c), had verkregen.

Boudewijn I stierf in april 1082. Zijn broer Gilbert trok met Willem de Veroveraar mee naar Engeland en ontving voor zijn diensten de heerlijkheid Folkingham. Boudewijn was getrouwd met Ada van Avesnes (Zie Heren van Avesnes nr. 3)
Boudewijn en Ada kregen de volgende kinderen:

  • Boudewijn II van Gent (Volgt 2a)
  • Zeger
  • Gilbert, stichtte het klooster Vorst bij Brussel (stad) waar zijn moeder non werd.
  • Walter
  • Gertrude, gehuwd met Arnulf van Ardres
  • Luitgard van Aalst (Volgt 2b)
  • mogelijk Elisabeth, gehuwd met Rasso II van Gavere

 

2a. Boudewijn II van Gent
Bijgenaamd de Dikke, was heer van Aalst. Zoon van Boudewijn I van Gent en Ada van Avesnes.
Hij volgde in 1082 zijn overleden vader op. Hij werd van Gent genoemd omdat hij en zijn vader advocaten waren van de Sint Pieters abdij van Gent.
Hij kwam in conflict met Amalrik, heer van Ninove. Hij plunderde Okegem maar werd gevangengenomen door Amalrik. Pas na bemiddeling van de Vlaamse graaf werd hij vrijgelaten. In 1096 trok hij samen met zijn broer Giselbert op kruistocht, maar hij sneuvelde te Nicea in 1097. Zijn echtgenote Reinewif gaf aan de St. Pietersabdij voor zijn zielenrust een mansus te Burst.
Kinderen:

  • Boudewijn III van Gent (Volgt 3a)
  • Iwan van Aalst (Volgt 3b)

 

2b. Luitgard van Aalst
Dochter van Boudewijn I van Gent- van Aalst en Ada van Avesnes.
Zij was gehuwd met  Ingelbrecht IV van Peteghem-Cyoing. Geboren rond 1030, overleden voor 1082.
Kinderen:

 

3a. Boudewijn III van Gent
Hij was heer van Aalst. Geboren in 1097, overleden in 1127. Zoon van Boudewijn II van Gent en Reinewif.
Hij was Pair (peer of Baro) van Vlaanderen, één van de 12 (in navolging van de 12 apostelen) hoofdleenmannen van de graaf van Vlaanderen. De peers vormden een raadgevend hof dat de graaf moest bijstaan met raad.
Hij gaf verscheidene bezittingen aan de St. Pietersabdij en de abdij van Ninove. Samen met zijn broer Iwein van Aalst gaf hij de abdij van Afflighem gronden te Erembodegem (waarop molens werden gebouwd) en 2 mansi te Afflighem (voor de poorten van de abdij). Zijn vaders eigendommen Waas, Drongen en Ruiselede verkreeg hij pas in 1120 van de graaf van Vlaanderen. Hij werd van Gent genoemd omdat hij en zijn vader advocaten waren van de Sint Pieters abdij van Gent. Toen de graaf van Henegouwen Vlaanderen binnen viel en Oudenaarde en Ninove veroverde ging Boudewijn III hem tegemoet. Hij werd gewond aan het hoofd en moest zich haastig naar Aalst terugtrekken. In 1127 overleed hij toen door het blazen op een hoorn zijn hoofdwond opende.
Hij was gehuwd met Aleida van Grimbergen. Dochter van Wouter I “Draeckenbaert”  Berthout en Margaretha van Grimbergen (Zie Heren van Grimbergen nr. 9).
Dochter:

  • Beatrix van Aalst (Volgt 4 a)

 

3b. Iwan van Aalst
Geboren rond 1125, overleden rond 1145. Zoon van Boudewijn II van Gent en Reinewif.
Hij was gehuwd met Laurentina van de Lotharingen- van De Elzas. Geboren circa 1124, overleden circa 1175. Dochter van Diederik III van de Elzas en Swanhilde.
Dochter:

  • Mathilde van Liedekerke en Groot Aalst ± 1140-± 1190 (Volgt 4b)

 

4a. Beatrix van Aalst
Geboren in 1120, overleden in 1155. Vrouwe van Aalst en Waise. Dochter van Boudewijn III van Aalst en Adelheid van Grimbergen.
Ze verkreeg de heerlijkheid van haar vader. Haar voogd Iwein van Aalst stemde in met een huwelijk met Hendrik van Bourbourg. Dit zou voor de Graaf van Vlaanderen een gevaarlijke situatie worden. Het samenvoegen van beider familiebezit zou een te grote machtsconcentratie zijn. De graaf maakte dus geen bezwaren wanneer Iwein als voogd haar bezittingen in beslag nam en zelf heer van Aalst werd. Alleen enkele bezittingen van haar moeder Aleida van Grimbergen vielen in de bruidsschat.
Zij is 1e getrouwd met Hendrik Burggraaf van Bourbourg.
Zoon:

  • Wouter (de Kleine) Burggraaf van Bourbourg  1140-1215 .

Zij is 2e getrouwd met Diederik VI Heer van Beveren.
Kinderen:

  • Mathilde van Beveren van Diksmuide  ± 1145 – …. 
  • Dirk VII van Beveren  1152 – 1194 (Volgt Heren van Beveren nr. 7a)

 

4b. Mathilde van Liedekerke en Groot Aalst 
Geboren rond 1140, overleden rond 1190. Dochter van Iwan van Aalst en Laurentina van de Lotharingen- van De Elzas.
Zij was gehuwd met Rasso IV van Gavere. Vermeld vanaf 1156 en vóór 1190 overleden. Hij was heer van Gavere en Chièvres, pair en hofschenker. Hij was als heer van Chièvres ook een vazal van de graaf van Henegouwen. Zoon van Rasso III van Gavere en Eva van Chièvres. Hij begeleidde wellicht Filips van de Elzas in 1177 op kruistocht.
Kinderen:

  • Jan van Gavere  …. – ± 1244
  • Rasso V van Gavere  ± 1165 -1217 (Volgt Heren van Gavere nr. 7)

 

 

Zie ook:
Wikipedia – Heren van Aalst
Genealogische bronnen op JohnOoms.nl

Terug naar:

Heren en Vrouwen van…

  facebook       

© 10 december 2017