Ambachtsheerlijkheid Hodenpijl

 

Wapen van de Heren van Hodenpijl

Hodenpijl was een voormalige ambachtsheerlijkheid, voormalig dorp en voormalige gemeente. Thans een buurtschap tussen Schipluiden en Den Hoorn. In 1855 werd deze gemeente, samen met Sint Maartensregt toegevoegd aan de gemeente Schipluiden. Hodenpijl was in de 13e eeuw een kasteel van de Heren van  Hodenpijl. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten in 1351 en 1393 is het met de grond gelijk gemaakt en nooit meer herbouwd. Tot 1795 was Hodenpijl een ambachtsheerlijkheid.

Buitenplaats te Hodenpijl (1823)

In Hodenpijl zijn enkele bijzondere gebouwen te zien, waaronder de voormalige buitenplaats Hodenpijl (gebouwd omstreeks 1702) en de voormalige RK kerk.

Voormalige kerk te Hodenpijl

De voormalige kerk van Hodenpijl, een zogenaamde waterstaatskerk, ontworpen door Arend Roodenburg en zijn leerling G.R. Pelletier werd gebouwd van 1839 tot 1840 en deed dienst als kerk tot 1963. De kerk deed vervolgens dienst als uitgeverij en als magazijn van een groothandel in apotheek- en labaratoriumbenodigdheden. In de 21e eeuw is er activiteitencentrum (met onder meer bijeenkomsten en concerten) en een café-restaurant met lokale producten gevestigd. Achter het gebouw vindt men de R.K. begraafplaats van de St. Jacobusparochie van Schipluiden met een monumentaal priestergraf. Naast de kerk bevindt zich de pastorie uit 1872.

 

Bron: Wikipedia – Hodenpijl

Zie ook:

Heren van Hodenpijl

Heerlijkheden

  facebook        

© 3 maart 2018