Davy Crockett

 

Davy Crockett

Davy Crockett

David (Davy) Crockett
Geboren Greene County, Tennessee, 17 augustus 1786 – overleden San Antonio, nu Texas, 6 maart 1836) was een Amerikaanse politicus, militair, revolutionair en volksheld. Hij stierf 49 jaar oud in de slag om de Alamo tijdens de Texaanse Revolutie, de onafhankelijkheidsoorlog van de Republiek Texas tegen Mexico. Texas was toen nog geen staat van de Verenigde Staten. De Alamo was een tot fort omgebouwd missiegebouw, waarin de Texanen zich hadden verschanst en dat werd belegerd door de Mexicanen. Het fort viel en alle Texanen, waaronder Crockett, werden gedood.

Hij stond bekend onder de alias “king of the wild frontier” en was een sleutelfiguur in de Texaanse Revolutie. Hij was van Ierse, Engelse, Schotse en Franse afkomst. De familienaam is afgeleid van Monsieur de la Croquetagne, een kapitein in le Garde du Corps van Lodewijk XIV van Frankrijk. In 1813 vocht Crockett mee in een alliantie met Andrew Jackson tegen de Creek-indianen. In 1828 werd hij in het Congres gekozen. Hij steunde de rechten van kolonisten, die geen land mochten bezitten. Hij was een tegenstander van de Indian Removal Act en kwam op voor de zwakkeren in de samenleving.

Davy Crockett

Davy Crocket

In 1834 verscheen zijn boek A Narrative of the Life of David Crockett. Dat jaar en het jaar daarop werd hij niet herkozen. Hij zei “Jullie kunnen allemaal naar de hel gaan, en ik ga naar Texas.” Hij vertrok inderdaad naar Texas, waar hij zich aansloot bij de Texaanse Revolutie.

Hij nam deel aan de slag om de Alamo. Lange tijd werd gedacht dat hij daar vechtend ten onder was gegaan. In 1955 werd uit het dagboek van een Mexicaanse officier duidelijk dat Crockett met een aantal anderen op last van Antonio López de Santa Anna gevangen was genomen en geëxecuteerd, maar er bestaan verschillen van mening over de betrouwbaarheid van dit dagboek. Sommigen wilden Crockett in diskrediet brengen als schurk waar hij voor anderen een held was. Ben, een voormalige Afrikaanse slaaf, die kok was voor officiers van Santa Anna, zei dat Crocketts lichaam was gevonden in de kazerne. Het lichaam van Crockett lag tussen niet minder dan zestien dode Mexicanen, met Crocketts mes in het lichaam van een van hen. Historici zijn het er niet over eens maar er is een theorie, dat na de Texaanse Revolutie de capitulatie van de Alamo en de executies door de Mexicaanse oppositie werden verzonnen om Crockett in een kwaad daglicht te stellen.

 

Uit:
Davy Crockett – Wikiwand

Terug naar:

Het Wilde Westen

facebook

© 12 juli 2016,    laatst bijgewerkt op  4 februari 2023