Lopikerkapel

 

Hervormde Kerk te Lopikerkapel

Lopikerkapel is een dorp en een voormalige heerlijkheid in de gemeente Lopik, in de Nederlandse provincie Utrecht.
Het dorp telt 1.130 inwoners (CBS 2019).

Het in de Lopikerwaard gelegen dorp, bestaat hoofdzakelijk uit lintbebouwing langs de Enge IJssel. Het dorp ligt een paar honderd meter ten noordwesten van de Lek, ruim twee kilometer van het dorp Uitweg en een kleine twee kilometer van de bebouwde kom van IJsselstein.

 

Zoals de naam al aangeeft, had de plaats aanvankelijk een kapel, die vermoedelijk reeds in de 13e eeuw is gesticht. Deze kapel viel onder de parochie Lopik. In de 15e eeuw is deze kapel vervangen door een kerk, welke is gebouwd in Sevenhoven, dat tegenwoordig in Lopikerkapel is opgegaan.

Sevenhoven was vanouds de naam van de huidige oostelijke uithoek van het dorp. De naam is nog terug te vinden in de Sevenhovenstraat en de naam van de polder Sevenhoven (onder andere in het peilbesluit van het Hoogheemraadschap). Rond 1254 was de ambachtsheerlijkheid Sevenhoven van de Graaf van Holland  De ambachtsheer bestuurde namens de graaf het ambacht, alhoewel het bestuur feitelijk aan de schout werd overgelaten.
Er zijn diverse personen als “Heer van Sevenhoven” te vinden waaronder Paulus Buys.

Kaart van Zevenhoven uit 1680

Paulus Buysheer van Sevenhoven en (vanaf 1592) bewoner van Huis te Vliet. Hij was een Nederlands jurist en politicus. Hij speelde een belangrijke rol in de beginjaren van de Nederlandse Opstand.
Hij was een goede vriend van de Prins van Oranje. Hij overtuigde het bestuur van Leiden om geen Spaans garnizoen te huisvesten, wat uiteindelijk leidde tot de belegering. Als Hoogheemraad had hij de hand in het doorsteken van de dijken rondom de stad om de Spanjaarden uit de buurt te houden. Bij zijn pogingen om na de moord op de Prins steun te vinden voor het besturen van het land haalde hij zich een ruzie op de hals. Hierna is hij gevangen gezet en uiteindelijk na betaling van losgeld onder een soort huisarrest geplaatst in het eerder genoemde huis te Vliet waar hij is overleden.
Er zijn na Paulus Buys meerdere personen als “Heer van Sevenhoven” te vinden. Het langst was de heerlijkheid in de familie Martens.

Huis te Vliet

Huis te Vliet is een voormalig kasteel bij Lopikerkapel, gemeente Lopik in de Nederlandse provincie Utrecht.

De eerste vermelding stamt uit 1375. Oorspronkelijk bestond het huis uit een woontoren met 2-3 verdiepingen, door een gracht omgeven.

In 1379 werd het huis door de bisschop van Utrecht in leen gegeven aan Herman van den Damme. Hij stamde uit een oud Gelders geslacht. 

In de 16de eeuw werd de woontoren onderdeel van een buitenhuis.

Het huis werd in het rampjaar 1672 door de Fransen beschadigd, en daarna in het laatste decennium van de 17e eeuw verbouwd.
De laatste jaren is er hard gewerkt om Huis te Vliet in ere te herstellen als woonlocatie, een thuis voor nieuwe generaties.

Uit:
Wikipedia – Lopikerkapel
Heeren van Sevenhoven
Wikipedia – Huis te Vliet
Wikipedia – Paulus Buys
Link: Huis te Vliet
Foto’s:  © 2020 JohnOoms.nl
Voorouders:

 

  • Ernst Gerrit van Oostrum
    Geboren in 1600 te  Lopikerkapel, overleden 1639. Zoon van Adriaan Jansz van Oostrum en Annichjen Cornelisdr. In 1636 was hij gebruiker van zijn vaders hofstede. Hij was gehuwd met Marrigje Cornelisdr.
  • Arie Ernsts van Oostrum
    Geboren circa 1630 te Lopikerkapel, overleden 1706 te Lopikerkapel. Hij trouwde op 26 mei 1661 te Lopik met Grietje Claasdr Blom. Geboren 1640 te Lopik. Dochter van Claas Bastiaans Blom en Adriaantje Thomasdr Pellen. In 1699 was hij burgemeester van Jaarsveld.

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook         

johnooms-nl

© 25 februari 2018, laatst bijgewerkt op26 mei 2022