Groesbeek Canadian War Cemetery

 

Toen wij op vrijdag 10 juni 2016 Groesbeek verlieten en over de Zevenheuvelenweg naar Berg en Dal reden, kwamen we langs Groesbeek Canadian War Cemetery.
Wij zijn een eer gaan brengen aan de gesneuvelde helden uit de Tweede Wereldoorlog.

 

Groesbeek Canadian War Cemetery1

Groesbeek Canadian War Cemetery is de laatste rustplaats voor 2619 gesneuvelde militairen, waarvan het grootste deel Canadezen, uit de Tweede Wereldoorlog, gelegen in de Nederlandse gemeente Berg en Dal. De begraafplaats wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Groesbeek Canadian War Cemetery2

Het ereveld werd op 4 mei 1947 geopend door koningin Wilhelmina. De locatie van het ereveld is uitgekozen door burgemeester Jonkheer van Grotenhuis van Onstein. Hij vond de locatie zeer geschikt omdat vanaf het kerkhof de Duitse grens gezien kon worden.

 

 

Groesbeek Canadian War Cemetery3

Boven op de gedenkmuur staat de latijnse tekst:                                                               PRO AMICIS MORTUI AMICIS VIVIMUS Dit betekent:                                                      “Wij leven door in de harten van de vrienden voor wie wij stierven”.

 

 

 

Groesbeek Canadian War Cemetery4  Groesbeek Canadian War Cemetery5

Groesbeek Canadian War Cemetery6  Groesbeek Canadian War Cemetery7

 

Elk jaar in november vindt er een Poppy Day plaats. In Duitsland gelegerde Canadese militairen herdenken dan in Groesbeek hun gesneuvelde collega’s. Verschillende veteranen komen hier om te herdenken. Een speciale Canadese legeraalmoezenier komt uit Canada om te bidden en te spreken.

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wordt er door de militairen die meedoen aan de wandeltocht op de derde dag een herdenking gehouden op de begraafplaats, die langs de route bij de Zevenheuvelenweg ligt.

 

 

Terug naar:

Varia

handtekening 2016

12 juni 2016