Cabauw

 

 

Cabauw is een klein dorp en voormalige gemeente in de gemeente Lopik, in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp ligt in de polder Lopikerwaard.

De polder Cabauw is in de 13e eeuw ontgonnen. Het was geen cope, maar een zogenaamde restontginning evenals Blokland. De naam Cabauw wordt in 1253 voor het eerst genoemd. Het is dan in bezit van Jan van der Lede, heer ook van Haastrecht. Van 1817 tot 1857 was Cabauw een zelfstandige gemeente, daarna werd het samen met  Zevender bij Willige Langerak gevoegd. In 1943 kwam Cabauw in de gemeente Lopik te liggen.Wat nu Cabauw wordt genoemd, werd in vroegere eeuwen aangeduid als “die wilde Cabbau”, waarschijnlijk omdat het gebied overbleef tussen de overige ontginningen. Cabbau zou van kade en bouw kunnen komen. Op sommige kaarten zie je ook “Kabou” staan. Een andere verklaring is dat de naam afkomstig is van het oud-Utrechtse woord cabeeuwen, hetgeen ruziën betekent.
Cabauw is van oudsher een katholieke enclave in de overwegend reformatorische Lopikerwaard.
Het dorp heeft 690 inwoners (2004).
In Cabauw staat een meetmast van het KNMI. Daarnaast is Cabauw een typisch polderdorp, waarbij de bebouwing aan een vaart is gelegen. Ten westen van het dorp vinden we De Middelste Molen, een wipmolen uit 1773. Deze bemaalde het gebied van het latere waterschap “Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven”.Bron: Wikipedia – Cabauw

Voorouders:

 • Nicolaas van Cats
  Geboren in 1220, overleden in 1290. Zoon van Hendrik van Cats en Rosa Dirksdr van der Goes.
  Vrijheer van Cats, Catshoek, Maerlant, Emelisse, Welle, Duiveland, Ossendrecht, Lopik en Boenrepas. In 1280 op 24 maart heer van Cabauw. Heer van Schoonhoven en op 19 juli 1272 geeft Floris V aan Nicolaas Cats (voogd van Sophia van der Goude) stadsvrijheid van Gouda. Maar hij had ook het erfpacht van de Vlist. Ook had hij Zuid-Zevender en Noord-Zevender verworven. Tevens de tol van Moordrecht (1274). Door zijn huwelijk was hij ook heer van Burcht en Zwijndrecht in Oost Vlaanderen.
 • Dirk Arends van der Velden
  Geboren circa 1635. Zoon van Arend van der Velden.
  Hij woonde in 1674 in Cabauw.
 • Arie Ariens van der Velden
  Geboren circa 1690 te Cabauw, voor 2 april 1724.
  Hij was getrouwd met op  22 januar 1713 te  Lopik met Grietje Ernsts van Oostrum 22 januari 1713 te Lopik. Geboren 1693 te Lopik. Overleden 1734, begraven 12 oktober te Lopik. Dochter van Ernst Ariens van Oostrum en Marrigje Jans Doncker.

Terug naar:

Dorpen en Steden

  facebook        

© 26 februari 2018