Nederlandstalige Muziek

 

Marco Borsato

Marco Borsato

Marco Borsato (1966) is een Nederlandse zanger, acteur en coach bij The voice of Holland. Borsato zong aanvankelijk in het Italiaans, maar brak pas echt door toen hij in 1994 overschakelde naar het Nederlands.

afspeellijst

Marco Borsato

 

 

Guus Meeuwis

Guus Meeuwis

Guus Meeuwis  (1972) is een Nederlands zanger. Zijn grote doorbraak was in 1995 met het nummer Het is een nacht

afspeellijst

Guus Meeuwis

 

 

Jan Smit

Jan Smit

Jan Smit (1985) is een Nederlandse zanger, televisiepresentator en acteur. Smit zingt Nederlandstalige liedjes die vallen onder het genre dat bekend staat als palingsound. Sinds 1999 zet Smit zich naast zijn zangcarrière ook in als ambassadeur van SOS-Kinderdorpen.

afspeellijst

Jan Smit

 

 

André Hazes

André Hazes

André Hazes (1951 – 2004)  was een Nederlandse zanger die vanaf de late jaren 1970 populair was met zijn eigentijdse vorm van het levenslied. Hij wordt gezien als een van de grootste volkszangers die Nederland ooit gehad heeft.  Hij bracht minstens 300 verschillende nummers uit, op 36 albums (exclusief compilatie-albums).

afspeellijst

André Hazes

 

 

 

 

Jan Rot

Jan Rot

Jan Rot (1957) is een Nederlands zanger, componist en tekstdichter. Rot werd musicus in 1978 maar kon niet echt doorbreken. In de jaren na 2000 kwam het muzikale succes er uiteindelijk toch, in de rol van vertaler van hits van anderen en van beroemde werken uit de klassieke muziek.

afspeellijst

Jan Rot

 

 

 

 

Frank Boeijen

Frank Boeijen


Frank Boeijen
(1957) is zanger, dichter, componist en muzikant. In de jaren ’80 was hij populair met de Frank Boeijen Groep, een belangrijke band uit de Nederlandstalige golf die de Nederpop uit die tijd doormaakte. Zijn werk kenmerkt zich door poëtische, vaak melancholieke teksten en melodieuze muziek in een stijl tussen pop en chanson.

afspeellijst

Frank Boeijen

 

 

Paul de Leeuw

Paul de Leeuw

Paul de Leeuw (1962) is een Nederlandse televisiepresentator, komiek, cabaretier, programmamaker, acteur en zanger. Zijn televisieprogramma’s en muziek zijn veelvuldig bekroond.
Hij is herhaaldelijk uitgeroepen tot populairste presentator/televisiepersoonlijkheid in Nederland en populairste buitenlandse presentator in Vlaanderen.

afspeellijst

Paul de Leeuw

 

 

Cornelis Vreeswijk

Cornelis Vreeswijk

Cornelis Vreeswijk (8 augustus 1937 – 12 november 1987) was een Nederlands-Zweedse zanger en liedschrijver. Vreeswijk was geliefd in Zweden, maar ook omstreden. Een aantal van zijn liedjes mocht niet op de radio gedraaid worden omdat men de teksten aanstootgevend vond.  In 1966 werd Vreeswijk door de VARA uitgenodigd naar Nederland te komen. Een single vanDe nozem en de non flopte. Zes jaar later verscheen zijn elpeeCornelis Vreeswijk (1972) die met platina werd bekroond; er werden honderdduizend exemplaren van verkocht. Als gevolg daarvan bereikte De nozem en de non alsnog de Top 40.

afspeellijst

Cornelis Vreeswijk

 

 

Jeroen van der Boom

Jeroen van der Boom

Jeroen van der Boom (1972) is een Nederlands televisiepresentator en zanger.

afspeellijst

Jeroen van der Boom

 

 

 

Thé Lau

Thé Lau

Thé Lau
Geboren als Matheus J. Lau (Bergen (Noord-Holland), 17 juli 1952 –overleden Amsterdam, 23 juni 2015), was een Nederlandse muzikant en schrijver.
Lau speelde als gitarist in verscheidene bands en was lid van Neerlands Hoop Express. In 1979 richtte hij de band The Scene op, bekend van de hits Blauw en Iedereen is van de wereld. Lau werd de leadzanger. Lau nam in 2003 afscheid van zijn band en toert sindsdien met toetsenist Jan-Peter Bast langs de Nederlandse theaters. Op 12 augustus 2013 werd bekend gemaakt dat hij aan keelkanker lijdt. In april 2014 liet zijn management echter weten dat Lau uitzaaiingen in zijn linkerlong heeft en hij uitbehandeld is.
In 2014 gaf hij met zijn band diverse afscheidsconcerten.
Op 2 maart 2015 ontving hij een Edison voor zijn gehele oeuvre. Thé Lau is thuis in Amsterdam overleden aan de gevolgen van keelkanker. Hij werd 62 jaar oud.

afspeellijst

Thé Lau

 

Stef Bos

Stef Bos

Stef Bos (1961) is een Nederlandse zanger en acteur, vooral bekend van zijn nummer Papa.

afspeellijst

Stef Bos

 

 

 

Raymond van het Groenewoud

Raymond van het Groenewoud

Raymond van het Groenewoud (1950) is een Belgisch zanger, gitarist en pianist. Zelf noemt hij zichzelf ook tekstdichter, filosoof en clown. Zijn teksten zijn soms vrolijk, dan weer droevig, joviaal of filosofisch. Van het Groenewoud staat vooral bekend om de hits Meisjes(1977), Vlaanderen boven (1978), Je veux de l’amour(1980), Chachacha (1981),Brussels by Night (1979),Liefde voor muziek (1991) en Twee Meisjes (1995).

afspeellijst

Raymond van het Groenewoud

Boudewijn de Groot

Boudewijn de Groot

Boudewijn de Groot  (1944) is een Nederlands zanger, songwriter, muziekproducent en acteur.

afspeellijst

Boudewijn de Groot

 

 

 

 

 

 

 

 

Andre van Duin

André van Duin

André van Duin (1947)is een Nederlandse revueartiest, komiek, zanger, acteur, regisseur, presentator, tekstschrijver en programmamaker.

afspeellijst

André van Duin

 

 

 

 

Peter Koelewijn

Peter Koelewijn

Peter Koelewijn (1940) is een Nederlands zanger, producent en radio-dj. Vanaf de jaren zestig heeft hij regelmatig hits gescoord, als uitvoerend artiest en als producent van het uitvoerend werk van andere artiesten.

afspeellijst

Peter Koelewijn

 

 

Ramses Shaffy

Ramses Shaffy

Ramses Shaffy (1933 -2009) was een Nederlands chansonnier en acteur. Na een carrière als acteur bij de Nederlandse Comedie maakte Shaffy sinds de jaren zestig furore als zanger. Liedjes als Sammy, We zullen doorgaan,Pastorale, Laat me, Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder en Shaffy cantate uit de jaren zestig en zeventig werden klassiekers.

afspeellijst

Ramses Shaffy

 

 

 

Acda en de Munnik

Acda en de Munnik

Acda en de Munnik was een Nederlands cabaret- en muziekduo bestaande uit Thomas Acda (1967) en Paul de Munnik (1970). Hun Nederlandstalige popliedjes worden over het algemeen beschouwd als eenvoudig en kundig in elkaar gezet, waardoor de aandacht van de luisteraar als automatisch naar de teksten toe wordt getrokken.
In 2014 kondigden ze aan te stoppen. Op 30 maart 2015 hielden ze hun laatste concert in het Koninklijk Theater Carré.

 

afspeellijst

Acda en de Munnik

 

Jurk!

Jurk!

Jurk! is een Nederlands muziek- en cabaretduo bestaande uit Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven.
Op 8 januari 2010 verscheen de single Zou zo graag van het op 15 januari 2010 gepresenteerde debuutalbum Avondjurk. Na een oproep van het duo op de populaire netwerksite Twitter voerde Zou zo graag binnen twee dagen de hitlijst van de iTunes Store aan. De single kwam enkele dagen later op nummer 1 binnen in de Single Top 100.

afspeellijst

Jurk!

 

 

 

 

Fluitsma en van Tijn

Fluitsma en van Tijn

Fluitsma & Van Tijn is een Nederlands producentenduo, dat verantwoordelijk is voor een groot aantal hits van Nederlandse artiesten. Onder hun eigen naam scoorden ze in 1996 een nummer-1-hit met 15 Miljoen Mensen. Fluitsma en Van Tijn bestaat uit Jochem Fluitsma en Eric van Tijn.

afspeellijst

Fluitsma en van Tijn

 

 

 

circus_custers

Circus Custers

Circus Custers was een Nederlands muziekduo bestaande uit Joseph Custers en Herman Erbé. Tussen 1980 en 1996 maakten zij Nederlandstalige popmuziek. De grootste bekendheid bereikte het duo met het nummer Monica, een ingetogen lied over een meisje waarvan de ouders gingen scheiden. Andere hits waren Louise en Verliefd.

afspeellijst

Circus Custers

 

 

jazzpolitie

Jazzpolitie

De Jazzpolitie was een Nederlands zangduo uit Groningen bestaande uit Peter Groot Kormelink en Herman Grimme. In de jaren negentig scoorden ze een hit met het nummer Liefdesliedjes.

afspeellijst

Jazzpolitie

 

 

Nick en Simon

Nick en Simon

Nick en Simon is een Nederlands zangduo uit Volendam, dat bestaat uit Nick Schilder (1983) en Simon Keizer (1984). Zij zingen Nederlandstalige liedjes die vallen onder het genre dat bekend staat als palingsound. Zij stammen beiden uit bekende Volendamse muziekfamilies.

 

afspeellijst

Nick en Simon

 

3js

3JS

3JS is een Nederlandse band uit Volendam, die bestaat uit Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jan de Witte. Die laatste maakte voorheen deel uit van Blue Velvet en kwam bij 3JS nadat zijn vader, Jaap de Witte,  begin 2013 de band verliet. De band raakte landelijk bekend na het succes van hun debuutalbumWatermensen uit 2007 en door hun vrienden Jan Smit en Nick & Simon. In 2011 deed het trio mee aan de voorronde van het Eurovisiesongfestival met het nummer Never alone.

afspeellijst

3 JS

 

 

blofBLØF (uitspraak: ‘bluf’) is een Nederlandse en Nederlandstalige popgroep uit Zeeland. BLØF werd opgericht in 1992. Het eerste album, Naakt onder de hemel, werd in eigen beheer uitgebracht. In 1998 werd BLØF bekend bij het grote publiek met de single Liefs uit Londenwaarna de populariteit van de band sterk steeg.

afspeellijst

BLØF

Goede DoelHet Goede Doel is een Nederlandstalige popgroep. De groep was aanvankelijk actief van 1979 tot begin jaren negentig. Enkele hits warenVriendschap en België.  De bezetting is buiten de bekende gezichten van Henk Westbroek en Henk Temming totaal vernieuwd.

afspeellijst

Het Goede Doel


doe-maarDoe Maar
 is een Nederlandse en Nederlandstalige popgroep, die invloeden uit ska, punk en reggae combineerde tot Nederpop. De band bestond van 1978 tot 1984 en kwam zowel in 2000, 2008, 2012 als 2013 bijeen voor een reeks reünieconcerten.  Doe Maar is een van de succesvolste bands in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek.

afspeellijst

Doe Maar

Van Dik Hout

Van Dik Hout

Van Dik Hout is een Nederlandse popgroep en is in 1985 ontstaan op de scholengemeenschap Nieuwediep in Den Helder, waar schoolvrienden Martin Buitenhuis, Dave Rensmaag, Sandro Assorgia en Benjamin Kribben een band oprichtten die onder wisselende namen opereerde. Het repertoire bestaat aanvankelijk uit covers van een reeks toen populaire Engelstalige nummers. Rond 1990 schakelt de band over van Engelstalige naar Nederlandstalige muziek en neemt de naam Van Dik Hout aan.

afspeellijst

Van Dik Hout

 

KadanzKadanz is een Nederlandse popgroep uit Utrecht rond zanger en tekstschrijver Frans Bakker. De band was in wisselende samenstelling actief tussen 1982 en 1998. De groep scoorde in 1983 met In het donker en in 1984 met Intimiteit twee bescheiden hitjes in de Nederlandse Top 40 en de Nationale Hitparade.

afspeellijst

Kadanz

Toontje Lager

Toontje Lager

Toontje Lager was een Nederlandstalige popband afkomstig uit Wageningen met zanger Erik Mesie. De groep heeft begin jaren 80 een aantal hits gescoord, waaronder Stiekem gedanst en Net als in de film. Toetsenist Bert Hermelink schreef veruit de meeste nummers.

afspeellijst

Toontje Lager

Klein OrkesKlein Orkestt was een Nederlandse muzikale groep, opgericht in 1978. Klein Orkest kwam voort uit een mislukt cabaretprogramma, Groot Orkest, en trad in eerste instantie voornamelijk op bij krakersfeesten. Het nummer Over de muur  wordt in 1984 uitgebracht. Het is geschreven op het hoogtepunt van de Hollanditis, letterlijk aan de vooravond van de grote vredesdemonstratie op 29 oktober 1983 op het Malieveld in Den Haag. De single is de grootste hit voor Het Klein Orkest en verschijnt zes jaar later (wanneer deBerlijnse Muur valt) gezien de actualiteit nog eens.

afspeellijst

Klein Orkest

De Dijk

De Dijk

De Dijk is een Nederlandse band uit Amsterdam, die al sinds begin jaren ’80 Nederlandstalige popmuziek maakt. Hun stijl is te omschrijven als een mix van soul, blues, rock en chanson. De groep is genoemd naar deAmsterdamse Zeedijk.

afspeellijst

De Dijk

ClouseauClouseau is een Belgische popgroep die hits heeft met onder andere Daar gaat ze, Passie, Vonken en Vuur, Zie me graag enNobelprijs. De groepsnaam Clouseau is afgeleid van het filmpersonage Jacques “Inspector” Clouseau.

afspeellijst

Clouseau

 

 

 

 

De Kast

De Kast

De Kast is een Nederlandse popgroep. De meeste leden van de Kast komen uit Zwaagwesteinde in Friesland. In 1997 werd De Kast bekend door hun nummer In nije dei.Het nummer was geschreven voor de Friese film De Gouden swipe.

afspeellijst

De Kast

Jan van Brusselband

Jan van Brusselband

Jan van Brusselband is een Nederlandse muziekgroep ontstaan in 1996. Ze spelen Folk en Rock muziek met Nederlandstalige teksten. Het gebruik van tin-whistle, accordeon en een elektrische gitaar is kenmerkend voor het geluid van de band. De singles Twee emmertjes water halenen Mannen van Stavast bereikten in 2009 en 2010 de Single Top 100.

afspeellijst

Jan van Brusselband

The_Kik

The Kik

The Kik is een Nederlandse beatgroep uit Tilburg/Rotterdam/Veenendaal die begin 2011 werd opgericht. De band bestaat uit Dave von Raven, Marcel Groenewegen, Arjan Spies, Ries Doms en Paul Zoontjes. Hun muziek lijkt op die van merseybeatbands uit de jaren zestig. Bekende nummers van The Kik zijn o.a. Simone en Zevenhuizer Zondag.

afspeellijst

 

 

Terug naar:

Varia