Wijngaarden

Wijngaarden in 1867 door J. Kuyper. 325 inwoners.

Wijngaarden was een voormalige gemeente en ambachtsheerlijkheid en is een Nederlands dorp in de provincie Zuid-Holland dat thans tot de gemeente Molenwaard behoort. Dit langgerekte, landelijke dorp ligt vlak bij Sliedrecht, heeft een oppervlakte van 638 hectare en telde per 1 juli 2012 246 woningen en 732 inwoners.

Van 1817 tot 1986 was Wijngaarden een zelfstandige gemeente. Daarna ging het op in de gemeente Graafstroom.

Wijngaarden is het laagstgelegen dorp in de Alblasserwaard. Tijdens de watersnood van 1953 kwam het dorp onder water te staan. Er is een watersteen in een gevel van een huis in de Dorpsstraat geplaatst als aandenken.

Wijngaarden vormde met Ruigbroek (ook RuygbroekRuijgbroekRuybroek of Ruijbroek), al voor 1283 een heerlijkheid Wijngaarden en Ruybroek. De heerlijkheid is onder meer in het bezit geweest van de heren van Brederode. Godschalk Oem, uit het roemrijke geslacht Oem, die in 1451 de heerlijkheid wist te verwerven nam als eerste de naam Van Wijngaarden aan. Het geslacht Oem stond sinsdien bekend als Oem van Wijngaerden. In later tijd was de patriottenleider Cornelis Johan de Lange vrijheer van Wijngaerden en Ruygbroek. Hij stond bekend als De Lange van Wijngaerden.
Een oudheidskamer is gevestigd in de voormalige raadkamer van Wijngaarden en wordt beheerd door de Historische Vereniging Binnenwaard. Er worden oude gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, kleding en speelgoed bewaard.

Het wapen van Wijngaarden werd op 24 december 1817 aan de Zuid-Hollandse gemeente Wijngaarden toegekend. De gemeente is op 1 januari 1986 opgegaan in de gemeente Graafstroom. Het wapen van Wijngaarden is daardoor komen te vervallen. In het wapen van Graafstroom zijn geen elementen uit het wapen van Wijngaarden overgenomen. Sinds 1 januari 2013 valt het gebied onder de gemeente Molenwaard. In het wapen van Molenwaard zijn geen elementen uit het wapen van Wijngaarden opgenomen.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Van zilver beladen met een fasce van keel waarop een halve klimmende leeuw van goud, de fasce vergezeld en chef van 9 zooden, staande 5 en 4, en en pointe van 6 zooden, 3, 2 en 1, alles van sijnople.”Het zilverkleurige schild is gedeeld door een rode balk met daarin een halve gele klimmende leeuw. In het bovenste deel staan negen groene graszoden in twee rijen van 5 resp. 4 boven elkaar. In het onderste deel staan nog eens zes groene turven in rijen van 3, 2 en 1. De heraldische kleuren zijn zilver (wit), sinopel (groen), keel (rood) en goud (geel).
Het wapen is afgeleid van het wapen van het geslacht Oem van Wijngaarden en dateert van 1515 of eerder. Vanaf de zeventiende eeuw werd het als heerlijkheidswapen gevoerd voor Wijngaarden, Barendrecht en Bleskensgraaf.Een sage vertelt over het wapen: “De leeuw is de Hollandse leeuw die als gunst is verleend nadat de list van de familie, het leggen van graszoden over valkuilen, de vijandelijke legers tot staan had gebracht.”
Bron: Wikiwand – Wijngaarden
Voorouders uit Wijngaarden:
  • Jan Dirksz van de Donk
    Geboren in 1634, overleden in 1683 te Wijngaarden. Zoon van Dirrick Jansz van den Donk en Magteltje Gerrits.
    Hij was gehuwd met Gerretie Jacobs.
  • Dirk Jansz van de Donk
    Geboren in 1668 te Wijngaarden. Zoon van Jan Dirksz van de Donk en Gerretie Jacobs.
    Hij was gehuwd met Heijltje Jans.
  • Bastiaan Dirksz van den Donk
    Geboren in 1693 te Wijngaarden.  Zoon van Dirk Jansz van de Donk en Heijltje Jans.
    Hij was gehuwd met Teuntje Jacobsdr Kriek.
  • Jacob Bastiaans van den Donk
    Geboren in 1718 te Wijngaarden, overleden in 1797, begraven op 15 februari 1797 te Sliedrecht. Zoon van Bastiaan Dirksz van den Donk en Teuntje Jacobsdr Kriek. Hij was gehuwd met Marrigje Pleuns Baan.

Terug naar:

Dorpen en Steden

facebook

© 8 maart 2018, laatst bijgewerkt op 15 augustus 2023