Liesveld

 

Liesveld is een voormalige gemeente in de provincie Zuid-Holland. De gemeente telde 9.775 inwoners (1 februari 2012, bron: CBS) en had een oppervlakte van 45,45 km² (waarvan 22,79 km² water).

De gemeente Liesveld ontstond op 1 januari 1986 door samenvoeging van de gemeenten Groot-Ammers, Langerak, Nieuwpoort en Streefkerk. De gemeenten Liesveld,  Graafstroom en  Nieuw-Lekkerland zijn gefuseerd en vormen nu de gemeente Molenwaard.

Kernen:

  • Groot-Ammers, hier was het gemeentehuis. Het dorp heeft 3.800 inwoners.
  • Langerak heeft 1.600 inwoners.
  • Nieuwpoort heeft 1.400 inwoners. Het is de enige van deze plaatsen die zich stad mag noemen.
  • Streefkerk heeft 2.900 inwoners.
  • Waal heeft 120 inwoners.
Mogelijk is de naam ontleend aan de gesteldheid (vroeger) van de landstreek nabij Gelkenes, die door lage en waterige grond vol liesgras heeft gestaan. Op een dergelijk “liesig veld” is het Slot Liesvelt gebouwd en hiernaar zouden het oude en adellijke geslacht en de baronie van Liesvelt genoemd zijn. De Nederlandse koning Willem-Alexander voert sinds de troonswisseling de titel Baron van Liesveld. Vanaf 1 januari 2013 zijn de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland samengegaan als één gemeente. Deze nieuwe gemeente is Molenwaard gaan heten.
De gemeenten Giessenlanden en Molenwaard hebben in november 2016 besloten om te fuseren. Op 1 januari 2019 zijn deze gemeenten samengegaan onder de gemeentenaam Molenlanden.

Wapen van de voormalige gemeente Liesveld

Het wapen van Liesveld werd op 2 september 1986 aan de nieuw ontstane Zuid-Hollandse gemeente Liesveld toegekend. In 2013 is de gemeente opgegaan in de gemeente Molenwaard.

De blazoenering van het wapen van Liesveld luidde als volgt:
“In zilver 2 bundels lisdodden van sinopel met aren van sabel, komende uit een dwarsbalk van sabel; in een hartschild van goud een burcht van keel, verlicht van het veld, bestaande uit een geopende poort met opgetrokken valhek van sabel tussen 2 torens, gedekt met daken, waarop 4 naar links wijzende windwijzers Het schild gedekt met een gouden kroon van 5 bladeren.”Het schild is zilver van kleur met daarop een zwarte dwarsbalk. Uit deze dwarsbalk komen twee groene bundels lisdodde, de aren van de lisdodde zijn eveneens zwart. Op de dwarsbalk een gouden hartschild met daarop een rode burcht. De burcht heeft twee torens met daartussen een poortgebouw. Op de punten van het poortgebouw en op de daken van de torens elk een vlag die naar links (voor de kijker rechts) wijst. Op het schild zelf staat een gouden kroon bestaande uit vijf bladeren met daartussen in totaal drie parels.
In 2013 is de gemeente Liesveld gefuseerd met Graafstroom en Nieuw Lekkerland, maar de gemeente Liesveld was zelf ook het resultaat van een fusie, dit is ook in het wapen te zien: het wapen met dwarsbalk en de twee lisdodden is het oude wapen van de baronie van Liesveld en het hartschild is een versie op het wapen van Nieuwpoort.
Bron: Wikipedia – Liesveld

 

Gemeenten

 facebook       

© 30 november 2017