Oortjeshekken 1

 

Oortjeshekken1

 

Wij kwamen vrijdagmiddag 10 juni 2016 uit Groesbeek. Ik was in de morgen daar voor een praktijkexamen van een student van ons. Op vrijdagmiddag heb ik mijn BAPO (ook wel oude mensenmiddag genoemd).
Ik ben gek op deze omgeving en toen ik naar Groesbeek mocht voor dat praktijkexamen, zei ik al tegen Ineke: Jij gaat gezellig mee, als ik bij dat examen ben, ga jij lekker winkelen in Groesbeek en dan pik ik je daarna op.
Dus wij gingen daarna naar het Afrika Museum en vervolgens richting Ooij. Langs de duiventoren van het voormalige kasteel Ooij gereden. Daar wel even foto’s van gemaakt. Vervolgens reden we naar Oortjeshekken.

Oorstjeshekken???
Wat is dat? Oorstjeshekken is een hotel, restaurant en café net buiten het mooie plaatsje Ooij, zo’n 6 kilometer verwijderd van Nijmegen.

Oortjeshekken is rond 1600 gebouwd en had toen al onder andere de functie als herberg. Rond 1890 is het pand grotendeels afgebrand. De Keltische kruiskelder en een aantal stukken muur zijn overgebleven. De directeur van de steenfabriek, de heer Mientjes, heeft in 1895 het pand weer opgebouwd in de late Jugendstil stijl.  In het pand waren 2 inpandige woninkjes, waar gezinnen van de steenfabriek-arbeiders in woonden en later in de jaren 70/80 nog kunstenaars. Deze woninkjes zijn nu hotelkamers geworden. Net zoals de hooizolder en de varkenshokken. Als u nu het pand binnenkomt, dan ziet u rechts de koffiekamer. Deze heeft in de laatste eeuw verschillende functies gehad, zoals vleeshouwerij, kruidenierswinkel, opslagruimte enz.
Waar nu de hoteltuin is, stond vroeger een boomgaard met fruitbomen. En natuurlijk de moestuin.

Hoe komt dit hotel aan die naam?
Er gaan hier verschillende verhalen over, maar de meest verklaarbare is deze:
Vroeger stond er bij de herberg hekken naar de weilanden. Als de boeren hun koeien op de weilanden wilden laten lopen, moesten zij langs de hekken. Zij moesten daar voor betalen en dat betaalden zij destijds met muntstukken, die oortjes genoemd werden. Volgens dat verhaal de naam “Oortjeshekken”.

Maar terug op ons verhaal. Wij kwamen aan bij Oortjeshekken.
Het was voor ons niet de eerste keer dat wij daar gingen logeren, want wij wisten al dat het daar goed toeven is.
De service is no-nonsense en zonder fratsen. Gelijk humor en ons kent ons.

Maar dan…

De foto’s vertellen verder.

Oortjeshekken10

Oortjeshekken

Oortjeshekken7

De koffiekamer

Oortjeshekken8

Weidse Kamer

Oortjeshekken3

In de Weidse Kamer

Oortjeshekken2

In de Weidse Kamer

Oortjeshekken4

In de Weidse Kamer

Oortjeshekken5

In de Weidse Kamer

Oortjeshekken6

In de Weidse Kamer

oortjeshekken13

De volgende morgen op zaterdag 11 juni, vóór het ontbijt bij Oortjeshekken. Een heerlijke capuccino met een prachtig koekje.

oortjeshekken14

Het ontbijt van Oortjeshekken. Een feestje!!! Heerlijk!!!

oortjeshekken12

Jong geluk achter Oorstjeshekken

 

Vervolg:

Oortjeshekken 2

  facebook       

© 11 juni 2016,   laatst bijgewerkt op 14 juli 2022