Giessenlanden

 

Giessenlanden was een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 14.571 inwoners (30 april 2017, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 65,19 km² (waarvan 1,35 km² water).

De gemeente Giesenlanden bestond uit de kernen Arkel, Giessenburg, Giessen- oudekerk, HoogbloklandHoornaar (gemeentehuis), Noordeloos en Schelluinen.
De gemeente Giessenlanden is per 1 januari 1986 ontstaan door samenvoeging van de (voormalige) gemeenten Arkel, Giessenburg, Hoogblokland, Hoornaar, Noordeloos en Schelluinen. De gemeenten Giessenlanden en Molenwaard hebben in november 2016 besloten om te fuseren. Op 1 januari 2019 zijn deze gemeenten samengegaan onder de gemeentenaam Molenlanden.
De landelijke gemeente Giessenlanden valt bijna helemaal in de Alblasserwaard, behalve de Polder Rietveld met de gelijknamige buurtschap Rietveld, die zich ten oosten van het Merwedekanaal bevinden en tot de Vijfheerenlanden behoren.In het noordoosten van de gemeente ontspringt de Giessen, die vervolgens in zuidwestelijke richting stroomt. Onder dit riviertje loopt de Spoortunnel Giessen, die deel uitmaakt van de Betuweroute.

Wapen van Giessenlanden

Het wapen van Giessenlanden is op 10 december 1986 bij Koninklijk Besluit aan de nieuw opgerichte gemeente Giessenlanden toegekend. Het wapen is ontleend aan het wapen van Arkel, dat in verschillende versies gevoerd werd dooor Noordeloos, Arkel, Giessenburg, Hardinxveld, Peursum, Hoogblokland, Hoornaar en Schelluinen. De golvende dwarsbalk stelt de Giesse voor.

De beschrijving van het wapen is als volgt: “In zilver 3 dwarsbalken, de eerste en de derde beurtelings gekanteeld en van keel, de tweede golvend en van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.”N.B. de heraldische kleuren in het schild zijn: zilver (wit), keel (rood), azuur (blauw) en goud (geel).

 

 

 

 

 

  facebook       

© 30 november 2017