Waddinxveen

Waddinxveen is een dorp en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente heeft  28.316 inwoners (1 januari 2019, bron: CBS). Het dijkdorp ontstond in de 13e eeuw als veenontginning op de westoever van de Gouwe.

Waddinxveen is vooral bekend vanwege de Waddinxveense hefbrug (1936) over de Gouwe. Verder staat Waddinxveen van oudsher bekend om de meubelmakers en stroopwafelbakkerijen. In het zuiden van de gemeente ligt een deel van de Zuidplaspolder. In het noorden bevindt zich het Gouwebos, een groene buffer tussen Waddinxveen en Boskoop.

In de gemeente Waddinxveen bevindt zich de Vergeten Plek. Het water staat er op 7,10 m onder NAP, dat is het laagste polderwaterpeil van Nederland. Om daar de aandacht op te vestigen is er in 1996 een monument verrezen, ontworpen door Eline Ouwendijk.

Op 20 april 1233 verkocht Floris IV, graaf van Holland, voor 200 Hollandse ponden een gebied woest veen langs de Gouwe aan Nicolaas van Gnepwijk, Herbaren van Aalsmeer en Woubrecht. Het gebied kreeg de naam ‘Waddinxvene’. Deze gebeurtenis is de aanleiding geweest tot de viering van het 750-jarig bestaan van Waddinxveen in 1983. 20 april 1233 mag derhalve worden beschouwd als de ‘geboortedatum’ van deze gemeente. Toch is het niet zeker of dit de werkelijke ontstaansdatum is van het dorp.

Noord-Waddinxveen rond 1868, door J. Kuijper. 1450 inwoners.

Wat nu Waddinxveen is waren vroeger drie kernen: Noord-Waddinxveen (gemeente Noord-Waddinxveen) gelegen aan de Dorpstraat, Zuid-Waddinxveen (gemeente Zuid-Waddinxveen) gelegen bij de brugkerk en de hefbrug, en Zuid Gouwekade (gemeente Broek, Thuil en ’t Weegje) gelegen bij de Sint Victorparochie aan de Zuidkade. In 1870 kwamen alle kernen in één gemeente te liggen. Door latere uitbreidingen kwamen ze tegen elkaar aan te liggen. Aan de hand van de verschillende concentraties met oude bebouwing is nog te zien dat het oorspronkelijk om drie aparte kernen gaat. Het oudste van de drie oorspronkelijke dorpen is Noord-Waddinxveen. Door uitbreiding van zowel de Zuidplas als de noordelijke plassen zocht een gedeelte van de bewoners hun heil nabij de Gouwe. Op deze manier ontstonden de andere twee kernen.

 

Zuid-Waddinxveen rond 1868, door J. Kuijper. 750 inwoners.

Er is onduidelijkheid over de precieze oorsprong van de naam Waddinxveen. De oudst bekende vermelding van de plaatsnaam, uit 1233, is zoals gezegd ‘Waddinxvene’. Er is een theorie die zegt dat de naam is afgeleid van de persoonsnaam ‘(van de) Wadding’, waarbij de plaats is gelegen in het ‘veen van Wadding’. Een andere mogelijkheid is dat de plaatsnaam is ontstaan uit een aanduiding voor water, afgeleid van ‘wadde’. Voor de Tweede Wereldoorlog werd de naam geschreven als ‘Waddingsveen’, zoals meer plaatsen in Nederland de ‘x’ toen met ‘gs’ (of ‘ks’) werd geschreven.

Rond 1980 was de eerste fase van de nieuwbouwwijk Zuidplas gereed, gelegen in het zuidwesten van Waddinxveen, nadat eind jaren 60 al nieuwbouwwijken tot stand waren gekomen in het westelijk en noordelijk deel van de gemeente. Vrij bijzonder is de Ontmoetingskerk (1969) aan de Groensvoorde voor protestanten én katholieken samen. In 1975 werd winkelcentrum de Passage geopend, tussen hefbrug en station in. In 2014 is een nieuw winkelcentrum gebouwd, op het oude terrein van voetbalclub CVV Be Fair, genaamd winkelcentrum Gouweplein. De voetbalvereniging verhuisde al in de zomer van 2008, de andere verenigingen volgen later. Het centrum biedt plaats aan onder andere een bibliotheek, winkels en horeca. Ook is er ruimte voor sociale woningbouw en koopwoningen en onder het centrum bevindt zich een grote parkeergarage.In Waddinxveen-Zuid, tussen de wijk Zuidplas, de Zuidelijke Rondweg en de spoorlijn in, is een nieuwe woonwijk gepland. Deze draagt de naam Triangel. Deze woonwijk zal in fasen worden gebouwd, met de laatste fase in 2025. Aan deze wijk is het derde station van Waddinxveen gepland.De gehuchten binnen de gemeente Waddinxveen zijn Bloemendaal en Middelburg (dat trouwens slechts gedeeltelijk binnen de gemeentegrenzen van Waddinxveen valt, gedeeltelijk binnen Boskoop en gedeeltelijk Bodegraven-Reeuwijk).

Wapen van Waddinxveen

Het wapen van Waddinxveen is op 24 juli 1816 bij Koninklijk Besluit toegekend aan de gemeente Waddinxveen. Deze gemeente bestond op dat moment echter niet. Waddinxveen was tussen 1815 en 1818 gesplitst in Noord- en Zuid Waddinxveen, en pas in 1870 weer samengevoegd. Het wapen is gevoerd door Noord Waddinxveen. De oorsprong van het wapen is niet bekend, al werd het door de heerlijkheid Noord Waddinxveen al in de 18e eeuw gebruikt.
De beschrijving is als volgt: “Van goud beladen met 2 sleutels geplaatst en sautoir, waarop een ijzer geplaatst en fasce, alles van sabel.” Niet beschreven is de kroon met vijf bladeren.

 

Uit:

 

Voorouders van mij in Waddinxveen:

 • Marrigje Ariens Waddingsveen
  Geboren omstreeks 1555 te Waddinxveen. Dochter van Arie Cornelisz Waddingsveen. Zij was gehuwd met Jan Dirks Treest.
 • Antje Verburg
  Geboren 1782, gedoopt 21 juli 1782 te Waddinxveen. Overleden 1864 te Zwammerdam. Dochter van Hage Verburg en Neeltje van Leeuwen. Zij was gehuwd met Jan Verduijn. Geboren 28 november 1773 te Stolwijk. Overleden 23 juni 1852 te Zwammerdam. Zoon van Cornelis Willemse Verduijn en Annigje van der Neut
 • Willemijntje van Dam
  Zij is geboren op 10 november 1804 in Noord-Waddinxveen. Zij is overleden op 11 maart 1841 in Gouderak.
  Dochter van Maarten van Dam en Gerrigje Both. Zij was gehuwd met Jan van Vliet, zoon van Jacob van Vliet en Trijntje den Hartog.
 • Huijg (Hugo) van Driel
  Geboren 1728, gedoopt te Strijen op 10 november 1728. Overleden 1820 te Hazerswoude. Zoon van Pieter Cornelisse  van Driel  en Grietje Marijnisse Dekker.
  Hij trouwde op 9 juli 1771 te Noord-Waddinxveen met:
 • Ariaantje Hoogendonk
  Overleden 12 mei 1778 te Noord-Waddinxveen.
 • Teunis van Driel.
  Geboren 1774 te Noord Waddinxveen, overleden 1826 te Hazerswoude. Bouwman te Hazerswoude. Zoon van Hugo van Driel en Ariaantje Hoogendonk. Teunis was net als zijn vader bouwman te Noord Waddinxveen en verhuisde naar Hazerswoude. Hij was gehuwd met Cristina Bakker.

Terug naar:

Dorpen en Steden

   facebook     

© 18 oktober 2017, laatst bijgewerkt op 15 augustus 2023