Heren van Gavere

 

De heren van Gavere behoorden tot de oudste, meest vermogende en beroemdste geslachten van het graafschap Vlaanderen. Zij hadden zich gevestigd in Gavere en bewoonden er de waterburcht aan de Schelde. Zoals alle oude adellijke geslachten claimden ze van Karel de Grote af te stammen en verwant te zijn aan Roland, de neef van Karel de Grote.

In de 11e eeuw waren de heren van Gavere pair (hoofdleenmannen) van Vlaanderen en behoorden zo tot de hoogste adel van het land. Aan hun leen was de functie van hofschenker van de Vlaamse graaf verbonden. Hun macht werd nog versterkt nadat het gebied tussen de Schelde en de Dender werd veroverd door de graaf van Vlaanderen op het hertogdom Brabant.

De heren van Gavere slaagden erin hun gebieden uit te breiden en hun gezag aan de kleinere heren uit de omgeving op te dringen. Hun bezit reikte van het huidige Groot-Gavere tot de parochies Hermeigem, Meilegem, Munkzwalm, Nederzwalm, Paulatem, Sint-Denijs-Boekel, Sint-Maria-Latem, Wassene, Welden, de heerlijkheden Vinderhoute en Merendree en het graafschap Evergem, dat in 1282 werd verkocht aan de Sint-Baafsabdij. Ook in Henegouwen en het huidige Frans-Vlaanderen wisten de heren van Gavere machtsposities te verwerven via huwelijken en allianties.

Keizer Karel V verhief het Land van Gavere in de 16e eeuw tot prinsdom. Lamoraal van Egmont werd de eerste prins.
Hij was een generaal en staatsman in de Zeventien Provinciën vlak voor het begin van de Tachtigjarige Oorlog. In 1568 is hij ter dood gebracht onder invloed van het optreden van de hertog van Alva.

 

1. Lodewijk de Gavere
Geboren rond 940, overleden rond 1000. Zoon van Rasse de Gavere.
Hij was gehuwd met Estrude d’Aquitaine de Carcassonne. Geboren rond 950. Dochter van Waifre de Carcassonne en Gersende de Béziers.
Zoon:

 • Razo de Gavere

 

2. Razo de Gavere
Komt voor tussen 1034 en 1067. Zoon van Lodewijk de Gavere en Estrude d’Aquitaine de Carcassonne.
Hij was gehuwd met  Marie van Harelbeke.
Zoon:

 • Rasso I van Gavere …. – 1093 (Volgt 3)

 

3. Rasso I van Gavere
Hij wordt vermeld tussen circa 1073 en 1093. Zoon van Razo van Gavere en Marie van Harelbeke.
Hij nam deel aan de Eerste Kruistocht en keerde niet terug.
Gehuwd met Catharina van Peteghem-Cysoing. Geboren in 1050. Dochter van Ingelbert II van Peteghem (Zie Heren van Peteghem nr. 3) en Glismonde de Mortagne de Tournai.
Zoon:

 • Rasso II van Gavere (Volgt 4)

 

4. Rasso II van Gavere
Hij wordt vermeld vanaf 1114, overleden 27 juni 1149. Hij was heer van Gavere, ridder, pair en hofschenker. Zoon van Rasso I van Gavere en Catharina van Cysoing.
Op 27 juni 1149 nam hij deel aan een overleg met vertegenwoordigers van het graafschap Henegouwen over territoriale aangelegenheden; dit ontaardde in een handgemeen en Raas van Gavere werd hierbij gedood. Gehuwd met Elisabeth van Gent. Dochter van Boudewijn I van Gent- van Aalst (Zie Heren van Aalst nr. 1) en Ada van Avesnes (Zie Heren van Avesnes nr. 3).
Zoon :

 • Rasso III van Gavere …. – 1149 (Volgt 5)

 

5. Rasso III van Gavere
Geboren rond 1110, overleden in 1150. zoon van Raso II van Gavere en Elisabeth van Gent. Hij was heer van Gavere, ridder, pair en hofschenker. Hij was een van de belangrijkste edelen van de graaf van Vlaanderen aan het hof van graaf Karel de Goede. Na diens moord op 2 maart 1127 diende hij Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen. Om met een symbool het beleid te illustreren waarvan hij zichzelf had geprofileerd, nam hij als een kuif de chaperonne of caplet (chaplet), het kapsel van de bourgeois, dat hij op zijn helm plaatste. Hij nam als motto: “Gavre au chapelet”.
Hij sneuvelde in 1150 bij het beleg van Roucourt in de strijd tussen Diederik van de Elzas en Boudewijn IV van Henegouwen. Gehuwd met Eva van Chièvres. Geboren 1110, overleden 1175. Dochter van Guy de Chievres en Ada d’ Ath.
Kinderen:

 • Rasso IV van Gavere …. – < 1190 (Volgt 6)
 • Bertha van Gaveren  ± 1145 – ± 1186

 

6. Rasso IV van Gavere
Vermeld vanaf 1156 en vóór 1190 overleden. Hij was heer van Gavere en Chièvres, pair en hofschenker. Hij was als heer van Chièvres ook een vazal van de graaf van Henegouwen. Zoon van Rasso III van Gavere en Eva van Chièvres. Hij begeleidde wellicht Filips van de Elzas in 1177 op kruistocht.
Gehuwd met Mathilde van Liedekerke, vrouwe van Aalst. Geboren circa 1140, overleden circa 1190. Dochter van Iwan van Aalst (Zie Heren van Aalst nr. 3b)  en Laurentina van de Lotharingen- van De Elzas.
Kinderen:

 • Jan van Gavere  …. – ± 1244
 • Rasso V van Gavere  ± 1165 -1217 (Volgt 7)

 

7. Rasso V van Gavere
Geboren circa 1165, overleden in 1217. Vermeld vanaf 1181, was heer van Gavere, Chièvres en Liedekerke, pair van Henegouwen en Vlaanderen, hofschenker. Zoon van Rasso IV van Grave en Mathilde van Liedekerke. Hij was aanvankelijk, samen met Arnulf IV van Oudenaarde, een tegenstander van Ferrand van Portugal, maar werd diens medestander nadat deze zijn Fransgezinde politiek herzag. Hij werd evenals Ferrand gevangengenomen in de Slag bij Bouvines (1214).
Gehuwd met Clare van Herzele- van Eksaarde. Geboren in 1158, overleden in 1224. Dochter van Louis van Herzele en Hildegard van Mullem.
Kinderen:

 • Rasso VI van Gaveren en Liedekerke  ± 1190 -1241  (Volgt 8)
 • Arnold van Gavere  ± 1195 – ± 1260

 

8. Rasso VI van Gavere en Liedekerke
Geboren rond  1190, overleden in 1241. Begraven in de abdij van Affligem. Vermeld vanaf 1214 tot 1241. Hij was heer van Gavere, Chièvres, Liedekerke en Eksaarde. Zoon van Rasso V van Gavere en Clarisse van Herzele.
Hij streed met zijn vader en zijn broers in de slag bij Bouvines en werd er gevangengenomen. Na zijn vrijlating was hij een belangrijk vertrouweling van gravin Johanna van Constantinopel.  Gehuwd met Sophia van Breda en Schooten. Geboren circa 1187, overleden na 1237. Dochter van Godfried II van Breda van Schooten en Luitgard van Cuijk- van Perk.

Kinderen:

 • Rasso VII van Breda- van Gaveren- Van Liedekerke  ± 1215-1290
 • Arnold van Gaveren  ± 1215-± 1270
 • Clarisse van Gaveren  ± 1225 – ….
 • Jan I Mulaert van Gavere  ± 1230 -< 1281 (Volgt 9)

 

9. Jan Mulaert van Gavere
Zoon van Rasso VI van Gavere en Liedekerke en van Sophie van Breda en Schooten.
Hij was gehuwd met  Elizabeth Van den Ackere, Dame d’Exarde.
Kinderen:

 • Rasso I ‘Mulaert’ van Gavere, heer van Eksaerde
 • Bouwen van Gavere
 • Maria van Gavere
 • Niklaas van Gavere
 • Elisabeth van Gavere
 • Willem van Gavere
 • Zeger van Gavere
 • Clarissa van Gavere (Volgt 10)
 • Agnes van Gavere

 

10. Clarisse van Gavere
Geboren rond  1225. Dochter van Jan Mulaert van Gavere en Alizabeth van den Ackere.
Zij was gehuwd met Hendrik Wisse van Borselen (Zie Heren van Borselen nr. 3b). Geboren  circa 1212, overleden 1266/71. Zoon van Nicolaas I van Borselen en Jutta van Holland.
Kinderen:

 • Wolfert I van Borselen (Volgt Heren van Borselen nr. 4c)
 • Jan Mulart van Borselen
 • Rasso van Borselen
Zie: Voorouders en nazaten van:
Geni – Clarisse Jan Mulaertsdr van Gavere
Vermeldingen over het geslacht van Gaveren:

Terug naar:

Heren en Vrouwen van…

  facebook       

© 11 april 2018