Het jaartal 1742

Het geboortejaar van Hendrik Willemsz Anker

Overzicht van het jaar 1742

1742
MDCCXLII

 

januari

februari

 • 8 – Het korrelhuis van een kruitmolen in Delft explodeert, waardoor 8 gebouwen verwoest worden. 5 werknemers komen om het leven.
 • 11 – Einde van de regering van Robert Walpole, de langstzittende eerste minister in de Britse geschiedenis.
 • 17 – Karel Albrecht, keurvorst van Beieren, wordt door zijn broer, Clemens August, de aartsbisschop van Keulen, gekroond tot Rooms keizer. Daarmee gaat de Oostenrijkse Successieoorlog een nieuwe fase in.
 • 28 – Willem Jacob ’s Gravesande (53) overleden. Hij was een Nederlands filosoof, wiskundige en natuurkundige. Hij droeg bij aan de verbreiding van de ideeën van zijn vriend Isaac Newton op het vasteland van Europa en gaf als eerste aanschouwelijk onderricht in de experimentele natuurkunde.
mei
juni
augustus
september
 • 2 – VOC-schip Westerbeek vergaat bij de Faeröer eilanden. De meeste bemanningsleden overleven de schipbreuk en brengen de winter door op de eilanden.

december

 • 16 –  Hendrik Willemsz Anker gedoopt te Stolwijk.
  Zoon van Willem Aryensz Ancker en Lena Claase van der Neut.  Hendrik trouwde op 20 juli 1777 in Stolwijk met Margje Pieterse Huijsman.
  Hendrik kreeg na het overlijden van zijn ouders een hofstede te Schoonouwen  en diverse landerijen rondom Stolwijk. Totale grote: 43 morgen bestaande uit: 1 woonhuis, 2 bargen, 2 schuren, weiland, hooiland, hennipland en grientland.
  Hendrik is overleden op 17 oktober 1817 in Stolwijk.
zonder datum
Bronnen:
1742 – Wikipedia

 

Terug naar:
Geboortejaren Anker – JohnOoms.nl
Genealogie Anker – JohnOoms.nl

     facebook    

© 21 mei 2024