Graafstroom

 

Graafstroom is een voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telde 9.794 inwoners en had een oppervlakte van 69,33 km² (waarvan 2,80 km² water). Sinds 1 januari 2013 vormen de gemeenten Graafstroom, Liesveld en  Nieuw-Lekkerland  samen de gemeente Molenwaard.

In 1986 is de gemeente Graafstroom (vernoemd naar de Graafstroom die door deze gemeente loopt) ontstaan door gemeentelijke herindeling en omvat de volgende dorpen: Bleskensgraaf en Hofwegen (hier bevindt zich het gemeentehuis), Brandwijk (waaronder Gijbeland valt), GoudriaanMolenaarsgraafOttolandOud-Alblas en Wijngaarden.
De gemeenten Giessenlanden en Molenwaard hebben in november 2016 besloten om te fuseren. Op 1 januari 2019 is de gemeente Giessenlanden gefuseerd met Molenwaard, de gemeenten vormen sindsdien samen de gemeente Molenlanden.

Het wapen van Graafstroom was het wapen van de voormalige Zuid-Hollandse gemeente Graafstroom. De gemeente is op 1 januari 2013 samen met de gemeentes Liesveld en Nieuw Lekkerland gefuseerd tot de gemeente Molenwaard waardoor dit wapen kwam te vervallen.

Het is gebruikelijk dat wapens van voorgaande gemeentes of gecombineerd worden, of dat er een volledig nieuw wapen ontworpen wordt. In het geval van de gemeente Graafstroom werd er besloten om een geheel nieuw wapen te ontwerpen. Het schild werd in het blazoen als volgt omschreven:
“In goud 3 dwarsbalken van azuur, de bovenste en onderste golvend. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.”
Het schild is goud van kleur met daarop drie dwarsbalken. De onderste en bovenste dwarsbalken zijn golvend en stellen daarmee de Goudriaan en de Alblas voor. Omdat de Graafstroom een kanaal is, wordt deze op het schild door een rechte dwarsbalk gesymboliseerd.
Bron: Wikipedia – Graafstroom
Terug naar Gemeenten
  facebook       

© 30 november 2017