Burggraven van Châtellerault

Châtellerault was een belangrijk bolwerk op de noordelijke mars van Poitou, opgericht door de graaf van Poitiers om zijn grenzen te beveiligen in de vroege 10e eeuw. De plaatselijke vertegenwoordiger van de graaf, de Vicomte (Burggraaf) de Châtellerault, werd opgericht als een erfelijke benoeming tegen de tijd van Ayraud, die waarschijnlijk een bloedverwant was van de graven van de Auvergne en de hertogen van Aquitaine; zijn erfgenamen waren vicomtes (burggraven) tot het midden van de 11e eeuw.
Châtellerault was vroeger een belangrijke etappeplaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.Burggraaf Ayraud liet hier in de tiende eeuw een kasteel bouwen.

Vanaf de middeleeuwen stond Châtellerault bekend om zijn bestek- en zwaardindustrie.

 

 

1. Ayraud de Châtellerault
Geboren rond 940. Hij bouwde een kasteel in Châtellerault , Burggraaf van Châtellerault.
Hij was gehuwd met Gersende. Geboren omstreeks 945.
Zoon:

 • Boso I de Châtellerault (Volgt 2)

 

2. Boso I de Châtellerault
Geboren omstreeks 965 te Châtellerault, overleden in 1012 aldaar. Burggraaf van Châtellerault.  Zoon van  Airaud de Châtellerault en Gersende.
Hij was gehuwd met Amélie. Geboren rond 970, overleden in 1010.
Kinderen:

 • Gersende de Châtellerault   994 – 1024
 • Hugo I de Châtellerault      1008 – 1075 (Volg 3)

 

3. Hugo I de Châtellerault
Geboren in 1008 te Châtellerault, overleden in 1075 aldaar. Burggraaf van Châtellerault. Zoon van Boso de Châtellerault en Amélie.
Hij was gehuwd met Gerberga de la Rochefoucauld. Geboren in 1012, overleden in 1058. Dochter van Foucauld  de la Roche en Gersende.
Zoon:

 • Boso II de Châtellerault   ± 1050 – 1095 (Volgt 4)

 

4. Boso II de Châtellerault
Geboren rond 1050, overleden in 1095. Burggraaf van Châtellerault. Zoon van Hugues I de Châtellerault en Gerberga de la Rochefoucauld. Hij was gehuwd met Aleanor de Thouars. Dochter van Aimery IV, burggraaf van Thouars en Aremgarde de Mauléon.
Kinderen:

 • Sybille de Châtellerault (d’Amboise)     1075 – 1100
 • Aimery I Burggraaf van  Châtellerault   1075 – 1151 (Volgt 5)
 • Boso de Châtellerault III                          1076 – ….
 • Pierre de Châtellerault                             1077 – 1136
 • Acfred de Châtellerault                            1079 – 1090
 • Gisberge de Châtellerault                        1080 – 1100

 

5. Aimery I de Châtellerault
Geboren omstreeks 1075 te Châtellerault, overleden op 7 november 1151 aldaar. Hij was de burggraaf van Châtellerault.  Aimery was een zoon van  Boson II de Châtellerault en zijn vrouw, Aleanor de Thouars.
Aimery was getrouwd met Amauberge, bijgenaamd Dangereuse. Overleden in 1151. Dochter van Bartholomeus de l’Isle Bouchard en zijn vrouw Gerberge de Blaison. Hun huwelijk bracht minstens drie kinderen voort:

 • Hugh, volgde zijn vader op als burggraaf van Châtellerault 
 • Raoul, die de heer van Fay-la-Vineuse werd door zijn huwelijk met Elisabeth de Faye 
 • Aenor (Volgt 6)

In 1115, na zeven jaar huwelijk, werd Amauberge “ontvoerd” uit haar slaapkamer door Willem IX, hertog van Aquitaine . Ze werd meegenomen naar een toren in zijn kasteel in Poitiers , Maubergeonne genaamd. Als gevolg hiervan kreeg Amauberge of Dangereuse de bijnaam La Maubergeonne. Dergelijke ontvoeringen kwamen in de middeleeuwen vrij vaak voor bij edelen. In dit specifieke geval lijkt ze echter een gewillige bijdrage te hebben geleverd aan de affaire.
Aimery heeft niet tegen gewerkt, wellicht dat hij wat voorzichtig was naar zijn machtige leenheer.
Het zou de vrouw van de hertog, Philippa van Toulouse, zijn die actie ondernam tegen de “ontvoering” en affaire. Haar acties zouden ertoe leiden dat zowel Willem als Dangereuse door de paus geëxcommuniceerd worden. William gebruikte zijn rijkdom en macht om zich uiteindelijk te verzoenen met de paus en werd terug in de kerk aanvaard.

Uit Wikipedia: Aimery I de Châtellerault

 

6. Aénor van Châtellerault
Ook bekend als Aénor de Rochefoucauld. Geboren circa 1103 te Châtellerault , overleden maart 1130 in Talmont. Door huwelijk Hertogin van Aquitainië en zij was de moeder van Eleanor van Aquitaine , die misschien wel de machtigste vrouw in Europa van haar generatie werd.

Aenor was een dochter van Aimery I, burggraaf van Châtellerault en zijn vrouw, Amauberge de L’Isle Bouchard.  Haar moeder werd vrijwillig “ontvoerd” door haar toekomstige schoonvader, Willem IX van Aquitaine en werd zijn minnares tot zijn dood in 1127. Aenor trouwde (mogelijk onder druk van haar moeder) met Willem X van Aquitaine,  de zoon van de minnaar van haar moeder.

Aenor was dus getrouwd met Willem X van Aquitanie, bijgenaamd de Heilige.  Geboren te Toulouse in 1099, overleden te  Santiago de Compostella op 9 april 1137. Hij was een zoon van Willem IX van Aquitanië (Zie Hertogen van Aquitanië nr. 9b) en van Filippa van Toulouse (Zie Graven van Toulouse nr. 12). Als graaf van Poitiers was hij Willem VIII.

 • Eleanor van Aquitaine , hertogin van Aquitaine, en echtgenote van zowel Lodewijk VII van Frankrijk als Hendrik II van Engeland (Volgt Hertogen van Aquitanië nr. 11)
 • Petronilla van Aquitaine , echtgenote van Raoul I, graaf van Vermandois .
 • William Aigret (die op vierjarige leeftijd stierf met zijn moeder in Talmont-sur-Gironde)
Uit Wikipedia: Aénor van Châtellerault

 

 Vermeldingen: Burggraven van Châtellerault (E)

 

Terug naar:

Graven en Gravinnen

  facebook         

 

 

© 22 november 2019