Gemeente Molenlanden

Gemeente Molenlanden

Molenlanden is een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, die op 1 januari 2019 is ontstaan uit een fusie van de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden. De gemeente heeft een oppervlakte van 192 km² en telt ongeveer 43.858 inwoners (2019, CBS).

De gemeenten Molenwaard en Giessenlanden kwamen vrijwillig tot het besluit om te fuseren. 

De naam is een samentrekking van de namen van de twee oude gemeenten en werd gekozen door middel van een stemming onder de bevolking, die plaatsvond in september 2017. Naast Molenlanden konden stemmers kiezen tussen de namen De Waard en Groenewaard. De drie opties waren door een jury geselecteerd uit namen die door inwoners waren ingestuurd.
In de gemeente Molenlanden staan 70 molens.

De gemeente Molenlanden omvat de stad:

De dorpen:

En de buurtschappen:

In totaal zijn dit 1 stad, 20 dorpen en  22 buurtschappen.

Dirk van der Borg, de burgemeester van Molenwaard, werd benoemd tot waarnemend burgemeester van deze fusiegemeente.  Sinds 13 januari 2020 is Theo Segers burgemeester van de gemeente Molenlanden.

Wapen van Molenlanden              Afbeelding: Publiek Domein Wikipedia

Het wapen van Molenlanden is het gemeentewapen van de Nederlandse gemeente Molenlanden (Zuid-Holland). De gemeente Molenlanden bestaat sinds 1 januari 2019 na een fusie van de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden in de huidige vorm. De gemeente kreeg het wapen begin december 2019 toegekend door de Kroon. In het wapen komen elementen uit wapens van voorgaande gemeentes terug.

De in 2018 opgerichte werkgroep ‘Gemeentewapen Molenlanden’ had twee ontwerpen gemaakt. Het tweede ontwerp met daarop twee kleinere molens en grotere lisdodden werd door de werkgroep afgewezen. Op verzoek van de gemeente is een ontwerp voorgelegd aan de Hoge Raad van Adel. Het ontwerp dat voorgelegd werd aan de gemeenteraad ondervond bezwaren, waarvan het belangrijkste bezwaar de afwezigheid van de kleur “blauw” bleek te zijn. De gemeenteraad besloot daarom wederom contact met de Hoge Raad op te nemen en zond tevens als inspiratie twee ingezonden ontwerpen van een inwoner mee voor een wijziging. Van een van die ontwerpen kon daadwerkelijk de groen-blauwe schildvoet met de golvende zilveren balk worden overgenomen. Door het breken van de twee kleuren met een metaal, past de extra kleur binnen de regels van de heraldiek en daarmee is een raadselwapen voorkomen.

Het wapen werd bij Koninklijk besluit van 17 september 2019 aan de gemeente Molenlanden verleend, waarvan de omschrijving luidt: “In zilver een verhoogde beurtelings gekanteeld dwarsbalk van keel, beneden vergezeld van een molen van keel met aan weerszijden een bundel lisdodden van sinopel met aren van sabel geplaatst op een golvend doorsneden schildvoet van sinopel en azuur met over de deellijn een versmalde golvende dwarsbalk van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren.” Wapendiploma van 14 november 2019. De markiezenkroon met vijf bladeren is overgenomen van het wapen van Molenwaard en is oorspronkelijk afkomstig uit het wapen van Liesveld.

 

Uit:
Link:

 

Terug naar:

Gemeenten

     facebook    

© 24 augustus 2019, laatst bijgewerkt op  27 mei 2024