Vlist

Topografische gemeentekaart van Vlist, per september 2014

Vlist was een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telde 9750 inwoners (1 mei 2014, bron: CBS) en had een oppervlakte van 57,42 km² (waarvan 2,64 km² water).

De gemeente was vernoemd naar het riviertje de Vlist, dat stroomde op het grondgebied van de gemeente.
Het riviertje loopt van Schoonhoven naar Haastrecht waar ze uitmondt in de Hollandsche IJssel. Hierbij stroomt ze door Schoonhoven, Bonrepas, Vlist en uiteindelijk Haastrecht. De rivier strekt zich hemelsbreed ongeveer uit over tien kilometer.

In 1985 werden de voormalige gemeenten Haastrecht en Stolwijk samengevoegd met Vlist tot een nieuwe gemeente, die de naam Vlist  kreeg. Het gemeentekantoor stond in Stolwijk. Per 1 januari 2015 is Vlist samengevoegd met de gemeenten NederlekOuderkerk Bergambacht en Schoonhoven  tot de nieuwe gemeente Krimpenerwaard.

De gemeente had drie kernen: het stadje Haastrecht en de dorpen Stolwijk en Vlist. Daarnaast lagen de buurtschappen ’t BeijerscheBeneden-HaastrechtBenedenheulBenedenkerkBonrepasBoven-HaastrechtGoudsewegKoolwijkRozendaalSchoonouwen en Stein in de gemeente.

Wapen van de Gemeente Vlist (1985 – 2014)

Het wapen van Vlist is op 21 november 1985 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Vlist toegekend naar aanleiding van de gemeentelijke herindeling, waarbij Haastrecht, Stolwijk en een deel van Gouderak bij de gemeente werden gevoegd. Het oude wapen uit 1818 werd daarbij vervangen door een geheel ander ontwerp, gebaseerd op de oude wapens van de toegevoegde gemeenten. Het wapen bleef in gebruik tot op 1 januari 2015 de gemeente opging in de nieuw gevormde gemeente Krimpenerwaard.

Het wapen van Vlist (1818-1985), de herkomst van het oude wapen is onbekend. Er zijn geen afbeeldingen van voor de negentiende eeuw van een wapen van Vlist bekend en waarschijnlijk was het een nieuw ontwerp. In het nieuwe wapen stelt de schuinbalk het riviertje de Vlist  voor, terwijl de burcht afkomstig is van het wapen van Haastrecht en de kazen van het wapen van Stolwijk.
De beschrijving van het wapen van 22 juli 1818 is als volgt: “Een schild van zilver, waarop een boom, staande op zijn terras, alles van sijnople; de boom beladen met een vogel van sabel en geaccosteerd van 2 harten van keel.”De beschrijving is als volgt: “In sinopel een golvende schuinbalk van zilver, vergezeld boven van een kasteel, bestaande uit 3 gekanteelde torens met afgeknotte daken, verbonden door muren, de middelste toren hoger dan beide buitenste; beneden van 3 opgestapelde platte kazen, waarvan de grootte van boven naar beneden toeneemt, alles van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.”N.B. de heraldische kleuren in de schilden zijn: sinopel (groen), zilver (wit), goud (geel), sabel (zwart) en keel (rood).
Bron: Wikipedia – Vlist 
Terug naar:

http://johnooms.nl/gemeenten/

  facebook        

© woensdag 25 oktober 2017