Nederlek

Topografische gemeentekaart van Nederlek, per september 2014

 

Nederlek  was van 1985 tot en met 2014 een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telde 14.163 inwoners (1 mei 2014, bron: CBS) en had een oppervlakte van 31,44 km² (waarvan 3,61 km² water).

De gemeente was op 1 januari 1985 ontstaan uit een fusie van de oude gemeenten Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk en is op 1 januari 2015 opgegaan in de gemeente Krimpenerwaard.
Kernen: Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Opperduit en Schuwacht.

De Gedeputeerde Staten hebben op 3 februari 2009 een commissie ingesteld die moet gaan onderzoeken hoe de gemeente Nederlek op kan gaan in een grotere gemeente. Het K5-samenwerkingsverband met de gemeenten Ouderkerk, VlistBergambacht en Schoonhoven was daarvoor de basis. Op 1 januari 2015 zijn de vijf gemeenten gefuseerd tot de nieuwe gemeente Krimpenerwaard.

Het wapen van Nederlek is op 2 april 1987 bij Koninklijk Besluit aan de nieuw opgerichte gemeente Nederlek toegekend. Deze gemeente was ontstaan uit de voormalige gemeentenLekkerkerk enKrimpen aan de Lek. Het wapen bleef in gebruik tot op 1 januari 2015 de gemeente opging in de nieuw gevormde gemeente Krimpenerwaard.

Het wapen bevat elementen uit de wapens van Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek, die beide drie wassenaars voerden. Op het wapen van de hoofdplaats Lekkerkerk waren deze gewend; daarvan zijn er twee in het bovenste vlak opgenomen. De blauwe lijn stelt de rivier de Lek voor. De wassenaars zijn oorspronkelijk afkomstig uit het wapen van het geslacht Van Polanen (Van der Leck).
De beschrijving is als volgt: “In zilver een golvende dwarsbalk van azuur, vergezeld van 3 wassenaars van sabel, de beide bovenste gewend. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.”N.B. De heraldische kleuren in de schilden zijn: zilver (wit), azuur (blauw) en sabel (zwart).

 

Bron: Wikipedia – Nederlek

 

Gemeenten

  facebook       

© zondag 22 oktober 2017