De Vijfhuizen

 

De Vijfhuizen is een buurtschap in de gemeente Zuidplas (voorheen Zevenhuizen-Moerkapelle).

De Vijfhuizen ligt ten noordoosten van Rotterdam aan de rivier de Rotte tussen de Rottemeren en de Middelweg (een kaarsrechte weg midden door de Eendrachtspolder). Aan de Rottekade, direct tegen de kade, ligt, op buitendijkse rieteilandjes (bonken), het bungalowpark de Bonk.

Pekhuisbrug

Bij de Vijfhuizen bevindt zich de Pekhuisbrug. Deze brug  verbindt de gemeenten Lansingerland en Zuidplas. Hij is opgebouwd uit twee vaste bruggen met in het midden een dubbele ophaalbrug. Wijdte 7,60 m, de hoogte in gesloten stand is KP + 3,09 m. De bediening gaat automatisch via detectieapparatuur van scheepvaart. Als er een schip voor de brug komt, worden voor het landverkeer de stoplichten op rood gezet, de afsluitbomen gesloten, de bruggen geopend en na het passeren wordt de brug weer voor het landverkeer opengesteld. De aanbruggen zijn elk uit 2 delen opgebouwd. Lengte per aanbrug circa 24 m, breedte circa 3 m.

Ter hoogte van de Vijfhuizen werd de Rotte vroeger het Schreirak genoemd. De Rotte maakt hier een zeer grote S-bocht die aan de schippers al naargelang de windrichting oponthoud veroorzaakte. Oorspronkelijk stonden hier aan de Rottekade vijf huizen: twee boerderijen en drie kleinere huizen, waaronder een vissershuisje. Eén van de twee boerderijen werd na een brand opnieuw opgebouwd en kreeg de naam de Vijfhuizen, dezelfde naam als de buurtschap. De andere werd door de Rotterdamse architect J. Verheul Dzn. in zijn publicaties Vlietzigt genoemd, het is echter niet zeker of deze naam klopt. Na het ontvenen en droogleggen van de Eendrachtspolder (Swanlasche polder) in 1760 kwamen er onder aan de Rottedijk in de polder nog huizen bij. In de Vijfhuizen stond van 1550 tot 1764 ook de oude Swanlasche Molen.

Anno 2016 telt de Vijfhuizen meer dan drie keer zo veel huizen (het bungalowpark niet meegerekend. Achter de Vijfhuizen ligt sinds 2013 de Willem-Alexander Baan, waar tussen 20 en 28 augustus 2016 het WK-roeien werd gehouden.

In de periode, waarin de Eendrachtspolder een veenplas was, werd er bij de Vijfhuizen met schuiten stadsvuil uit Rotterdam gestort. Talloze pijpestelen, pijpekoppen en scherven van potten en kruiken in het polderland getuigen daarvan.
Bron: Wikipedia – De Vijfhuizen
Terug naar: Gemeente Zuidplas
  facebook       

© zondag 29 oktober 2017