Genealogie Wingelaar

 

Genealogie Wingelaar

 

De naam Wingelaar is afkomstig van een stuk grond op de grens tussen Renswoude (Utrecht) en Scherpenzeel (Gelderland). Het stuk grond is getekend op een kaart uit 1583, waarvan een reproductie uit 1642 bewaard is gebleven. Hierop is te zien dat het grondstuk wordt doorsneden door de Lunterse Beek, en dat het gedeeltelijk ligt in het (huidige) Renswoude en gedeeltelijk in het (huidige) Scherpenzeel.
In verschillende bronnen is gepubliceerd over dit grondstuk, over de verschillende boerenhoeven die op dit grondstuk hebben gestaan en die de naam Wingelaar hebben gedragen, als ook over de families die “op” de Wingelaar hebben gewoond.
Volgend het Meertens instituut is de naam Wingelaar als volgt te verklaren: “boerderij met een -laar-naam te Renswoude. Laar wijst op een open plek in het bos, die door de mens vrij intensief werd gebruikt, onder meer voor het weiden van vee. Soms waren hier ook drenkplassen voor het vee. Deze laren werden met name in hellende terreinen aangetroffen, vaak in de buurt van beken”. Zelfs hedentendage is op de grens van Renswoude en Scherpenzeel de geleidelijke glooing vanuit het Noorden naar het Zuiden in het landschap te zien, terwijl de (gekanaliseerde) Lunterse beek er nog altijd stroomt.
Na 1670 wordt de naam Wingelaar niet meer gebruikt, noch voor de hoeve, noch voor het stuk grond. De hoeve en de grond er om heen wordt sindsdien aangeduid met “De Beek”. Maar misschien is voor de hoeve het gebruik van de naam Wingelaar reeds eerder gestopt, sinds de nieuwbouw aan de Lunterse Beek. Deze vond plaats in 1583, bij de splitsing van Wingelaar in Groot-Wingelaar en Klein-Wingelaar (ook wel genoemd de Robbehorst?).
De conclusie dat het grondstuk nooit in het bezit is geweest van de huidige familie Wingelaar is waarschijnlijk juist. Wel stammen alle personen die op dit moment de naam Wingelaar dragen af van één gezin. Dit gezin bestond uit Gijsbert Reijerssen en Grietje Hermensdochter (van Wingelaar). Zeer waarschijnlijk waren dit huurders of knechten op de Wingelaar. Toen zij trouwden op 20/06/1717, werd aangegeven dat Grietje Hermensdochter afkomstig was van de Wingelaar.
Willem Harmensz. is op een onbekende datum geboren in Renswoude. Hij heeft gewoond op Breeschoten en kreeg een zoon. Deze zoon is bekend als Hermen Willemsz. en werd op 21 september 1662 gedoopt in Scherpenzeel. Hermen Willemszoon trouwt op 10/02/1695 in Renswoude met Jantje Jordensdr., die ten tijde van dit – voor haar – tweede huwelijk woonde als ‘weduwe aan de Beek onder Renswoude’. Het echtpaar Willem Harmensz. en Jantje Jordensdochter kreeg onder andere een dochter die bekend is als Grietje Hermensdochter.
Grietje Hermensd van Wingelaar werd op 10 november 1695 gedoopt in Scherpenzeel, haar ouders woonde ten tijde van haar geboorte ‘aan de Beek’. Grietje trouwde op 20 juni 1717 in Renswoude met Gijsbert Reierssen. Gijsbert was de zoon van Reyer Teunissen en Woutertje Reyersdr. Gijsbert was geboren in Barneveld, waar hij op 18 januari 1691 gedoopt was.

Bron: Parenteel Wingelaar

 

1. Reyer Teunissen
Geboren rond 1665 in Barneveld.
Hij was gehuwd met Woutertje Reyersdr.
Zoon:

  • Gijsbert Reierssen (Volgt).

2. Gijsbert Reierssen.
Hij is gedoopt op 18 januari 1691 in Barneveld. Zoon van Reyer Teunissen en Woutertje Reyersdr.
Hij is getrouwd met Grietje Hermensd van Wingelaar op 20 juni 1717 te Renswoude. Zij is gedoopt op 10 november 1695 in Scherpenzeel. Dochter van Hermen Willemsz (zoon van Willem Harmensz) en Jantje Jordensdr.
Zoon:

  • Jan Wingelaar (Volgt 3).

3. Jan Wingelaar.
Hij is gedoopt op 7 maart 1734 in Scherpenzeel. Hij is overleden op 17 december 1809 in Vleuten. Zoon van Gijsbert Reierssen en Grietje Hermensd van Wingelaar. Hij is op 30 oktober 1765 te De Meern getrouwd met Teuntje van Rooijen. Geboren 1738, gedoopt op 26 oktober 1738 te Leerdam. Overleden op 5 april 1802 in Vleuten. Dochter van Arie van Rooijen (Zie Genealogie van Rooijen nr. 4) en Gijsbertje Keppel.
Zoon:

  • Arie Wingelaar (Volgt 4).

4. Arie Wingelaar.
Hij is gedoopt op 27 juli 1766 in Vleuten. Hij is overleden op 5 februari 1829 in Bodegraven. Zoon van Jan Wingelaar en Teuntje van Rooijen.
Hij is getrouwd met Neeltje Hogeboom, geboren op 18 augustus 1765 in Kamerik, overleden in 1807. Dochter van Pieter Arie Hogeboom (Zie Genealogie Hogeboom nr. 5) en Lijsbet Mooy (Zie Genealogie Mooij nr. 4).
Zoon:

  • Pieter Wingelaar  (Volgt 5).

5. Pieter Wingelaar.
Geboren 1 juni 1793 te Kamerik.  Overleden 28 augustus 1857 te Hillegom.  Zoon van Arie Wingelaar en Neeltje Hogeboom.
Gehuwd met Dina de Booij, geboren op 25 oktober 1789 in Hazerswoude, overleden op 28 juli 1844 in Hazerswoude. Dochter van Mattheus de Booij (Zie Genealogie de Booij nr. 6) en Lena Groenheide (Zie Genealogie Groenheide nr. 6).
Dochter:

  • Neeltje Wingelaar (Volgt 6).

6. Neeltje Wingelaar
Geboren 31 maart 1828 te Hazerswoude. Overleden 20 februari 1865 te Hazerwoude.
Dochter van Pieter Wingelaar en Dina de Booij.
Zij was gehuwd met Gerrit van Driel. Geboren 25 november 1824 te Koudekerk. Overleden 12 april 1900 te Hazerswoude.
Zoon van Hugo van Driel en Neeltje Roest.
Dochter:

 

Bron: Wingelaar Geni

 

Terug naar:

Genealogieën

  facebook        

handtekening 2016

6 februari 2016