Emmikhoven

 

Gemeente Emmikhoven in ca. 1867, door J. Kuyper. 1200 inwoners

Emmikhoven, ook wel foutief geschreven als Emminkhoven, is de naam van een plaats in Noord-Brabant die tot 1879 de hoofdplaats vormde van een zelfstandige gemeente: Emmikhoven en Waardhuizen.
Sinds 1 januari 1973 viel Emmikhoven onder Woudrichem.
De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem (allen gelegen in het Land van Heusden en Altena) zijn op 1 januari 2019 gefuseerd tot de nieuwe gemeente Altena.

Emmikhoven ligt tegenover Almkerk, op de zuidoever van de Alm. Het is een straatdorp. De betreffende straat heet nog steeds: Emmikhovense Weg.

Emmikhoven werd in 1292 voor het eerst in een akte vermeld en herbergde in de middeleeuwen en vroegmoderne tijd een kasteeltje dat “Ottersdijck” heette.

Tot aan het begin van de negentiende eeuw was Emmikhoven een heerlijkheid, dat als wapen twee afgewende zalmen van zilver op een gouden veld voerde. De eerst bekende heer van Emmikhoven was Stan van Emmichoven.
Het was lange tijd in bezit van de familie Beelaerts. In 1843 meldde A.J. van der Aa over dit dorp dat het grotendeels in de achttiende eeuw gesloopt was. Het dorp is tegenwoordig onderdeel van het sterk gegroeide Almkerk.

Het wapen van Emmikhoven en Waardhuizen werd op 16 juli 1817 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de toenmalige Noord-Brabantse gemeente Emmikhoven en Waardhuizen bevestigd. Deze gemeente was ook bekend onder de namen Emmikhoven en Emmikhoven c.a.. Op 15 juli 1879 ging de gemeente op in Almkerk, waarmee het wapen kwam te vervallen. Het wapen van Almkerk verschilde alleen in kleur van dat van Emmikhoven. Sinds 1 januari 1973 valt Emmikhoven onder Woudrichem. Het wapen van Woudrichem is gebaseerd op dat van Almkerk, vermeerderd met een schildhoofd.

De blazoenering bij het wapen luidt als volgt:
“In zilver 2 paalsgewijs geplaatste afgewende zalmen van keel.” De heraldische kleuren zijn zilver (wit) en keel (rood). De beschrijving is later aan het register toegevoegd.
Het wapen is afgeleid van dat van het Land van Altena, waartoe Emmikhoven en Waardhuizen behoorden. Emmikhoven was tot aan het begin van de negentiende eeuw een afzonderlijke heerlijkheid.
Uit:
Wikipedia – Emmikhoven
Wikipedia – Wapen van Emmikhoven
Voorouders van mij te Emmikhoven:
  • Stan van Emmichovenheer van Emmikhoven.
    Geboren circa 1230.
  • Michiel Maertens Sacht
    Geboren rond 1600, verleden voor 1648 te Emmikhoven. Zoon van Maerten Michielse Sacht en Seike Jans de Feiter.
  • Peter Claesse Donkersloot
    Geboren 1634 in Rijswijk (in het tegenwoordige Noord-Brabant), overleden in 1677 te Emmikhoven.
  • Michiel Petersz Donkersloot
    Geboren rond 1688 te Emmikhoven, overleden na 1724. Zoon van Peter Claesse Donkersloot en Mayken Michielsd Verhil.
  • Adriaentje Scheurwater
    Overleden voor 29 februari 1693 te Emmikhoven. Dochter van Hendrik Leenderts Scheurwater en Adriaenken Bastiaens.
    Willem Gerritsz Dekker
    Geboren in 1600 te Emmikhoven. Zoon van Gerrit Dekker. Hij was gehuwd met:
  • Neeltje van Hofwegen. Geboren 1600 te Emmikhoven. Dochter van Cornelis van Hofwegen en Maaike Coppen.
  • Pieter Willemsz Dekker
    Geboren in 1625 te Emmikhoven. Zoon van Willem Gerritsz Dekker en Neeltje van Hofwegen. Hij was gehuwd met Hilleke Janse Cool.
  • Willem Cornelisz van Wageningen
    Geboren rond 1640 te Emmikhoven. Hij was gehuwd rond 1665 met:
  • Geertje Dekker
    Geboren circa 1645 te  Emmikhoven. Dochter van Pieter Dekker.
  • Anthonij PruissenGeboren 1773 gedoopt op 17-01-1773 in Almkerk-Emmikhoven. Overleden 8 juni 1838 te De Werken en Sleeuwijk. Zoon van Cornelis Pruijssen  en Adriana (Aartje) de Koning. Hij trouwde met Metje Mulders.
Terug naar: Dorpen en steden
 facebook

© 2 december 2017, laatst bijgewerkt op 19 augustus 2022