Hoogblokland

 

Hoogblokland is een dorp in de gemeente Molenlanden, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp ligt in de Alblasserwaard, ten noorden van de stad Gorinchem en tussen de plaatsen Hoornaar en Arkel. Hoogblokland heeft 1.385 inwoners (2019).  Tot 1986 was Hoogblokland een zelfstandige gemeente. In dat jaar werd de plaats aan de gemeente Giessenlanden toegevoegd.

De gemeenten Giessenlanden en Molenwaard hebben in november 2016 besloten om te fuseren. Op 1 januari 2019 is de gemeente Giessenlanden gefuseerd met Molenwaard, de gemeenten vormen sindsdien samen de gemeente Molenlanden.

De vroegst bekende uitgifte in leen van de heerlijkheid Blokland in het land van Arkel dateert van 1332. Als leenman wordt Dirk de Cock van Blokland genoemd.
Na vanaf 1436 Overblokland te hebben geheten werd de heerlijkheid na 1526 Hoog-Blokland genoemd naar de dijk waaraan  was gebouwd.

Hoogblokland ligt gedeeltelijk langs de Bazeldijk, een weg die werd aangelegd door Keizer Napoleon. Het andere deel van het dorp ligt op en aan de zanddonken, die hier veel te vinden zijn. Net als Hoornaar heeft Hoogblokland de lintbebouwing grotendeels behouden.

Wapen van Hoogblokland (1816 – 1985)

Het wapen van Hoogblokland werd op 24 juli 1816 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Hoogblokland in gebruik bevestigd.
Op 1 januari 1986 fuseerde de gemeente met Arkel, Giessenburg, Peursum, Noordeloos, Hoornaar, Kedichem en Schelluinen tot de nieuw opgerichte gemeente Giessenlanden. Het wapen van Hoogblokland is daardoor komen te vervallen. In het wapen van Giessenlanden zijn de kenmerkende symbolen van het geslacht Van Arkel opgenomen, die ook in een andere kleur in het wapen van Hoogblokland stonden.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Van zilver beladen met 2 gebretesseerde en contragebretesseerde fasces van sabel.”
De heraldische kleuren in het wapen zijn: zilver (wit) en sabel (zwart).
Het wapen is gelijk aan het wapen van de voormalige heerlijkheid Blokland. Het wapen is wat vorm betreft identiek aan dat van het geslacht Van Arkel.
Uit:

 

Voorouders van mij in Hoogblokland:

 • De heren van van Arkel, waren ook heer van Hoogblokland.
 •  Pieter Matthijsz van Muijlwijck
  Geboren circa 1420, overleden in 1485  en begraven te Hoogblokland (in de kerk). Zoon van Matthijs Rutgers van Muijlwijck en Beligje.
  Schildknaap. Woonachtig te Gorinchem.
  Heeft in 1470 1,5 morgen land in pacht in de beemd te Hoogblokland en sticht aldaar een hofstede geheten de “Steenekamer”. Ook eigenaar van land in de ban van Arkel.
  Hij was gehuwd met Adriana Hermans.
 • Jan Pieters van Muijlwijck
  Geboren januari 1465 in Gorinchem, overleden voor 13 maart 1536. Zoon van  Pieter Matthijsz van Muijlwijck en Adriana Hermans. Hij was schout van Hoogblokland in 1512.
 • Matthijs Jans van Muijlwijck
  Geboren circa 1505. Zoon van Jan Pieters van Muylwijck en Lijsken Florisdr Holl.
  Wonend te Hoogblokland. Kerkmeester 1550. Procurator en administrateur van het altaar van  Onze Lieve Vrouwe te Hoogblokland.
  Hij was gehuwd met Aafje Adriaensdr.
 • Pieter Matthijsz van Muijlwijck
  Geboren in 1534 te  Gorinchem. Zoon Matthijs Jans van Muijlwijck en Aafje Adriaensdr.
  Hij trouwde circa 1558 te Hoogblokland met Maertgen Egberts.
 • Jan Matthijsz van Muijlwijck
  Geboren circa 1537, overleden circa 1612. Zoon Matthijs Jans van Muijlwijck en Aafje Adriaensdr.
  Hij woonde te Hoogblokland. Kiesman 1610. Waarsman van het Land van Arkel beneden de Zouwe 1573-76. Hij huwde met Dingena Dionijsdr.
 • Matthijs Jansz van Muijlwijck
  Geboren rond 1550, overleden na 27 augustus 1624. Hij woonde te Hoogblokland. Heiligegeestmeester. Zoon van Jan Matthijsz van Muijlwijck en Dingena Dionijsdr.
  Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.

 

Terug naar:

Dorpen en Steden

 

facebook

© 30 november 2017, laatst bijgewerkt op 15 augustus 2023