Rhoon

Rhoon rond 1793, Nederlandsche Stad- en Dorp- Beschrijver.

Rhoon is een dorp in de Zuid-Hollandse gemeente Albrandswaard, gelegen op het eiland IJsselmonde. Rhoon ligt ten zuidwesten van Rotterdam.
Rhoon telt 8.180 inwoners (CBS 2019) en heeft een oppervlakte van 23,72 km².

De plaats ontstond op een zandplaat in de Oude Maas. De Zeeuwse Jonker Biggo van Duyveland kreeg deze plaat in 1199 in pacht van graaf Dirk VII van Holland. Hij liet hem indijken en met een kasteel bebouwen, wat het begin van Rhoon vormde: de Heerlijkheid Rhoon (het huidige gebied tussen de Dorpsdijk, Oud-Rhoonsedijk en Werkersdijk).Rhoon, oorspronkelijk een uitgestrekt dijkdorp, kenmerkt zich tegenwoordig vooral door de grootschalige naoorlogse uitbreidingen.
Rhoon is een rustig dorp, met veel forensen uit de haven van Rotterdam. Het dorp wordt ontsloten door de N492 (Groene Kruisweg), de A15 en het metrostation Rhoon.

Gemeente Rhoon in 1866, door J. Kuijper. 1350 inwoners.

Rhoon (voorheen vaak gespeld als Roon) is een samentrekking van Roden en staat voor een plaats waar een stuk bos gerooid is. Het wordt al vermeld in 1230 (Ecclesia de Roden) en in 1299 (Roeden). Er liggen in Nederland en Vlaanderen tientallen locaties die naar een gerooid bos genoemd zijn: plaatsnamen die het woord rode of rade bevatten, of een variant daarvan zoals Sint-Oedenrode, Kerkrade en Nijenrode. Ze geven blijk van de bosrijkheid van het land in vroeger tijden.

Biggo van Duyvelant liet een kasteel bouwen dat tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421 werd verwoest; dit is vervangen door het huidige Kasteel van Rhoon. Kasteel van Rhoon was officieel een ridderhofstad en kwam zodoende vaak in andere handen terecht. Toen in 1683 Heer Pieter van Duyvelant van Rooden de ridderhofstad verkocht, betekende dit het einde van de lijn Van Duyveland. De koper was Hans Willem Bentinck tot Diepenheim, Heer van Drimmelen & Graaf van Portland. Het geslacht Bentinck hield de rechten als Landheer van Rhoon en Pendrecht tot 1830, toen Anthony van Hoboken, van het Rotterdamse redersgeslacht, Rhoon met zijn rechten overkocht. Zijn kleinzoon Edward van Hoboken, overleden in 1913, was de laatste die de titel Heer van Rhoon en Pendrecht droeg. Nakomelingen hebben de rechten van de Heerlijkheid verzameld in de N.V. Maatschappij tot exploitatie van onroerende goederen “Rhoon, Pendrecht en Kortgene”, waartoe tot 1971 ook het Kasteel van Rhoon behoorde.

Vlak bij het kasteel staat de 16e-eeuwse Dorpskerk. De vierkante toren met de fijne spits rijst op uit het voorste gedeelte van het schip en helt voorover. In 2014 is zij uitvoerig gerestaureerd. Ook het interieur werd onder handen genomen.

Door de eeuwen heen heeft Rhoon te kampen gehad met verscheidene rampen. Op 6 februari 1489 overviel een bende Hoeken onder leiding van Joris van Brederode vanuit Rotterdam het dorp en dwong de inwoners met hun wagens de geroofde goederen te vervoeren. Het kasteel werd geplunderd en gebrandschat. In 1669 werd een groot deel van Rhoon door brand verwoest, terwijl in november 1775 Rhoon door een hoge waterstand met ondergang werd bedreigd. Ook tijdens de Watersnood van 1953 bedreigde het water het dorp.

Sinds 1 januari 1985 maakt Rhoon samen met Poortugaal deel uit van de gemeente Albrandswaard.
Rhoon ligt op de westelijke helft van het eiland IJsselmonde. Het ligt aan de zuidzijde van het eiland langs de Oude Maas ten oosten van Poortugaal, ten westen van Barendrecht en ten zuidwesten van Rotterdam.

Wapen van Rhoon (1816 – 1985)

Het wapen van Rhoon werd op 24 juli 1816 door de Hoge Raad van Adel in gebruik bevestigd bij de Zuid-Hollandse gemeente Rhoon. De gemeente werd in 1985 opgeheven om in de fusiegemeente Albrandswaard op te gaan.

In het jaar 1200 werd de plaats Rhoon gesticht, het gebied rondom Rhoon werd ook aan Biggo van Duyveland beleend door Dirk VII van Holland. Van Duyveland liet het gebied rond Rhoon, een zandplaat, bedijken en stichtte de heerlijkheid Rhoeden. In 1432 werd er in het dorp een kasteel gebouwd. De heerlijkheid bleef tot 1683 in het bezit van de familie Van Duyveland.Het uiteindelijke wapen van Rhoon is afgeleid van het wapen van de familie Van Duyveland, net als dat van Duiveland. Het wapen werd op 24 juli 1816 erkend als het wapen van Rhoon en bleef tot 24 juli 1985 in ongewijzigde vorm in gebruik. Het wapen wordt sindsdien in aangepaste vorm gebruikt in het wapen van Albrandswaard. Opmerkelijk is dat de tekening in het wapenregister bij de Hoge Raad van Adel het wapen foutief in de rijkskleuren blauw en goud weergeeft. In potlood staat hierover een kanttekening in het register.
Het wapen kreeg van de Hoge Raad van Adel de volgende blazoenering mee:
“Gegeerd van goud en keel van 5 stukken.” Het schild is doormidden gedeeld door middel van driehoeken die van links naar rechts gaan en andersom. De driehoeken aan de rechterzijde, voor de kijker links, zijn goud en die aan de andere zijde zijn rood. In de blazoenering staat niet dat het schild gedekt wordt door een oud model gravenkroon bestaande uit 9 parels op steeltjes.
Bron: Wikipedia –  Rhoon
Voorouders van mij in Rhoon:
  • Heren van Rhoon (1199- 1555)
  • Cornelis Jansz Roobol
    Geboren omstreeks 1495 te Rhoon. Hij is overleden op 26 juli 1538 te Rhoon. Schout van Rhoon. Zoon van Jan Roobol.
    Hij was gehuwd met N.N. Erckgen rond 1525 te Rhoon.
  • Pieter Jansz de Raet
    Geboren circa 1500, overleden vóór 1561. Schepen van Rhoon en bouwman.
  • Cornelis Philips (Vermaet)
    Geboren circa 1507 te Utrecht. Brouwer, biersteker te Rhoon.
  • Dirk Cornelisz Koorneef
    Geboren circa 1510. Overleden na 6 september 1571.  Boer, Schout van Rhoon. 
  • Philip Cornelis Vermaet
    Geboren rond 1530 te Rhoon, overleden voor 3 okt 1600, zoon van Cornelis Philips (Vermaet) en Katrijn (Trijntje) Jansdr. de Koning woonde te Rhoon 1561, biersteker, schepen van Rhoon 1566. Hij was gehuwd met:
  • Helena Gerrits van Rhoon. Geboren te ‘s-Gravenhage circa 1544. Biersteekster op het veer van Rhoon. Dochter van Gerrit van Rhoon uit een buitenechtelijke relatie met Katrijna Clements.
  • Leendert Cornelisz Roobol
    Geboren in 1530 te Rhoon. Overleden op 1 juni 1600 aldaar. Zoon van Cornelis Jansz Roobol.
    Schepen vanaf 1576 tot 1580. Schout vanaf 1584 tot 1597.
    Hij huwde in 1569 te Rhoon met:
  • Maartje Dirksdr Koorneef
    Geboren rond 1530 te Rhoon, dochter van Dirck Cornelisz Koorneef en Neeltje Cornelisdr Doens (van Driel).
  • Jan Pietersz de Raet
    Geboren circa 1555 te Rhoon, overleden op 24 januari 1620 te Rhoon. Schout en schepen van Rhoon. Heemraad van Poortugaal. Landbouwer te Rhoon.
    Hij was gehuwd met:
  • Neeltje Willems van Gaesbeek 
    Geboren 1560, overleden 7 maart 1645 te Rhoon.
  • Herman Leendertsz Roobol
    Geboren circa 1560 te Rhoon, overleden in 1636 aldaar. Zoon van Leendert Cornelisz Roobol en Maartje Dirksdr Coorneef.
  • Maertje Aertsdr van Driel
    Zij is geboren in het jaar 1569 in Rhoon. Zij is overleden in het jaar 1630 in Poortugaal. Zij was gehuwd met Jacob Sanders (Hij nam later de geslachtsnaam van Driel aan).Geboren 1569, overleden 1640. Schepen van Oud-Beijerland.
  • Michael Hendrixe Bramius
    Geboren circa 1590 te Delft, overleden op 2 december 1632 in Rhoon. Zoon van Hendrick Braemer en Christijntje Jans.
    Michael was aanvankelijk schoolmeester in Delft. Op 7 oktober 1619 werd hij predikant te Rhoon hetgeen hij bleef tot zijn overlijden in 1632.
  • Chieltje Michiels Braemer
    Geboren circa 1633 te Rhoon, overleden in 1717 te Krimpen aan de Lek. Dochter van Michael Hendrixe Bramius en Lijsbeth Rhijff.

 

Zie ook:

Heerlijkheid Rhoon

Kasteel van Rhoon

Heren van Rhoon

-http://johnooms.nl/heerlijkheden/rhoon/
facebook

©  18 oktober 2017, laatst bijgewerkt op 15 augustus 2023