Neerijnen

Vlag van Neerijnen. Afbeelding: Wikipedia

Neerijnen is een klein dorp en voormalige gemeente in de gemeente West Betuwe in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorpje telt 480 inwoners (2019).
De gemeente Neerijnen was ontstaan op 1 januari 1978 en was een samenvoeging van de gemeenten Haaften, Waardenburg, Est en Opijnen, Varik en Ophemert.
Op 1 januari 2019 is de gemeente Neerijnen met Geldermalsen en Lingewaal samengevoegd tot de nieuwe gemeente West Betuwe.

Het Betuwse dorp is gelegen aan de rivier de Waal en is vooral bekend om het Kasteel Neerijnen. Binnen het kasteel was tot 2019 het gemeentehuis van de voormalige gelijknamige gemeente gevestigd.

Kasteel Neerijnen                                                                    Foto: © JohnOoms.nl

Kasteel Neerijnen is een kasteel en landgoed ten noorden van het dorp Neerijnen.
De oorsprong van dit kasteel ligt in de 14e eeuw. Gijsbert de Cocq van Neerijnen, een achterkleinzoon van Rudolf I de Cock, bouwde in het jaar 1350, op 1000 meter afstand van kasteel Waardenburg, het huis Klingelenburg.
Het huis van tegenwoordig is circa 1600, op de fundamenten van het oude huis Klingelenburg gebouwd. Het is ingrijpend verbouwd in de 18e eeuw en werd nog laat in de 19e eeuw met een aanbouw uitgebreid.

 

Nederlands Hervormde Kerk te Neerijnen (1865)          Foto: © JohnOoms.nl

Vlak voor het kasteel staat aan de van Pallandtweg de Nederlands Hervormde kerk van Neerijnen. De gepleisterde, neogotische kruiskerk met slanke, uit twee geledingen bestaande toren, is in 1865 gebouwd door de Zaltbommelse stadsarchitect A.M.A. Gulden. Met inwendig gestucadoorde kruisribgewelven, rustende op rijk geprofileerde wandschalken.

Het wapen van Neerijnen is het wapen van de voormalige gemeente Neerijnen, bestaande uit een schuin gecarteleerd schild met daarop de leeuwenkoppen van Varik, de palen van vair van de adellijke familie De Cock met flankerende zalmen als symbool van de voormalige zalmvangst in deze streek. Vanaf 2019 is het wapen niet langer als gemeentewapen in gebruik omdat de gemeente Neerijnen opging in de gemeente West Betuwe.

Wapen van Neerijnen (1978 – 2018) Afbeelding: Wikipedia

 

De beschrijving luidt:
“Schuin gevierendeeld: I in zilver 3 leeuwenkoppen van keel, gekroond en getongd van azuur; II en III in sabel een zalm van zilver, gevind van keel, de zalmen rechtop geplaatst en afgewend; IV in keel 3 palen van paalvair. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.”

Op 1 januari 1978 werd de nieuwe gemeente Neerijnen gevormd door samenvoeging van de voormalige gemeenten Est en Opijnen, Haaften, Ophemert, Varik en Waardenburg. Daarom moest een nieuw wapen worden ontworpen. Het wapen is naar een ontwerp van oud-burgemeester G.A. Bontekoe. De doelstelling was dat het wapen herkenbaar moest worden voor de vijf voormalige gemeenten. Men wilde een golvende dwarsbalk in het wapen om de vroegere zalmvisserij te symboliseren met daarnaast een takje van een appelboom om de vruchtbare grond te symboliseren. Met de dwarsbalk en het takje ging de Hoge Raad van Adel niet akkoord omdat het wapen daardoor “te druk” werd. Ter vervanging kwamen de zalmen. Het paalvair kwam voor in drie voormalige gemeenten (Haaften, Ophemert en Waardenburg) waarmee het wapen voldeed aan de wens. Bij Koninklijk Besluit werd het wapen op 15 december 1978 verleend aan de nieuwe gemeente.

Wapen de Cock van Neerijnen    Afbeelding: Wikipedia

Voor 1978 voerde de gemeente geen wapen. De gelijknamige oude heerlijkheid Neerijnen werd wel door de Hoge Raad van Adel bevestigd in het gebruik van het volgende wapen : “In keel 3 palen van paalvair en een schildhoofd van goud, beladen met 3 schuinlinks geplaatste hamers van sabel.” Dit wapen werd door de nieuw opgerichte gemeente in 1978 niet bij het ontwerp betrokken.

 

 

 

Uit:
Wikipedia – Neerijnen (dorp)
Wikipedia – Neerijnen (gemeente)
Wikipedia – Wapen van Neerijnen
Wikipedia – Kasteel Neerijnen
Reliwiki     – Hervormde Kerk Neerijnen

 

Voormoeder:

  • Dirkje Jansdr Hol
    Geboren 1632 te Neerijnen. Dochter van Jan Fransz Holl en Jenneke Geurtsdr.
    Zij was gehuwd met Lenaert Peters Keppel. Geboren op 5 augustus 1638 te Herwijnen. Overleden in 1699 aldaar. Zoon van Peter Jansz Keppel en Lijsbeth Aertsdr.

Dorpen en Steden

  facebook       

© 6 september 2020