Wij kwamen op dinsdag 3 mei 2016 uit het Drentse dorpje Witteveen, waar we in een leuk hotel twee nachten gelogeerd hebben.
De dag daarvoor waren we in de nieuwe dierentuin Wildlands te Emmen. Maar onderweg naar huis reden we eerst nog naar Kasteel Doornenburg te Doornenburg tussen Arnhem en Nijmegen.
Vlak voor aankomst werden we al verblijd door een prachtig panorama van het kasteel.
–
Toen wij aankwamen werden we verrast door re-enactors die aan het oefenen waren voor een Middeleeuws festijn op 3 en 4 juli 2016.
Zij horen bij de groep The Knights of te four Quarters.
We waren te vroeg voor de rondleiding, maar door het stralende weer, de koppen koffie en de “gevechten” van de re-enactors was de tijd zo verstreken en werden wij verwelkomd door de gids Sil.
Kasteel Doornenburg is een Nederlands kasteel uit de 13e eeuw.
Het kasteel ligt in het oosten van de Betuwe en centraal in Gelderland, nabij het dorp Doornenburg. Het bestaat uit een voorburcht en een hoofdburcht, die zijn verbonden door een smalle houten brug. Het is een van de grootste en bestbewaarde kastelen in Nederland.
Op de plaats van het kasteel bevond zich in de 9e eeuw al een versterkt huis, bekend onder de naam Villa Dorenburc. Hieruit is in de 13e eeuw een bescheiden kasteel ontstaan. Willem van Doornick heeft het rond 1295 laten bouwen. In de loop der eeuwen is het steeds verder uitgebreid tot de hoofdburcht zoals die nu nog is te zien. In die periode zou volgens de overlevering Gijsbrecht van Amstel, medeplichtig aan de moord op graaf Floris V van Holland in 1296, zijn toevlucht vanuit Amsterdam op de Doornenburg gezocht hebben. Waarschijnlijk laat de geschiedenis hierover zich raden, maar in de 16e eeuw erfde de familie Van Amstel wel dit kasteel.
Ik werd wel blij verrast door een wapenbord van Antony van Amstel van Mijnden (1445 – 1494).
In zijn kwartieren komen namelijk verschillende geslachten voor, waar ook mijn familie (via-via) vanaf stamt en ook op deze website vermeld staan:
Van Amstel, Van IJsselsteijn, Van Heemstede, Van Borselen, Van der Merwede, Van der Lecke, Van Cruyningen, Van Polanen, Van Waterlant (Putten), Van Zuylen, Van Montfoort, Van Horne, Van Heukelum en Von Lippe.
In de 15e eeuw werd de voorburcht gebouwd. De voorburcht bevat woonvertrekken, een kapel, en een boerderij. Dit laatste is uniek voor een Nederlands kasteel.
De Doornenburg is bewoond geweest door de opvolgende geslachten: Van Doornick, Van Bylandt, Van Homoet, Van Voorst, Van Amstel, Van Heemskerk en Van Bemmel. De laatste bewoner was Maria Clara von Delwig, barones van Bemmel. Zij overleed in 1847 op hoog- bejaarde leeftijd. Daarna was het kasteel nog lange tijd in eigendom van de familie Van der Heijden. Echter, zij hebben het kasteel nooit bewoond. Het gebouw raakte ernstig in verval. In 1936 kocht textielindustrieel J.H. van Heek uit Enschede het kasteel en richtte de Stichting tot Behoud van den Doornenburg op, waarin het kasteel werd ondergebracht. In 1937 begon Van Heek aan de restauratie die in 1941 werd voltooid.
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel vrijwel geheel verwoest. Lange tijd werd gedacht dat het was opgeblazen door de Duitsers, maar het bleek in maart 1945 te zijn getroffen door een Brits bombardement. Van 1947 tot 1968 is het kasteel weer geheel opgebouwd.
In 1968 werd onder andere op dit kasteel de televisie-serie Floris opgenomen.
Hieronder nog een impressie van ons bezoek:
Links :
– Kasteel Doornenburg
– Facebook Kasteel Doornenburg
Terug naar: