Koningen van Navarra

Navarra (Spaans: Navarra, Frans: [la] Navarre, Baskisch: Nafarroa) was een koninkrijk in het noorden van Spanje en het zuidwesten vanFrankrijk, aan beide zijden van de Pyreneeën.

Navarra (1)

Navarra in 1067

Oorspronkelijk sloeg de benaming enkel op een gebied ten zuiden van de Pyreneeën, waarvan de gedeeltelijk Baskische, gedeeltelijk Visigotischebevolking in de 8e en 9e eeuw een zelfstandig staatje stichtte, in de strijd tegen de opdringende Moren en de Franken. De stad Pamplona met het omliggende gebied was wellicht de oudste kern van het rijk.

Navarra

1. García Jiménez was (sub- of mede) koning van een deel van Pamplona in de late 9e eeuw.
De Jiménez dynastie die later het koninkrijk van Navarra zou regeren.  Oorspronkelijk hield een grondgebied binnen dat gebied verschillend is van die in het bezit van de nakomelingen van Iñigo Arista. García wordt verondersteld met zijn vader te zijn geslaagd in deze rol, zowel tijdens het leven van koning García Íñiguez of van zijn zoon koning Fortún Garcés , en wordt “de koning” genoemd door de Códice de Roda , zijnde van “een ander deel van het koninkrijk ‘van Pamplona.

García Jiménez was twee keer getrouwd, in de eerste plaats met Oneca van Sangüesa met wie hij twee kinderen had:

  • Íñigo
  • Sancha trouwde als eerste met Íñigo Fortúnez, zoon van koning Fortún Garcés, en daarna hertrouwd met Galindo Aznarez II , graaf van Aragon.

García Jiménez trouwde tweede met Dadildis de Pallars, de zuster van graaf Raymond I van Pallars en Ribagorza, zij kregen twee zonen:

  • Sancho I , later enige koning van Pamplona (Navarra) (Volgt 2)
  • Jimeno , leermeester van zijn neef García Sánchez en regent tot zijn dood op 29 mei 931.

 

Sancho I van Navarra

Sancho I van Navarra

2. Sancho Garcés I
Geboren circa 865 – overleden Resa, 10 december 925. Hij was koning van Navarra van 905 tot 925.
Sancho Garcés, zoon van García Jiménez, was een lid van het Huis Jiménez. Na de dood van García Íñiguez in 870, werd Sancho gouverneur van Valdonsella en begon al snel de omringende gebieden binnen te vallen.

Hij bezette Pamplona toen dat nog onderdeel uitmaakte van het koninkrijk van Fortún Garcés, waarbij hij geholpen werd door Alfons III van Asturië en de graaf van Pallars. Het recht op troonopvolging door de kinderen van Fortún Garcés werd ontbonden en geschonken aan Toda, de kleindochter van Fortún Garcés. Sancho Garcés huwde haar in 905 en zo wettigde hij (enigszins) het bezit van de troon van Pamplona.

Toen de graaf van het graafschap Aragón, Galindo Aznárez II, stierf, bezette Sancho Aragón waarbij hij ook de rechten van de opvolgers ontnam. Dat vormde voor de moorse heerser van Huesca, at-Tawil, de reden om de strijd aan te binden met Sancho. At-Tawil was getrouwd met Sancha, de zus van de graaf, en had zo recht op opvolging. Dat recht werd hem door Sancho ontnomen.

Het probleem loste zichzelf echter op, door het aangekondigde huwelijk van Andregoto Galíndez (dochter van Galindo Aznárez II) met Garcés (de zoon van Sancho I), de latere koning García Sánchez, die ten tijde van het huwelijk nog slechts een kind was.

Sancho breidde zijn rijk flink naar het westen uit tot aan de streek La Rioja waar hij enkele gevechten met de moslims voerde. Hij veroverde Nájera waar hij zijn hoofdkwartier vestigde.

Hij onderhield een goede vriendschap met Ordoño II van León en trok ten strijde in San Esteban de Gormaz (917), maar werd in Valdejunquera verdreven door Abd al-Rahman III (920).

Tijdens zijn heerschappij voerde hij het gebruik van muntgeld in, daarmee was hij een van de eerste vorsten binnen de christelijke wereld.

Nájera werd het politiek centrum van de christelijke wereld.
Kinderen van Sancho Garcés I en koningin Toda Aznar:

  • Urraca van Pamplona huwde Ramiro II van León
  • Oneca van Pamplona huwde Alfons IV “El Monje” van León. Zij was koningin van León tussen 926 en 931, het jaar waarin ze stierf.
  • Sancha van Pamplona huwde eerst Ordoño II van León, nadien de graaf van Alavés Álvaro Herrameliz en een derde keer met Ferdinand González, graaf van Castilië
  • García I Sánchez (Volgt 3), koning van Pamplona, huwde Andregoto Galíndez en later Theresia van Asturië
  • Velasquita of Belasquita Sánchez huwde eerst graaf van Biskaje Mumo (Nuño), huwde in tweede instantie Galindo van Ribagorza en een derde keer met Fortún Galíndez
  • Lupa van Navarra huwde met Dat Donatus van Bigorre. Zij waren de ouders van Raymond Dat van Bigorre (Zie Graven van Bigorre nr. 3)
  • Munia (Muña) van Pamplona huwde Ordoño I van Asturië
  • Orbita van Navarra huwde (waarschijnlijk) al-Tawil, gouverneur van Huesca. Het zou een postuum geboren dochter kunnen zijn, vanwege haar bijnaam “la huérfana”

Koning Sancho Garcés I stierf nabij Resa aan de oever van de rivier de Ebro. Hij werd begraven in San Esteban de Deio en Monjardín. Zijn broer Jimeno Garcés volgde hem op.

3. García I van Navarra
Geboren 919 – overleden 20 februari 970). Hij was de enige zoon van Sancho I van Navarra en Toda Aznar.
García I van Navarra, was bij zijn vaders overlijden amper zes jaar. Zijn oom, Jimeno, werd koning-regent van Navarra en Toda co-regentes namens haar zoon tot 931, het jaar waarin Jimeno overleed. Hij volgde zijn oom op als koning van Navarra en via zijn eerste echtgenote werd hij ook graaf van Aragón. García greep in in de broederoorlog in Asturië en raakte zelf in strijd met het expanderende Castilië. Hij leverde troepen aan Ramiro II van Leon voor de slag tegen de Moren in 938.

Hij was gehuwd met zijn volle nicht Andregoto van Aragón, dochter van graaf Galindo II Aznar, hun zoon was:

  • Sancho II van Navarra (Volgt 3)

Hij trouwde tweede met Theresia van Asturië, dochter van koning Ramiro II van León, hun kinderen waren:

  • Ramiro van Viguera (-981)
  • Urraca (-997), gehuwd met graaf Ferdinand González van Castilië (-970) en met hertog Willem II Sanchez van Gascogne.

4. Sancho II van Navarra
Overleden in 994. Hij was de oudste zoon van García I van Navarra en Andregoto van Aragón.
Hij was koning van Navarra.
Hij was gehuwd met  Urraca Fernández (ca. 935 – 1007). Dochter van Ferdinand González, graaf van Castilië en Sancha van Navarra.
Ze waren beiden een kleinkind van koning Sancho I Garcés van Navarra (Urracas moeder Sancha was een dochter, en Sanchos vader García I was een zoon van Sancho I.
Hun kinderen waren:

  • García II van Navarra (Volgt 5
  • Ramiro (- 992)
  • Gonzalez, die in het Koninkrijk Aragon zou regeren met Urraca als regentes

5. García II Sánchez
Geboren ca. 964 – overleden 1000. Zoon van Sancho II van Navarra en Urraca Fernández, was graaf van Aragón en koning van Navarra.
García was gehuwd met Jimena Vermúdez de Ceo. Geboren omstreeks 955, overleden in 1035. Dochter van Ferdinand Vermúdez de Cea en Elvira Diaz van Saldaña.
Hun kinderen waren:

  • Sancho III van Navarra, die zijn opvolger werd (Volgt 6)
  • Urraca; gehuwd met Willem II van Gascogne en tweede echtgenote van Alfons V van León werd.

Samen met de koning van Leon en de graaf van Castilië trok hij in 998 ten strijde tegen de Moren en behaalde een belangrijke overwinning op generaal Almanzor. Zijn bijnaam verwierf hij door het feit dat hij steeds beefde wanneer hij de wapens opnam, alhoewel het een moedig man was.

6. Sancho III van Navarra
Overleden in 1035. Zoon van García II Sánchez  en Jimena Vermúdez.
Hij was gehuwd met Mayor van Castilië (995 – 1032). Zij was de oudste dochter van Sancho I Garcés en Urraca Salvadores van Castilië-Lara. Zij huwde in 1010 met Sancho III van Navarra. Tijdens de bruiloft van haar zuster Jimena met Bermudo III van León in1029 werd haar broer graaf García II Sanchez vermoord. Mayor en haar echtgenoot Sancho III volgden hem op.
Kinderen:

  • Ferdinand I van Castilië (1016 – 1065) (Volgt Koningen van Castilië nr. 1)
  • Gonzalo van Ribagorza (- 1045)
  • Garcia III van Navarra (- 1054) (Volgt 7)

Bij zijn bijzit Sancha Aybar kreeg Sancho een natuurlijke zoon:

  • Ramiro I van Aragón, was van 1035 tot 1063 koning van Aragón uit het huis van Jiménez (Volgt Koningen van Aragón nr. 1)

7. Garcia III van Navarra
Geboren omstreeks 1020 – 1 september 1054. Hij was een zoon van Sancho III van Navarra en van Mayor van Castilië.
Hij was koning van Navarra van 1035 tot aan zijn dood in 1054.

Bij de erfdeling van het rijk van zijn vader in 1035 was hij oppelgrimstocht en diende hij zijn erfdeel Navarra tegen zijn halfbroer Ramiro I van Aragón te bevechten in de slag van Tafalla. García hielp zijn broer Ferdinand I van Castilië in 1037 bij de verovering van Castilië-León, maar verloor zelf de heerschappij over Barcelona en overBaskenland. Nadien geraakte hij in onmin met zijn broers, werd gevangengenomen en sneuvelde ten slotte in de strijd tegen zijn broer Ferdinand I van Castilië en León.

Garcia was getrouwd met Stephanie van Foix en was vader van:

  • Hermesinde, gehuwd met Gortunus Sanchez, heer van Yarnoz
  • Mayor, gehuwd met Guido II van Beaune, graaf van Mascon
  • Urraca, gehuwd met Garcia Ordoñez de León, graaf van Najera
  • Ramiro (-1083), heer van Calahorra
  • Sancho IV (1040-1076) (Volgt 8)
  • Raymond, heer van Murillo y Cameros

8. Sancho IV van Navarra
Geboren 1040 – overleden 4 juni 1076.
Sancho was de oudste zoon van koning Garcia III van Navarra en van Stephanie van Foix.
Hij was koning van Navarra van 1054 tot aan zijn dood in 1076.

Hij bestreed zijn broers en neven om het bestuur over Navarra, maar moest Baskenland afstaan en werd ten slotte door zijn neef Sancho I van Aragón vermoord.
Sancho was gehuwd met een Française, Placencia genaamd, en zij hadden samen drie kinderen:
  • García Sanchez
  • Raimundo Sanchez
  • Urraca Sanchez

Sancho had nog een buitenechtelijke zoon:

  • Sancho Sanchez (Volgt 9)

 

9. Sancho Sanchez
Geboren rond 1060. Bastaardzoon van Sancho IV van Navarra.
Hij had een zoon:

  • Ramiro Sancho de Monzón (Volgt 10)

10. Ramiro Sancho de Monzón
Geboren circa 1085. Zoon van Sancho Sanchez.
Hij was Prins van Castilië.
Hij was gehuwd met Christina de Vivar. Dochter van Rodrigo Diaz de Vivar (= El Cid) en van Jemina Díaz (Zie Koningen van Léon nr. 9)
Zoon:

  • Garcia IV Ramírez van Navarra (Volgt 11a)

Garcia IV Ramírez van Navarra

Garcia IV Ramírez van Navarra

11a. Garcia IV Ramírez van Navarra,  bijgenaamdde Restaurator
Geboren 1112 – 21 november1150, bijg. de Restaurator, was een zoon van Ramiro Sancho de Monzón en Christina de Vivar.

García leefde aan het hof van koning Alfons I van Aragón en Castilië (die veroverd was door Alfons vader, na de moord op Sancho IV van Navarra) en vergezelde de koning in vele veldtochten tegen de Moren. Na Alfons’ overlijden, werd Garcia tot koning van Navarra verkozen door de adel. Hij sloot een verbond met Portugal, maar moest wel toezeggen om te verzaken aan alle aanspraken van Navarra op Baskenland en op La Rioja en Calahorra. Hij moest zich verdedigen tegen pogingen van Castilië en Aragón om Navarra onder elkaar te verdelen.

García trouwde op 21 november1130 in Lorca met Margaretha de l’Aigle, dochter van sire Gilbert, hun kinderen waren:

  • Sancho VI van Navarra (Volgt 12a)
  • Blanca van Navarra (Volgt 12b)
  • Margaretha van Navarra (-1182), in 1150 gehuwd met Willem I van Sicilië (1120-1166)

Na de dood van zijn eerste vrouw huwde García IV op 24 juni 1144 in León met Urraca van Castilië (1126-1189), een buitenechtelijke dochter van koning Alfons VII van Castilië. Ze kregen een dochter:

  • Sancha (1148-1176), huwde in 1165 met burggraaf Gaston V van Béarn en in 1173 met burggraaf Pedro Manrique de Lara van Narbonne

Ook had García IV met zijn maîtresse een buitenechtelijke zoon:

  • Rodrigo Garcés (overleden in 1172), graaf van Montescaglioso

 

12a. Sancho VI Garcés genaamd de Wijze
Geboren 1132 – Overleden rond 1194. Hij was de koning van Navarra van 1150 tot zijn dood in 1194. Zoon van García Ramírez en Margaretha van L’Aigle.
Zijn regering botste vooral met Castilië en Aragon. Ook was hij vijandig tegenover Graaf Raymond Berengar IV van Barcelona.
Hij overleed op 27 juni 1194, in Pamplona, waar hij wordt begraven.In 1157, Sancho trouwde Sancha , dochter van Alfonso VII van Castilië.
Hun kinderen waren:

  • Sancho VII, zijn opvolger
  • Ferdinand
  • Ramiro, bisschop van Pamplona
  • Berengaria (overleden 1230 of 1232), trouwde met koning Richard I van Engeland
  • Constance
  • Blanche (Volgt 13), trouwde Theobald III, graaf van Champagne , daarna trad op als regentes van de Champagne, en ten slotte als regentes van Navarra

 

12b. Blanca van Navarra
Geboren ca. 1133 – overleden 12 augustus 1156. Dochter van koning Garcia IV van Navarra en Margaretha de l’Aigle.
Zij huwde in 1151 met Sancho III van Castilië en kreeg één zoon en erfgenaam:

13. Blanche van Navarra
Geboren 1177, overleden in 1229. Zij was door huwelijk, gravin van Champagne, dan regent van de Champagne, en ten slotte ook regentes van haar geboorteland Koninkrijk van Navarra.
Ze was de jongste dochter van Sancho VI van Navarra en Sancha van Castilië,  die stierf in 1179, twee jaar na de geboorte van Blanche. Haar oudste broer, Sancho VII van Navarra , volgde hun vader als koning van Navarra en was de laatste mannelijke afstammeling van de eerste dynastie van koningen van Navarra , de Pamplona dynastie, maar sterft kinderloos. Haar oudere zus Berengaria van Navarra trouwde Richard I van Engeland.
Blanche trouwde Theobald III, graaf van Champagne op 1 juli 1199 in Chartres, toen ze 22 jaar oud en hij was 20 jaar oud. Echter, Theobald III overleed al op 24 mei 1201, terwijl zij zwanger was. Blanche regeerde het graafschap als regent tot Theobald  21 jaar oud werd in 1222.

Blanche kreeg twee kinderen met Theobald III van Champagne:

  • Marie 1200 – …
  • Theobald I van Navarra  1201 – 1253 (Volgt 14)

14. Theobald I van Navarra  bijgenaamd Posthumus, de Troubadour
Hij was een zoon van graaf Theobald III van Champagne en van Blanca van Navarra, dochter van Sancho VI van Navarra.

Theobalds vader stierf al vóór zijn geboorte en zo volgde hij, onder voogdij van zijn moeder, zijn vader op als Theobald IV, graaf van Champagne. Hij verwierf de helft van Bar-sur-Seine en nam deel aan de Albigenzenoorlog tegen Toulouse. In 1234  verkocht hij Sancerre en Châteaudun aan Frankrijk. In een rebellie tegen de Franse koning delfde Theobald het onderspit, waarop hij Champagne moest onderwerpen aan het gezag van de Franse kroon.

In 1234 volgde hij zijn oom Sancho VII van Navarra op als koning van Navarra als Theobald I van Navarra en nam hij meer en meer afstand van graafschap Champagne. Theobald was tevens één van de bekendste en meest geprezen troubadours van zijn tijd. Hij werd in de daaropvolgende eeuw door Dante als een voorloper omschreven (De Vulgari Eloquentia).

In 1238 ging hij op kruistocht. Hij landde in 1239 in Akko en hield een verkenningstocht naar Gaza, waar hij echter door de Ajjoebiden verslagen werd. Daarna legde hij zich voornamelijk – en vrij succesvol – toe op diplomatie. Toen echter Richard van Cornwall aankwam in het Heilige Land was hij het eeuwige gekibbel over de leiding van de kruisvaart beu en ging hij naar huis.

Theobald was drie maal gehuwd; Hij trouwde 1e  in 1220 met Gertrudis van Egisheim (1190-1225), dochter van graaf Albrecht II van Egisheim, (geen kinderen).
Hij trouwde 2e in 1222 met Agnes (-1231), dochter van Guichard IV van Beaujeu-Montpensier
Dochter:

  • Blanca (1226-1283) (Volgt 15), in 1236 gehuwd met hertog Jan I van Bretagne (1217-1286)

Hij trouwde 3e in 1232 met Margaretha van Bourbon-Damppiere (-1256), dochter van Gwijde Archimbald van Bourbon.
Kinderen:

  • Eleonora (1233 – ….), jong gestorven
  • Peter (-1265)
  • Margaretha (-1307), in 1255 gehuwd met hertog Ferry III van Lotharingen (1238-1303)
  • Theobald V/II (1238-1270)
  • Hendrik III/I (1240-1274)
  • Beatrix (1242-1295), in 1258 gehuwd met hertog Hugo IV van Bourgondië (1212-1272)

 

15. Blanca van Navarra
Geboren in 1226, overleden in 1283. Dochter van Theobald I van Navarra en Agnes van Beaujeu-Montpensier.
Zij was gehuwd met hertog Jan I van Bretagne (1217-1286). Oudste zoon van Aleid van Bretagne en Peter I van Dreux. Hij werd hertog na de dood van zijn moeder in 1221. Zijn vader, die als hertog had geregeerd als gevolg van zijn huwelijk met Aleid regeerde als regent tot Johannes de volwassenheid bereikt.
Zij hadden de volgende kinderen:

  • Jan II van Dreux, Hertog van Bretagne (1239 – 1305) (Volgt Graven van Dreux nr. 5) en (Volgt Hertogen van Bretagne nr. 13)
  • Peter (1241 – 1268), heer van Dinan , Hade, Léon , Hennebont en La Roche-Derrien .
  • Alix (1243 – 1288), Dame de Pontarcy; gehuwd met Jan van Châtillon, graaf van Blois .
  • Theobald (1245 – 1246), begraven in de kerk van de abdij van Saint-Gildas-de-Rhuys .
  • Theobald (1247 – stierf jong), begraven in de kerk abdij van Saint-Gildas-de-Rhuys.
  • Eleanor (1248 – stierf jong), begraven in de kerk abdij van Saint-Gildas-de-Rhuys.
  • Nicolas (1249 – 1251), begraven in de kerk abdij van Saint-Gildas-de-Rhuys.
  • Robert (1251 – 1259), begraven in de kerk abdij van Saint-Gildas-de-Rhuys.
*

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

 

Keizers, Koningen en Hertogen

  facebook       

© 23 juli 2016