George Armstrong Custer 

 

George Armstrong Custer                              Publiek Domein Wikipedia

George Armstrong Custer
Geboren te New Rumley op 5 december 1839, overleden te Crow Agency op 25 juni 1876
Hij was een Amerikaanse cavaleriecommandant tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en de Amerikaans-indiaanse oorlogen. Hij is het bekendst van zijn nederlaag en dood in de Slag bij de Little Bighorn, waar hij met zijn leger verpletterd werd door een coalitie van indiaanse stammen onder leiding van Sitting Bull en Crazy Horse.

George Armstrong Custer werd geboren op 5 december 1839, in New Rumley, Ohio. Hij was de zoon van Emanuel Henry Custer en Marie Ward Kirkpatrick. Marie had al kinderen uit een vorig huwelijk, ze kreeg nog vijf kinderen met Emanuel. George werd op jonge leeftijd naar Monroe gestuurd om er bij zijn halfzus en schoonbroer te gaan wonen. Hij ging er naar de Mc Neely Normal School en studeerde er later ook af. Hij keerde in 1856 terug naar Ohio en begon te werken als onderwijzer. Dit bleek echter zijn roeping niet te zijn, hij nam ontslag en schreef zich in aan de United States Military Academy.

Custer trouwde met Elizabeth Clift Bacon (1842–1933). Hij ontmoette haar voor het eerst toen hij tien jaar oud was. Hij werd voorgesteld aan haar in november 1862, toen hij thuis (in Monroe) met verlof was. Aanvankelijk was ze niet in hem geïnteresseerd en haar vader, rechter Daniel Bacon, vond Custer geen geschikte partij want hij was de zoon van een smid. Het was pas na zijn promotie tot de rang van ‘brevet brigadier general’ dat hij de goedkeuring van rechter Bacon kreeg. Veertien maanden nadat ze formeel aan elkaar voorgesteld waren, trouwde hij met Elizabeth Bacon.

Na de slag bij de Washita in november 1868 zou Custer (aldus kapitein Frederick Benteen, hoofd van de Ben Clark-scouts, en Cheyennelegendes) onofficieel “getrouwd” zijn met Mo-nah-se-tah, de dochter van het Cheyenneopperhoofd Little Rock (Little Rock werd gedood in de slag bij de Washita). In januari 1869, twee maanden na het gevecht bij de rivier de Washita, kreeg Mo-nah-se-tah een kind. Volgens de Cheyennelegendes kreeg ze nog een tweede kind van Custer. Volgens sommige geschiedkundigen zou Custer onvruchtbaar geworden zijn nadat hij in West Point gonorroe had opgelopen. De vader zou in werkelijkheid zijn broer Thomas zijn geweest.

In 1874 ontdekte Custer goud in de Black Hills. De bekendmaking hiervan leidde tot een goudkoorts en de stichting van (in eerste instantie wetteloze) plaatsen als Deadwood.

Slag bij de Little Bighorn, gezien vanaf de kant van de indianen                                     Publiek Domein Wikipedia

Op 25 juni 1876 vond de Slag bij de Little Bighorn plaats in een vallei van de rivier Little Bighorn, nabij Crow Agency in Montana. De Slag bij de Little Bighorn, ook wel Custer’s Last Stand was een slag tussen Indianen en het Amerikaanse leger.

De voornaamste aanleiding was dat twee indianenstammen, namelijk Sioux en Cheyenne, hun reservaten verlieten en zich verzamelden in Montana om onder leiding van Sioux opperhoofden Sitting BullCrazy Horse en Touch the Clouds verder te vechten tegen de blanken.

Om de indianen terug te dwingen naar hun reservaten zette de US Army drie eenheden in, 1000 man onder generaal George Crook, en de Zevende Cavalerie onder leiding van generaal George Armstrong Custer, een onderscheiden en veelbelovende jonge bevelvoerder uit de Amerikaanse Burgeroorlog.

Op 25 juni zag Custer het indianenkampement op ongeveer 15 mijl afstand liggen. Tevens zag hij een groep van ongeveer 40 krijgers. Om te verhinderen dat deze groep het kampement zou waarschuwen verdeelde Custer zijn groep in drieën en zette hij de aanval in, een bevel van hogerhand naast zich neerleggend. Eén aanvalsgroep moest de krijgers verhinderen het kampement te bereiken. Een tweede aanvalsgroep zou de groep krijgers aanvallen en daarna samenkomen met de derde aanvalsgroep om het kampement aan te vallen.

George Custer was een trotse en flamboyante man, die zich graag in de belangstelling bevond. Hij weigerde versterking van de aanwezige Gatling guns en de Tweede Cavalerie; het moest een overwinning worden voor de 7e alleen. De indianen hadden ongeveer drie keer zoveel krijgers als de aanvalsgroepen van Custer. Het geldt daarom als een tactische fout van Custer om zijn groep op te splitsen terwijl hij al in de minderheid was.

Custers Last Stand                                                               Afbeelding Timetravel 21

Doordat zijn opponenten een omtrekkende beweging maakten zag Custer dat hij omsingeld werd. Hij beval zijn soldaten om hun paarden neer te schieten om zo een bescherming te vormen tegen kogels van de oprukkende Indianen.
Custer, zijn broers Thom en Boston en de meeste van zijn mannen zijn hierna gedood. Uit recent onderzoek (voornamelijk aan de hand van de vindplaats van de kogels en de locatie van de lijken) blijkt dat er meer sprake was van grote paniek en wegvluchten dan een heroïsche “last stand”.

Custer was een van de grotere aankomende generaals van de Amerikaanse Burgeroorlog, maar zijn beslissing om toch een krijgsmacht aan te vallen die drie keer groter was dan de zijne, wordt vandaag de dag nog steeds onderzocht.

 

Uit:
Wikipedia – George Armstrong Custer
Wikipedia – De Slag bij Little Bighorn

Terug naar:

Het Wilde Westen

facebook

© 12 juli 2020, laatst bijgewerkt op 3 februari 2023