Schieland en de Krimpenerwaard

 

De polders in hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is op 1 januari 2005 ontstaan uit een fusie tussen het hoogheemraadschap van Schieland, het hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard en een deel van het Zuiveringschap Hollandse Eilanden en Waarden en is gevestigd in Rotterdam.

 

 

Het beheersgebied van Schieland en de Krimpenerwaard ligt globaal gezien tussen Rotterdam, Schoonhoven en Zoetermeer en herbergt een combinatie van stedelijk en landelijk gebied. Het gebied kenmerkt zich door de aanwezigheid van veel polders.

De historische archieven hebben dan ook betrekking op die voormalige waterschappen. Het hoogheemraadschap van Schieland werd in de 13e eeuw opgericht. In de loop der eeuwen zijn echter veel archiefstukken verdwenen. In de inventaris Oud Archief Schieland 1299-1954 en de trefwoordenindex kan men zien welke archiefstukken kunnen worden ingezien in het kantoor (Een overzicht van beide stukken treft u aan op de website van het waterschap). Er zijn ook polderarchieven van de polders Zestienhoven, Berg en Broek, Prins Alexander, enzovoorts.

Het wapen van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is op 9 februari 2005 door de Hoge Raad van Adel (HRvA) aan het Nederlandse hoogheemraadschap toegekend. Aanleiding was het ontstaan van dit waterschap op 1 januari 2005 na een fusie van het hoogheemraadschap van Schieland, het hoogheemraadschap van de Krimpenerwaard en een deel van het Zuiveringschap Hollandse Eilanden en Waarden.

Het wapen is afgeleid van dat van Hoogheemraadschap van Schieland, de Hollandse Leeuw vermeerderd met drie wassenaars uit het wapen van het geslacht Van Polanen (Van der Leck), dat bezittingen had in een groot deel van de Krimpenerwaard. De wassenaars zijn in veel gemeentewapens in het gebied opgenomen.

Het ontwerp is afkomstig van de HRvA. Aanvankelijk wilde het waterschapsbestuur in plaats van de wassenaars drie sterren en een golvende dwarsbalk van blauw en zilver in het wapen opnemen, als verwijzing naar Gouda en de Hollandse IJssel. De HRvA was van mening dat de wassenaars kenmerkender waren voor het gebied en dat blauw en zilver beide water aanduiden, en de keuze voor groen-zilver-groen, als verwijzing naar Rotterdam, de plaats van het hoofdkantoor van het waterschap, meer voor de hand lag. De HRvA maakte drie ontwerpen, waaruit het huidige wapen werd gekozen. De adelaar wijkt in zoverre af van dat van het voorgaande wapen, dat hij geheel zwart is en geen rode bek, tong en poten heeft. Waarom dit zo is, is onbekend.

De beschrijving van het wapen luidt als volgt:
“In goud een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur, vergezeld van drie wassenaars van sabel. Het schild gedekt met een gouden keizerskroon en geplaatst op een adelaar van sabel.”
Het is een gouden schild met daarop een rode leeuw met blauwe nagels en tong (een zgn. “Hollandse Leeuw”), en drie zwarte wassenaars. Het schild is gekroond door een keizerskroon. Dit geheel is voor een zwarte adelaar geplaatst.

Uit:
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard – Wikiwand
Wapen van Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard – Wikiwand

Terug naar:

Waterschappen

 facebook

©  22 oktober 2017, laatst bijgewerkt op 24 januari 2023