Kasteel IJsselstein

Kasteel IJsselstein

Kasteel IJsselstein. Tekening Jan de Beijer omstreeks 1745

Het Kasteel IJsselstein ligt in het centrum van de gelijknamige plaats IJsselstein in de provincie Utrecht. Het kasteel werd reeds in 1144 genoemd. Het kasteel werd, met goedkeuring van Jacoba van Beieren, in 1418 gesloopt om in 1427 opnieuw te worden opgebouwd.

graftombe heren van IJsselstein

Graftombe in de kerk te IJsselstein, van omstreeks 1390. Met de beeltenissen van Heer Gijsbrecht van IJsselstein, zijn gemalin Bertha van Heukelom (rechts), daarnaast die van hun zoon Arnold en zijn vrouw Maria van Avesnes.

De bekendste bewoners van het kasteel stamden uit het geslacht Van Amstel. Zij stichtten vanuit het kasteel omstreeks 1300 de plaats IJsselstein en noemden zich sindsdien Van IJsselstein. Gijsbrecht van IJsselstein kreeg toestemming van de bisschop van Utrecht om in IJsselstein een parochiekerk te bouwen. Deze Sint-Nicolaaskerk werd in 1310 ingewijd. Onder Gijsbrecht groeide IJsselstein uit van een kasteel met wat boerderijen tot een stad.

 

In 1297 is het kasteel een jaar lang belegerd geweest en verdedigd door Bertha van Heukelom, de vrouw van Gijsbert van IJsselstein.

 

 Kasteeltoren in IJsselstein

Na 1511 verloor het kasteel zijn functie en werd het na gestaag verval vanaf 1700 in 1887 gesloopt. De hoofdtoren (de Looierstoren) is bewaard gebleven. Deze is eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst).

Bronnen:
Wikipedia – Kasteel IJsselstein

 

Zie ook:

Baronie van IJsselstein

Heren van IJsselstein

IJsselstein

 

Terug naar:

Kastelen

  facebook        

handtekening 2016

© 27 februari 2016