Heren van Harcourt

Toen het Vikinghoofd Rollo in 911 , door het verdrag van Saint-Clair-sur-Epte , de gebieden die het hertogdom Normandië zouden vormen, verkreeg, verdeelde hij landgoederen aan zijn belangrijkste volgelingen die hem vergezelden in zijn expedities tegen de Engelsen en de Neustriërs. Aanzienlijke landen, en met name de heerlijkheid van Harcourt, nabij Brionne, zijn toegekend aan Bernard de Deen, Regent van het Hertogdom Normandië.

1. Bernard de Deen
Overleden in 955 te Rouen, Normandië.
Metgezel van Rollo, gouverneur en regent van het hertogdom van Normandië tot de dood van Hertog Willem I van Normandië in 942. Kreeg van Rollo aanzienlijke landen, waaronder de heerlijkheid van Harcourt.
Hij was getrouwd met Sprote, prinses van Bourgondië.
Zoon:

  • Torf (Torfulus de Rijke) van Harcourt (Volgt 2)

 

2. Torf (Torfulus de Rijke) van Harcourt
Geboren circa 913. Baron van Tourville en Pont-Audemer.  Zoon van Bernard de Deen en Sprote, prinses van Bourgondië.
Hij was gehuwd met Ertemberge de Bricquebec.
Zonen:

  • Turquetil , heer van Harcourt (Volgt 3)
  • Turold , heer van Pont-Audemer

 

3. Turquetil d’Harcourt
Geboren rond 960, overleden omstreeks 1025. Zoon van Torf en Ertemberge de Bricquebec. Hij was gouverneur van Willem de Veroveraar tijdens zijn minderjarigheid.
Hij was gehuwd met Anceline de Montfort-sur-Risle. Geboren omstreeks 985.  Dochter van Hugo I van Montfort – Sur-Risie (Heer van Barneville).
Kinderen:

  • Anquetil d’Harcourt , heer van Harcourt
  • Lesceline (Volgt 4)

 

4. Lesceline d’Harcourt
Dochter van Turquetil d’Harcourt en Anceline de Montfort-sur-Risle.
Ze stichtte rond 1046/1047 de abdij van Saint-Pierre-sur-Dives en ze schonk land aan de Heilige Drievuldigheid van Rouen in 1049.
Zij was gehuwd met Willem I van Eu. Geboren circa 978, overleden voor 1057) was van 1040 tot aan zijn dood graaf van Eu. Hij behoorde tot het huis Normandië. Willem I van Eu was een buitenechtelijke zoon van hertog Richard I van Normandië (Zie Hertogen van Normandië nr. 3). Wie zijn moeder was, is niet bekend.

Hij kwam in opstand tegen zijn halfbroer, hertog Richard II van Normandië. Deze mislukte, waarna Willem door Rudolf van Ivry werd gevangengenomen. Hij zat gevangen in Rouen, onder bewaking van Turquetil van Harcourt. Na vijf jaar ontsnapte hij en kreeg hij mogelijk genade van Richard II. Vervolgens kreeg hij de toestemming om te huwen met Lesceline.
Kinderen:

  • Robert I                           …. ± 1093, graaf van Eu
  • Willem Busac           1020 – 1076, graaf van Soissons (Volgt Graven van Eu nr. 2)
  • Hugo                              …. – 1077,  bisschop van Lisieux (1049 – 1077)
Vermeldingen:

 

Terug naar:

Heren en Vrouwen van…

  facebook       

© 19 november 2019