Haastrecht

Haastrecht rond 1790, door de Nederlandsche Stad- en Dorpbeschrijver

Haastrecht is een stad en voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland en maakt deel uit van de gemeente Krimpenerwaard. Het aantal inwoners is ongeveer 4500.

Haastrecht ligt in de Krimpenerwaard. Andere dorpen en steden in de Krimpenerwaard zijn Schoonhoven, Bergambacht, Ammerstol, Berkenwoude, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Krimpen aan den IJssel, Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel.

De N228 loopt langs de plaats.

Haastrecht in 1869, 1460 inwoners

De oorspronkelijke naam van Haastrecht was Havekesdrecht; “drecht van (de) Haveke”. Havekehier kan verwijzen òf naar de vogel òf naar de oude persoonsnaam Haveke Haastrecht ontstond rond 1100 op de plaats waar het veenriviertje de Vlist uitmondt in de Hollandsche IJssel. Bij deze nederzetting werd later een kasteel gebouwd, waarvan de fundamenten teruggevonden zijn. In 1291 vermeld Graaf Floris V van Holland in een brief een kasteel in Haastrecht dat Otto heer van Arkel in leen bezat van de pastoor van de st. Salvator in Utrecht.

Op grond van de ligging heeft Haastrecht in 1396 stadsrechten gekregen. Een belangrijke scheepvaartroute was via de Vlist naar de Hollandse IJssel. In Haastrecht bevond zich de sluisdie beide rivieren met elkaar verbond. Deze sluis is later door Dordrecht vernietigd, vanwege concurrentie bij de innamen door tol van de scheepvaart.Van 1883 tot 1907 liep de tramlijn Gouda – Oudewater langs de plaats. Het voormalige tramstation is nu een café.Tot 1985 was er sprake van een zelfstandige gemeente. In dat jaar werd Haastrecht samengevoegd met de gemeenten Stolwijk en Vlist.

Het stadhuis van Haastrecht is het voormalige gemeentehuis van de voormalige gemeente Haastrecht, provincie Zuid Holland. Het raadhuis deed tot 1985 dienst als onderkomen voor bestuur en ambtenaren van de zelfstandige gemeenten Haastrecht en Vlist.

Tot en met 31 december 2014 was Haastrecht onderdeel van de gemeente Vlist. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de fusiegemeente Krimpenerwaard.

Het wapen is afgeleid van het oude stadszegel, waarvan de oudste afdruk dateert uit 1430. Het zegel vertoont een gekanteelde en gedekte poort met drie torens (vergelijkbaar met Gorinchem). Een later zegel vertoont drie losse torens, de middelste groter dan beide anderen. Dit laatste zegel stond model voor het gemeentewapen.

In het 18e eeuwse manuscript Beelaerts van Blokland wordt een geheel ander wapen genoemd, namelijk : in zilver 2 dubbelgekanteelde dwarsbalken van keel, boven vergezeld van 3 naast elkaar paalsgewijs geplaatste pijlpunten van sabel. Het gaat hier duidelijk om een variant van het Arkel wapen.

Verschillende voorouders van mij woonden in Haastrecht:

Van der Neut (1730) ,Van Dam (1760), Baas (1769),  Kloot (1745)

  facebook        

© 8 oktober 2017