Haastrecht

Haastrecht rond 1790, door de Nederlandsche Stad- en Dorpbeschrijver

Haastrecht is een stad en voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland en maakt deel uit van de gemeente Krimpenerwaard. Het aantal inwoners is ongeveer 4500.

Haastrecht ligt in de gemeente Krimpenerwaard. Andere dorpen en steden in de Krimpenerwaard zijn SchoonhovenBergambachtAmmerstolBerkenwoude, Stolwijk, VlistLekkerkerkKrimpen aan de Lek, Gouderak en Ouderkerk aan den IJssel.

De N228 loopt langs de plaats.

Haastrecht in 1869 door J. Kuyper, 1460 inwoners

De oorspronkelijke naam van Haastrecht was Havekesdrecht; “drecht van (de) Haveke”. Haveke kan verwijzen òf naar de vogel òf naar de oude persoonsnaam Haveke.  Haastrecht ontstond rond 1100 op de plaats waar het veenriviertje de Vlist uitmondt in de Hollandsche IJssel. Bij deze nederzetting werd later een kasteel gebouwd, waarvan de fundamenten teruggevonden zijn. In 1291 vermeld Graaf Floris V van Holland in een brief een kasteel in Haastrecht dat Otto heer van Arkel in leen bezat van de pastoor van de st. Salvator in Utrecht.

Op grond van de ligging heeft Haastrecht in 1396 stadsrechten gekregen. Een belangrijke scheepvaartroute was via de Vlist naar de Hollandse IJssel. In Haastrecht bevond zich de sluis die beide rivieren met elkaar verbond. Deze sluis is later door Dordrecht vernietigd, vanwege concurrentie bij de innamen door tol van de scheepvaart.Van 1883 tot 1907 liep de tramlijn Gouda – Oudewater langs de plaats. Het voormalige tramstation is nu een café.Tot 1985 was er sprake van een zelfstandige gemeente. In dat jaar werd Haastrecht samengevoegd met de gemeenten Stolwijk en Vlist.

Het stadhuis van Haastrecht is het voormalige gemeentehuis van de voormalige gemeente Haastrecht, provincie Zuid Holland. Het raadhuis deed tot 1985 dienst als onderkomen voor bestuur en ambtenaren van de zelfstandige gemeenten Haastrecht en Vlist.

Tot en met 31 december 2014 was Haastrecht onderdeel van de gemeente Vlist. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de fusiegemeente Krimpenerwaard.

Het wapen is afgeleid van het oude stadszegel, waarvan de oudste afdruk dateert uit 1430. Het zegel vertoont een gekanteelde en gedekte poort met drie torens (vergelijkbaar met Gorinchem). Een later zegel vertoont drie losse torens, de middelste groter dan beide anderen. Dit laatste zegel stond model voor het gemeentewapen.

In het 18e eeuwse manuscript Beelaerts van Blokland wordt een geheel ander wapen genoemd, namelijk : in zilver 2 dubbelgekanteelde dwarsbalken van keel, boven vergezeld van 3 naast elkaar paalsgewijs geplaatste pijlpunten van sabel. Het gaat hier duidelijk om een variant van het Arkel wapen.

 

Uit:
Haastrecht – Wikiwand

Wapen van Haastrecht – Wikiwand
Link:
Het Kontakt – Krimpenerwaard | Al het nieuws uit Krimpenerwaard
Verschillende voorouders van mij uit Haastrecht:

 • Celia Neuteboom
  Geboren rond 1710 te Stolwijk, overleden op 22 maart 1785 aldaar. Dochter van Jacob Fransze (Neuteboom) en Jannetje Gerritse Streefland.
  Zij huwde op 23 januari 1735 te Haastrecht met:
 • Jacob Willemsz Kloot
  Geboren op 1 april 1700 in Groot-Ammers, overleden op 27 januari 1761 in Stolwijk. Zoon van Willem Jacobs Kloot en Neeltje Davids.
 • Annigje Leenderts van der Neut
  Zij is geboren in 1732 te Haastrecht, gedoopt op 2 november 1732 aldaar. Dochter van Leendert Claasz van der Neut en Neeltje Cornelisdr Cock.
  Zij is getrouwd met Cornelis Willemse Verduijn op 10 december 1758 te Polsbroek.
 • Teunis Van Dam
  Geboren 1764. Overleden 9 augustus 1836 te Haastrecht. Zoon van Jan van Dam en Geertje den Bouw. Gehuwd met Marge Ruitenburg.
 • Teunis Ariens Baas
  Geboren 29 oktober 1769 te Haastrecht. Overleden 21 januari 1855 te Stolwijk. Zoon van Arie Teunusz (de) Baas en Neeltje Willemsdr (van) Donk. Gehuwd met Margje Leenderse van der Vlist.
 • Jannigje Kloot
  Geboren in 1745,  gedoopt op 28 maart 1745 te Haastrecht. Zij is overleden op 9 januari 1826 te Stolwijk. Dochter van Jacob Willemsz Kloot en Celia Jacobs Neuteboom. Gehuwd met Gerrit Willemsz van Eck.
Bronvermeldingen:
Krimpenerwaardse geslachten Hogenda.nl
Genealogieën – JohnOoms.nl
Genealogische Bronnen – JohnOoms.nl

Terug naar:

http://johnooms.nl/dorpen-en-steden/

   facebook    

© 9 oktober 2017, laatst bijgewerkt op  17 december 2023