Het geboortejaar van Ariana Juditha Braat
Overzicht van het jaar 1920
- januari
- 1 – Invoering algemeen kiesrecht (vrouwenkiesrecht) in Nederland.
- 10 – De Vrede van Versailles treedt in werking en daarmee komt er formeel een einde aan de Eerste Wereldoorlog
- 10 – Eerste Algemene Vergadering van de Volkenbond.
- 10 – Danzig wordt losgemaakt van het Duitse Rijk en komt onder bescherming van de Volkenbond.
- 10 – België lijft Neutraal Moresnet definitief in. Het gebied wordt toegevoegd aan de Oostkantons onder leiding van generaal Herman Baltia.
- 12 – Het Franse stoomschip Afrique vergaat bij Bordeaux in de monding van de Gironde. 564 opvarenden komen om het leven.
- 13 – Een bloedbad voor de Rijksdag in Berlijn, waar de oproerpolitie het vuur opent op demonstrerende arbeiders, eist 42 doden en 105 gewonden. Voor Berlijn en wijde omgeving wordt een samenscholingsverbod uitgevaardigd.
- 16 – Een jaar na ratificatie wordt de drooglegging van de Verenigde Staten effectief.
- 21 – Officieel einde van de vredesconferentie in Parijs.
- Anti-Italiaanse leiders in Albanië vormen een regering. Ahmet Bey Zogolli (de latere koning Zog) is hierin de sterke man.
- De communistische regering in Estland wordt omvergeworpen.
- februari
- 2 – Vrede van Tartu: De Sovjet-Unie erkent de onafhankelijkheid van Estland.
- 3 – Brand in het jongensinternaat van de normaalschool in Nijvel. 7 doden.
- 4 – Duitsland ontruimt het Hultschiner landje.
- 7 – In Siberië wordt de Witte generaal Koltsjak door de Bolsjewieken terechtgesteld.
- 8 – De Zwitserse mannen verwerpen bij referendum het vrouwenkiesrecht.
- 9 – Negen staten sluiten te Parijs het Spitsbergenverdrag. De Noorse soevereiniteit wordt erkend, maar de verdragsluitende partijen mogen de bodemschatten van het eiland exploiteren.
- 10 – Referendum in Noord-Sleeswijk, waarbij een meerderheid voor aansluiting bij Denemarken stemt.
- 12 – Het vrachtschip de West Aleta, met een lading van 15.000 vaten wijn, vergaat voor de kust van Terschelling, het bergen van de wijn neemt 9 maanden in beslag.
- 13 – De Volkenbond laat Zwitserland toe onder erkenning van de “eeuwige neutraliteit” van het land.
- 14 – Lenin neemt de definitieve beslissing om Polen aan te vallen.
- 25 – De Compagnie financière belge des pétroles, afgekort tot Petrofina, wordt opgericht in Antwerpen met als bedoeling de Duitse oliebronnen verkregen na de Eerste Wereldoorlog te controleren.
- Installatie door de Nederlandse minister van Arbeid Piet Aalberse van de Hoge Raad van Arbeid, een overlegorgaan over arbeidsverhoudingen onder zijn voorzitterschap.
- De Amerikaanse pedagoog Helen Parkhurst start in het stadje Dalton, Massachusetts, het Dalton Laboratory Plan.
- maart
- 2 – Wapenstilstand tussen Roemenië en de Sovjet-Unie.
- 9 – De Nederlandse regering besluit het lidmaatschap aan te vragen van de Volkenbond.
- 14 – Referendum in Centraal-Sleeswijk, dat kiest voor aansluiting bij Duitsland.
- 15 – Rafael Erich wordt Fins premier aan het hoofd van een coalitie van vier partijen.
- 16 – De Britten bezetten Constantinopel.
- 19 – De Amerikaanse Senaat wijst definitief het Verdrag van Versailles af, en daarmee de Amerikaanse militaire garanties aan Frankrijk.
- 25 maart tot 12 oktober – Pools-Russische Oorlog.
- 29 – Ariana Juditha Braat geboren. Dochter van Gerardus Braat en Mijntje Pruissen.
- Kapp-putsch: mislukte rechtse militaire staatsgreep in Berlijn.
- april
- 2 – Het Duitse leger trekt het Ruhrgebied binnen om het Rode Ruhrleger te bestrijden.
- 4 tot 7 – Nebi Musa-pogrom: In het Mandaatgebied Palestina ontaarden de islamitische feestelijkheden ter ere van de profeet Musa in een pogrom tegen de joodse bevolking van Jeruzalem.
- 6 – Frankrijk, dat het binnentrekken van het Roergebied door het Duitse leger als een schending van het Verdrag van Versailles beschouwt, gaat over tot bezetting van het Roergebied, Hamburg, Hanau, Frankfurt en Darmstadt.
- 19 – Duitsland en de Sovjet-Unie bereiken overeenstemming over het uitwisselen van krijgsgevangenen uit de Eerste Wereldoorlog.
- 20 april tot 12 september – De eerste Olympische Spelen na de Eerste Wereldoorlog hebben plaats in Antwerpen. 29 landen nemen deel aan 129 wedstrijden. Duitsland, Oostenrijk en Hongarije worden van deelname uitgesloten. De Verenigde Staten behalen 41 gouden medailles, Groot-Brittannië 15 en gastland België 14. Zie Olympische Zomerspelen 1920.
- 21 – Verdrag van Warschau: Verdrag tussen de Poolse veldmaarschalk Józef Pilsudski en de Oekraïense leider Symon Petljoera. Polen krijgt Oost-Galicië en zal de Oekraïne steunen in de strijd tegen het Rode Leger.
- 23 – Mustafa Kemal sticht de Grote Nationale Assemblee van Turkije.
- 25 – In San Remo beslist de Entente over de bezette Osmaanse gebieden. Het Verenigd Koninkrijk krijgt het mandaat over Palestina en Irak, Frankrijk over Syrië en het latere Libanon. Op deze conferentie worden ook de historische rechten van het Joodse volk op Palestina internationaal erkend.
- 25 – Poolse troepen vallen de Sovjet-Unie aan, de Pools-Russische Oorlog komt tot uitbarsting.
- 26 – Canada verslaat Zweden met 12-1 in de finale van het Olympische demonstratietoernooi ijshockey in Antwerpen, en wordt daarmee de eerste officiële wereldkampioen.
- 26 – De Polen, slechts 1 dag na het begin van het offensief, veroveren Zjytomyr.
- mei
- 5 – De Volkenbond kent Syrië aan Frankrijk en Mesopotamië en Palestina aan het Verenigd Koninkrijk toe als mandaatgebied.
- 7 – Gezamenlijke Poolse en Oekraïense troepen veroveren Kiev.
- 7 – In de Gouffremijn nabij Châtelineau komen na een het vrijkomen van mijngas 6 personen om het leven.
- 15 – De Duitse ex-keizer Wilhelm II en zijn vrouw Augusta Victoria betrekken Huis Doorn.
- 16 – De Zwitserse Kantonsraad stemt met 11 tegen 10 stemmen voor toetreding tot de Volkenbond.
- 17 – De KLM opent haar eerste lijndienst: Amsterdam – Londen.
- 20 – Het militaire vliegkamp Schiphol wordt de burgerluchthaven Schiphol.
- 23 – In zijn encycliek Pacem, Dei Munus Pulcherrimum steunt Paus Benedictus XV de oprichting van de Volkenbond en roept hij op tot ontwapening.
- De communistische regering in Letland wordt omvergeworpen.
- 31 – Ajax-voetballer Jan de Natris leidt tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen de ‘Opstand aan de Schelde’ in. Uit protest tegen de privileges van de officials en de huisvesting worden grammofoonplaten in de Schelde gegooid. Later trekken de spelers naar de binnenstad van Antwerpen voor een drinkgelag.
- juni
- 4 – In Versailles wordt de Verdrag van Trianon gesloten tussen de geallieerden en de overgebleven rompstaat Hongarije, dat twee derde van zijn grondgebied verliest.
- 5 – De jonge KLM brengt de eerste luchtpost naar Londen.
- 12 – De Roden veroveren Kiev.
- De Amerikaanse Senaat weigert aanname van een mandaatgebied in Armenië.
- juli
- 6 – De Sovjet-Unie begint een tegenoffensief tegen Polen.
- 11 – Allenstein en Marienweder stemmen in een referendum voor heraansluiting bij Duitsland.
- 12 – De Sovjet-Unie en Litouwen sluiten een vredesverdrag. De Sovjet-Unie stelt zich achter Litouwen betreffende Vilna, dat zowel door Polen als door Litouwen geclaimd wordt.
- 16 – Het vredesverdrag tussen Oostenrijk en de geallieerden wordt van kracht.
- 20 – Sportclub sc Heerenveen wordt opgericht.
- 23 – Eerste Grote Nationale Vergadering van Turkije in Ankara. Mustafa Kemal wordt benoemd tot president en premier.
- 24 – De Fransen verslaan de Syrische troepen en bezetten Damascus. Faisal en zijn familie gaan in ballingschap.
- 25 – De Belg Philippe Thys wint voor de derde maal de Ronde van Frankrijk. Ook de plaatsen 2 tot en met 7 in het eindklassement zijn voor Belgen.
- 25 – Malmedy en Eupen komen officieel aan België.
- 26 – Het eerste Nederlandse vliegveld voor de burgerluchtvaart Vliegveld Waalhaven in Rotterdam wordt in gebruik genomen.
- 28 – de geallieerden leggen op de Conferentie van Spa de grens tussen Polen en Tsjecho-Slowakije bindend vast. Het door 100.000 à 140.000 Polen bewoonde deel van Teschen ten westen van de Olza, dat in het Pools Zaolzie (“Trans-Olzië”) wordt genoemd, blijft daarmee Tsjecho-Slowaaks.
- Tweede Wereldcongres van de Comintern. De naam ‘communisten‘ wordt aangenomen om zich van de sociaaldemocraten te onderscheiden. Burgerlijke methoden om de doelen te bereiken worden afgewezen en het leiderschap van Sovjet-Rusland bevestigd.
- augustus
- 2 – Sovjet-Rusland doet een vredesvoorstel aan Polen. Hoewel het territoriaal zeer gematigd is (de voorgestelde grenslijn ligt zelfs ten oosten van de Curzonlijn die de Britten eerder voorstelden), wordt het door Polen verworpen vanwege de voorwaarde van de creatie van een gewapende arbeidersmilitie in Polen.
- 9 – Danzig wordt een vrije stad onder toezicht van de Volkenbond.
- 10 – Het Verdrag van Sèvres, het vredesverdrag tussen de geallieerden en het Ottomaanse Rijk, wordt gesloten. Turkije verliest al zijn gebied in het Midden-Oosten, Griekenland krijgt geheel Thracië en gedurende 5 jaar het bewind over Smyrna (het huidige İzmir) en de Dardanellen blijven Turks maar komen onder een internationale commissie.
- 11 – Bij de inwerkingtreding van het Verdrag van Versailles wordt de Vrije stad Danzig opgericht. Het stadsbestuur staat onder toezicht van de Volkenbond.
- 11 – Verdrag van Riga: Vredesverdrag tussen Sovjet-Rusland en Letland.
- 13 – Sovjet-Russische troepen vallen Warschau aan, maar worden in een slag bij de Wisła (Weichsel) teruggedreven. Zie slag om Warschau (1920).
- 16 – Het ‘wonder van de Wisła‘: De Polen doen een tegenaanval tegen de Russische troepen die Warschau bedreigen en slagen erin ze op de vlucht te doen slaan.
- 26 – Invoering van vrouwenkiesrecht in de Verenigde Staten.
- 22 – De eerste naoorlogse Salzburger Festspiele gaan van start met de opvoering van Hugo von Hofmannsthals stuk ‘Jederman’.
- 24 – Duke Kahanamoku scherpt in Antwerpen zijn eigen wereldrecord op de 100 meter vrije slag aan tot 1.00,4. Het oude record (1.01,4) stond sinds 9 augustus 1918 op naam van de Amerikaanse zwemmer.
- augustus – Er komt een bolsjewistisch vorderingsbrigade naar het dorp Kamenka in de oblast Tambov om de nieuwe vastgelegde graaninbeslagname te innen. De boeren van Kamenka weigeren te betalen en vermoorden de brigadeleden. Ze bewapenen zich met hooivorken en geweren om zich te verdedigen tegen de communistische troepenversterkingen uit de provinciehoofdstad. Dit is het begin van de Tambov-opstand
- september
- 1 – In Rotterdam wordt het nieuwe stadhuis van Rotterdam aan de Coolsingel in gebruik genomen.
- 2 – Het Belgisch voetbalelftal wint goud op de Olympische spelen.
- 7 – Oprichting van de Nederlandse Rugby Bond (NRB) door de drie in Nederland actieve verenigingen.
- 12 – Slotceremonie van de Olympische Spelen in Antwerpen.
- 12 – Mijnramp in Forte Taillemijn in het Waalse Montigny-le-Tilleul. 12 doden.
- 16 – Een bomaanslag op de J.P. Morganbank in New York kost 38 mensen het leven. De aanslag zou zijn gepleegd door Italiaanse anarchisten.
- 20 – De Volkenbond kent Eupen en Malmedy toe aan België.
- 22 – Het Irish Republican Army laat een vrachtwagen met Britse militairen in de hinderlaag bij Rineen lopen en doodt vijf van de zes inzittenden. De Britten nemen wraak op Rineen en omgeving.
- oktober
- 1 – Oprichting van de Surinaamse Voetbal Bond
- 7 – Koningin Wilhelmina opent het Ir.D.F. Woudagemaal bij Lemmer, gebouwd als “Stoomgemaal der Friesche Boezem”, maar toen gemaal bij Tacozijl genaamd.
- 7 – Het Verdrag van Suwałki beoogt een einde te maken aan de oorlog tussen Polen en Litouwen.
- 8 – De Duitse gewichtheffer Hermann Görner tilt 330 kg met één hand, wat (anno 2020) nog altijd staat als wereldrecord.
- 8 – De Volksrepubliek Boechara wordt opgericht.
- 9 – Delen van het Poolse leger, officieel op eigen initiatief maar in werkelijkheid gepland, vallen onder leiding van Lucjan Zeligowski, Litouwen binnen, in weerwil van het Verdrag van Suwałki. De betwiste stad Vilna wordt bezet.
- 10 – Italië annexeert Zuid-Tirol, dat het in de Eerste Wereldoorlog met hulp van de geallieerden heeft bezet.
- 10 – Bij Houilles, op de lijn Parijs-Nantes in Frankrijk, rijdt een volle sneltrein op stilstaande goederenwagons. Er zijn meer dan veertig doden.
- 12 – Wapenstilstand tussen Polen en de Sovjet-Unie.
- 14 – Vrede van Tartu tussen Finland en de Sovjet-Unie. De grens tussen beide landen wordt vastgelegd, waarbij Finland in Petsamo een verbinding met de Noordelijke IJszee krijgt.
- 16-28 oktober – Grootschalige staking van mijnwerkers in het Verenigd Koninkrijk.
- 18 – In de Pools-Russische Oorlog wordt de wapenstilstand getekend.
- 25 – In de gevangenis van Brixton sterft na een hongerstaking van 75 dagen de Ierse activist en burgemeester van Cork Terence MacSwiney.
- 28 – Frankrijk erkent de Roemeense soevereiniteit over Bessarabië.
- oktober – The Mysterious Affair at Styles, de eerste roman van Agatha Christie, vindt zijn debuut in de Verenigde Staten.
- november
- 2 – Republikein Warren Harding boekt een overtuigende overwinning op zijn Democratische rivaal James Cox in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
- 5 – Officiële ingebruikname van gemaal De Waterwolf bij Oldehove in de provincie Groningen door koningin Wilhelmina.
- 7 – Het Sovjetleger begint zijn slotoffensief tegen Pjotr Wrangel in de Krim. Dit offensief verdrijft de laatste Witten uit het land.
- 9 – Polen en Danzig sluiten een verdrag om hun onderlinge verhouding te regelen.
- 11 – De Tomb of the Unknown Warrior in Londen en de Tombe du Soldat Inconnu in Parijs worden ingewijd.
- 12 – Verdrag van Rapallo: De grens tussen Italië en Joegoslavië wordt (op een voor Italië gunstige wijze) vastgesteld.
- 14 – De bolsjewieken veroveren Sebastopol, het laatste belangrijke Witte bolwerk.
- 15 – Danzig wordt vrijstad.
- 18 – In de Sovjet-Unie wordt als eerste land abortus gelegaliseerd.
- 20 – In Bologna vallen slachtoffers bij gevechten tussen de fascisten, die een vergadering van de gemeenteraad proberen te verstoren aan de ene kant, en socialisten en de politie anderzijds.
- 21 – In Dublin, Ierland vinden gewelddadigheden plaats tijdens de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog, deze staan bekend als Bloody Sunday.
- 27 – De eerste Zorrofilm, The Mark of Zorro van producer en hoofdrolspeler Douglas Fairbanks, gaat in première.
- december
- 5 – Een referendum in Griekenland roept koning Constantijn I terug op de troon.
- 15 – Oostenrijk treedt toe tot de Volkenbond.
- 16 – Bulgarije treedt toe tot de Volkenbond.
- 16 – De SABCA wordt opgericht op initiatief van Georges Nélis, tijdens de oorlog hoofd onderhoud van de Belgische luchtmacht. Ze gaat zich in eerste aanleg bezighouden met het onderhoud van in België achtergebleven Duitse vliegmachines.
- 19 – Restauratie van koning Constantijn I van Griekenland
- 20 – Verdrag van Alexandropel: Turkije krijgt Kars, Ardahan en delen van Armenië terug van de Sovjet-Unie die in 1878 (verdrag van San Stefano) aan Rusland waren afgestaan.
- zonder datum
- In de Nederlandse Eerste Kamer neemt voor het eerst een vrouw zitting: Carry Pothuis-Smit.
- In Brits-Indië begint Mahatma Gandhi een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid tegen het Britse gezag.
- Oprichting in de USA van het National Civil Liberties Bureau.
- Am al-Nakba (‘het rampjaar’), zo genoemd door Palestijnse- en andere Arabieren.
- De koffiebrander en theepakker Van Nelle komt met het eerste Piggelmeeboekje: Het tovervisje.
- De Berberleeuw sterft in het wild uit, als het laatste exemplaar in Marokko wordt doodgeschoten.
Een bedrag van ƒ 1,00 uit 1920 komt overeen met € 15,58 in 2023.
Bronnen:
1920 – Wikiwand
Jaaroverzicht 1920 (nueens.nl)
Prijzen toen en nu | CBS
Terug naar:
Ariana Juditha Braat – JohnOoms.nl