Heinenoord

Gemeente Heinenoord circa 1870, door J. Kuyper.

 

Heinenoord is een dorp in de gemeente Hoeksche Waard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Tot 1984 was Heinenoord een zelfstandige gemeente, vervolgens was het tot 1 januari 2019 onderdeel van de gemeente Binnenmaas.

Heinenoord ligt op het Zuid-Hollandse eiland de Hoeksche Waard. Het is een dijkdorp, dat voor een groot deel bestaat uit lintbebouwing langs de Dorpsstraat en de landschappelijke zone langs de Oude Maas. De aangrenzende buurtschap Goidschalxoord, die ook bestaat uit oude lintbouwing langs de dijk, versterkt dit beeld. Kuipersveer en Blaaksedijk zijn ook buurtschappen van Heinenoord. Bepalend voor het gezicht van Heinenoord zijn verder de strakke, op deltahoogte gebrachte Buitendijk langs de Oude Maas en de palletfabriek in Goidschalxoord.Tussen de Buitendijk en de Oude Maas ligt een natuurgebied dat bestaat uit griend (beplanting). In deze grienden is het Kees Leenheer-pad aangelegd, vernoemd naar de voormalige beheerder van dit gebied.Sinds 14 november 1968 wordt de Hoeksche Waard met de gemeente Barendrecht, op IJsselmonde (eiland), verbonden door de Heinenoordtunnel. Op 16 september 1999 werd de tweede Heinenoordtunnel, die bestaat uit twee buizen, opengesteld voor het langzaam verkeer. Dit is tevens de eerste geboorde tunnel in Nederland.
Het gebied rond Heinenoord stond in de middeleeuwen bekend als het Land van Wale. Wouter van den Wale, ridder, burgemeester van Dordrecht, was rond 1360 ambachtsheer van den Wale, later Heinenoord genoemd. Hij was gehuwd met Elisabeth van Rossum. Hun dochter Sophie van den Wale huwde met  Jan van der Duyn, zoon van Daem van der Duyn en Alijt Jacob Bredendochter‏‎. Door dit huwelijk werd Jan van der Duyn ambachtsheer van Heinenoord.
Na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 kwam het onder water te liggen en pas in 1437 kwam het weer droog. Rond die tijd werd het dorp (Heynekens orde, Heynkensort) gesticht. Samen met Goidschalxoord en de buurtschappen Blaaksedijk en Kuipersveer vormde het van 1855 tot 1984 één gemeente.Op 17 februari 1945 schoot een knokploeg de NSB-burgemeester M.A. Simonis uit Nieuw-Beijerland neer op Heinenoords grondgebied. De volgende dag werden als represaille door de Duitsers ter plaatse tien Nederlanders gefusilleerd, die gevangen zaten in Scheveningen. Op dezelfde plaats is in 1950 het monument Moeder onthuld.Tijdens de watersnoodramp van 1953 stroomden de Oost- en West-Zomerlandse polders, het gebied tussen de Buitendijk en de Dorpsstraat, vol water. Na de watersnoodramp werd de Buitendijk op deltahoogte gebracht en werd de Oude haven afgedamd.

Wapen van Heinenoord (1818 – 1984)

Het wapen van Heinenoord werd op 22 juli 1818 door de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Heinenoord in gebruik bevestigd. Sinds 1 januari 1984 maakt Heinenoord deel uit van de gemeente Binnenmaas. In het wapen van Binnenmaas is het spoorrad uit het wapen van Heinenoord overgenomen.

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:
“Van lazuur waarop een korenschoof van goud, een fasce van zilver beladen met een spoorrad van sabel brocheerende over het geheel”
De heraldische kleuren zijn lazuur (blauw), zilver (wit) en sabel (zwart).
Het wapen is dat van de familie Collot d’Escury, bezitters van de heerlijkheid, vermeerderd met een korenschoof.
Uit: Wikipedia – Heinenoord

 

Mijn voorouders:

  • Wouter van der Wale
    Geboren rond 1350. Wouter van den Wale, ridder, burgemeester van Dordrecht, ambachtsheer van den Wale, later Heinenoord genoemd. Hij was gehuwd met Elisabeth van Rossum.
  • Jan van der Duyn
    Geboren voor 1379. Ambachtsheer van Heijnenoord. Zoon van Daem van der Duyn en Alijt Jacob Bredendochter‏‎.
    Hij was gehuwd met Sophie van den Wale. Dochter van Wouter van den Wale, ridder, burgemeester van Dordrecht, ambachtsheer van den Wale, later Heinenoord genoemd en van Elisabeth van Rossum
  • Jan Huichensz van de Blaeck
    Geboren rond 1475. Hij is overleden na 1543 te Heinenoord. Zoon van Huich van de Blaeck. Jan woonde in 1543 aan de Blaeckse Dijck onder Heinenoord.
  • Adriaen Jan Huijgen van de Blaeck
    Geboren rond 1510 aan de Blaeckse Dijck te Heinenoord. Hij is overleden in het jaar 1578. Schout te Heinenoord. Zoon van Jan Huichensz van de Blaeck. Hij is in de kerk getrouwd met Ariaentje in 1529 te Heinenoord.
  • Inghen Adriaens van de Blaeck
    Geboren rond 1532 te Heinenoord, aldaar overleden vóór 1579. Bouwman en landeigenaar aan de Blaeck onder Heinenoord.
    Zoon van Adriaen Jan Huijgen van de Blaeck en Ariaentje.
    Hij is in de kerk getrouwd met Pijtje (Beatrix) Geeritsdr. voor 1563.
  • Soetje Sneep
    Geboren omstreeks 1685. Dochter van Cornelis Jans Sneep en Aaltje Ottos Maaskant.
    Zij is op 21 oktober 1708 te Heinenoord getrouwd met Bastiaan Hendrik van Moerkerken. Geboren in 1681 te Oud-Beijerland, overleden op 17 januari 1764 in Mijnsheerenland. Zoon van Hendrik van Moerkerken en Sijtje Willems Bijl.
  • Aaltje Bastiaans Moerkerken
    Geboren op 26 januari 1716 te Heinenoord. Dochter van Bastiaan Hendrik van Moerkerken en Soetje Sneep. Zij is getrouwd  op 17 mei 1739 te Mijnsheerenland met Joost Sandersz van Driel. Geboren 1708. Woonachtig in Heinenoord. Zoon van Sander Jacobs van Drielen Annetje Joosten Hulswit.
Terug naar Dorpen en Steden.
  facebook       

©  11 november 2017, laatst bijgewerkt op 13 april 2020