Nazaten Graven van Boulogne

 

Graafschap Boulogne (Nederlands: Bonen of Beunen) lag in het noordwesten van Frankrijk en is sinds Franse revolutie in 1789 een deel van het departement Pas-de-Calais. De hoofdplaats was het stadje Bonen of Boulogne-sur-Mer.

Het gebied maakte oorspronkelijk deel uit van de pagus Flandrensis (Vlaanderen), maar kwam al vroeg in handen (1212) van de Franse koning en werd sindsdien de onder-provincie Boulonnais genoemd, soms ook het Boonse. De naam Boulonnais wordt nog gebruikt voor de streek rond de plaatsen Boulogne-sur-Mer, Desvres, Samer,Audresselles en Ambleteuse.
Boulogne werd onderdeel van het kroondomein en de provinciePicardië vanaf 1477.

Vervolg uit het Huis van de Graven van Vlaanderen
-
Boudewijn II

Boudewijn II van Vlaanderen

2. Boudewijn II van Vlaanderen (geboren ca. 865 – overleden 10 september 918), de Kale, was van 879 tot 918 graaf van Vlaanderen en van 896 tot 918 graaf van Boulogne.
Hij was een zoon van Boudewijn I van Vlaanderen en Judith van West Francië, dochter van Karel de Kale (Zie: Stamreeks Karel de Grote I nr. 3)
Zijn bijnaam was een bewuste verwijzing naar zijn grootvader Karel de Kale en onderstreepte dat Boudewijn een afstammeling van Karel de Grote was, wat in die tijd nog een factor van politiek belang was.
In 884 huwde hij Ælfthryth van Wessex (ook Aelftrud of Elfrida) (Wessex, 868 – 7 juni 929), dochter van Alfred de Grote, koning van Engeland van 871 tot 899, en van Ealhswith van de Gaini. Boudewijn en Aelftrud kregen de volgende kinderen:

 • Arnulf I de Grote, graaf van Vlaanderen. (Zie Graven van Vlaanderen nr. 3)
 • Adalolf (of Adelulf, Aethelwulf) (geboren ca. 895 – overleden 13 november 933), graaf van Boulogne en van Terwaan, lekenabt van Sint-Bertinus. (VOLGT 3)
 • Ealswid
 • Ermentrude
Uit: Boudewijn II van Vlaanderen – Wikipedia

 

Boulogne

Boulogne

3. Adalolf I van Boulogne (ca. 880 – 13 december 933), ook Æthelwulf, was de tweede zoon van graaf Boudewijn II van Vlaanderen en van Ælfthryth van Wessex (Zie Stamreeks Karel de Grote III nr. 5.)
Hij volgde zijn vader in 918 op als graaf van Saint-Pol, Boulogne en Terwaan. Tevens werd hij lekenabt van de Abdij van Sint-Bertinus. Hij onderhandelde in 924 voor Hugo de Grote diens huwelijk met Edith, halfzuster van koning Æthelstan. Adalolf nam deel aan een veldslag bijFalkenberge waarbij een leger Vikingen werd verslagen. Volgens de overlevering is Adalolf door zijn eigen zwijnenhoeder gedood. Adalolf is begraven in de Sint-Pietersabdij (Gent).
Na de dood van Adalolf annexeerde zijn broer Arnulf I van Vlaanderen zijn gebieden en ging daarbij voorbij aan de aanspraken van de vermoedelijk nog jonge zoons van Adalolf. Dertig jaar later konden zij door een opstand hun gebieden terugwinnen.
Adalolf was vader van:

 • onbekende zoon, gesneuveld in de opstand tegen Arnulf van Vlaanderen in 962.
 • Arnulf II van Boulogne (overleden 971) (VOLGT 4)
 • Boudewijn (-973), onechte zoon van Adalolf, geadopteerd door Arnulf I van Vlaanderen na Adalolfs dood. Na de dood van Arnulf I regent van Vlaanderen voor de minderjarige Arnulf II van Vlaanderen. Boudewijn maakte van zijn positie gebruik om zich te benoemen tot graaf van Kortrijk.
Uit: Adalolf – Wikipedia

 

4. Arnulf II van Boulogne (overleden 971) was een zoon van graaf Adalolf.
Hij was graaf van Boulogne van 964 tot 971, na het overlijden van zijn oom Arnulf I van Vlaanderen (Zie graven van Vlaanderen nr. 3).
Zijn zoon:

 • Arnulf III van Boulogne  (VOLGT 5)
Uit: Arnulf II van Boulogne – Wikipedia

 

5. Arnulf III van Boulogne,  (ca. 940 – 990) was een zoon van graaf Arnulf II van Boulogne. Hij was graaf van Boulogne, Ternaasland (in engere zin) en Terwaan van 971 tot 990, in opvolging van zijn vader. Het totale gebied werd aangeduid als Ternaasland (in ruimere zin).
Hij was gehuwd met Adela. Bij zijn dood werden zijn bezittingen verdeeld onder zijn drie zonen:

 • Boudewijn kreeg Boulogne. (VOLGT 6)
 • Arnulf kreeg Ternaasland (in engere zin)
 • een derde zoon kreeg Terwaan.
  Ook had Arnulf III een dochter:
 • Mathilde, zij was gehuwd met Ardolf I van Guînes, (Zie Graven van Guînes nr. 2)
Uit: Arnulf III van Boulogne – Wikipedia

 

6. Boudewijn II van Boulogne (ca. 975 – 1033) was een zoon van graaf Arnulf III van Boulogne.
In 990 volgde Boudewijn zijn vader op als graaf van Boulogne, Saint-Pôl, Guînes, Lens en lekenabt van de abdij van Sint-Bertinus. Boudewijn trouwde met Adelheid van Holland. Hij maakte gebruik van de minderjarigheid van Boudewijn IV van Vlaanderen om een onafhankelijke positie te verwerven, wat later resulteerde in een voortdurende vijandschap tussen de twee Boudewijns. In 1017 vochten Boudewijn en zijn broer Arnulf tegen Vlaanderen, waarbij Arnulf werd gedood. Boudewijn werd in 1033 gedood door Engelram I van Ponthieu die door Boudewijn was beledigd. Engelram trouwde vervolgens met Adelheid.
Boudewijn en Adelheid waren ouders van:

 • Eustaas I van Boulogne. (Volgt 7)
Uit: Boudewijn II van Boulogne – Wikipedia

7. Eustaas I , bijg. à l’Oeil, (ca. 1005 – 1049) was een zoon van Boudewijn II van Boulogne en Adelina van Holland. Hij volgde zijn vader op als graaf van Boulogne, Saint-Pol, Guînes en Lens, en als lekenabt van de abdij van Sint-Bertinus. Hij is begraven in Samer.

Hij was gehuwd met Mathilde van Leuven, dochter van Lambert I van Leuven.
Zij hadden de volgende kinderen:

 • Eustaas II van Boulogne (Volgt 8a)
 • Godfried (- 30 april 1095), 1061 bisschop van Parijs, 1075-77 en 1081-85 kanselier van Frankrijk, 1085-92 aartskanselier.
 • Lambertus (Volgt 8b)
 • Ida, gehuwd met graaf Manasses II van Rethel
 • Gerberga van Boulogne, die huwde met Frederik van Luxemburg (Neder-Lotharingen)

 

Uit: Eustaas I van Boulogne – Wikipedia

8a. Eustaas II van Boulogne  (Frans: Eustache; ca. 1020 – ca. 1088) was de oudste zoon van Eustaas I van Boulogne en Mathilde van Leuven.
Eustaas trouwde in 1036 met Godifu, dochter van koning Ethelred II van Engeland en weduwe van Drogo van Vexin. Uit dit huwelijk zijn geen kinderen bekend. Na het overlijden van Godifu, hertrouwde Eustaas met Ida van Verdun. In 1048 steunde hij de opstand van zijn schoonvader Godfried II van Lotharingen tegen keizer Hendrik III. In 1049 verzoenden de opstandelingen zich met de keizer en Eustaas erfde in datzelfde jaar het graafschap Boulogne van zijn vader. In 1051 bezocht hij Engeland en raakte zijn gevolg in Dover in gevechten verwikkeld. In 1054 erfde Eustaas ook het graafschap Lens (Frankrijk) van zijn broer Lambert.
Eustaas nam deel aan de invasie van Engeland en de slag bij Hastings in 1066. Hij was blijkbaar een grote investeerder in de expeditie want hij werd door Willem de Veroveraar beloond met grote bezittingen in Engeland, vooral in Essex. In 1067 probeerde hij het kasteel van Dover in handen te krijgen en werd door Willem bestraft met het verlies van zijn Engelse bezittingen. Na een verzoening met Willem kreeg hij het grootste deel echter weer terug. Volgens het Domesday Book had hij een persoonlijk inkomen uit zijn bezittingen van 610 ponden per jaar. Daarmee was Eustaas de op-een-na rijkste van de Engelse baronnen. In Boulogne was hij de eerste graaf die munten liet slaan. Deze macht en rijkdom zou het graafschap Boulogne nog generaties lang een factor van betekenis maken in Engeland en Frankrijk.

Eustaas en Ida kregen de volgende kinderen:

 • Eustaas III van Boulogne (Volgt 9a)
 • Godfried van Bouillon (1060 – 1100),  één van de leiders van de Eerste Kruistocht. Hij werd tevens uitgeroepen tot de eerste koning van het koninkrijk Jeruzalem maar weigerde die titel. Hij overleed op 18 juli 1100 in Caesarea, na vergiftigd te zijn.
 • Boudewijn I van Jeruzalem (1068 – 1118) wordt in 1100 gekroond tot eerste Koning van Jeruzalem.
 • mogelijk Ida, die huwde  met graaf Kuno van Montagu, heer van Rochefort.

Daarnaast had Eustaas nog enkele buitenechtelijke kinderen:

 • mogelijk Willem
 • Godfried, (ovl. na 1100), gebruikte de naam “van Boulogne”, 1086 heer van Coton, neemt deel aan de Eerste Kruistocht en wordt in 1100 in Palestina vermeld, getrouwd met Beatrix van Mandeville, dochter van een grootgrondbezitter. Zijn kinderen en kleinkinderen zijn bekend als grondbezitters of geestelijken.
 • Hugo
Uit: Eustaas II van Boulogne – Wikipedia

8b. Lambertus van Boulogne
Geboren rond 1030 – overleden in 1054. Graaf van Lens en Aumale. Zoon van Eustaas II van Boulogne en Godifu van Engeland.
Hij is getrouwd met Adelheid van Normandië in het jaar 1053.
Dochter

 • Judith van Lens van Boulogne  ± 1054-1086 (Volgt 9b)
Uit: Lambert van Boulogne – Wikipedia

 

9a. Eustaas III van Boulogne (geboren ca. 1058 – overleden Rumilly (Pas-de-Calais, na 1125) was graaf van Boulogne en door erfenis één van de rijkste edelen van Noord-Frankrijk en Engeland. Eustaas volgde in 1087 zijn vader op als graaf van Boulogne en erfde van hem ook grote bezittingen in Engeland, die zijn vader had verworven als dank voor zijn bijdragen aan de Normandische verovering van Engeland. Eustaas liet zelfs eigen munten slaan in York (Engeland). Eustaas was een zoon van Eustaas II van Boulogne en Ida van Verdun. Hij huwde in 1102 met Maria van Schotland, de dochter van koning Malcolm III van Schotland.
Eustaas en Maria hadden een dochter:

 • Mathilde van Boulogne (VOLGT 10), die huwde met koning Stefanus van Engeland.
Uit: Eustaas III van Boulogne – Wikipedia

9b. Judith van Lens (van Boulogne)
Geboren rond 1050. Dochter van Lambertus van Boulogne en Adelheid van Normandië (Zie Hertogen van Normandië nr.6b).
Zij is getrouwd met Waltheof II van Northumbria.
Als weduwe verloofd met Simon van Senlis maar ze vluchtte om niet te hoeven trouwen. Als straf ontnam Willem de Veroveraar al haar bezittingen. Simon zou met haar dochter Maud trouwen.
Dochter van Judith en Waltheof II:

Uit: Waltheof II van Northumbria – Wikipedia

 

Mathilde van Boulogne

Mathilde van Boulogne

10a. Mathilde van Boulogne (geboren ca. 1105 – overleden Castle Hedingham, 3 mei 1151) was een dochter van Eustaas III van Boulogne en Maria van Schotland. Mathilde was koningin van Engeland. Mathilde was erfdochter van het graafschap Boulogne en grote bezittingen in Engeland en Normandië. Koning Hendrik I van Engeland bemoeide zich daarom persoonlijk met haar huwelijk en liet haar trouwen met zijn neef Stefanus van Blois. Na het overlijden van Hendrik in 1135 maakte Stefanus zich meester van de Engelse troon. Mathilde was daar niet bij aanwezig, zij verbleef hoogzwanger in Boulogne. Op 22 maart 1136 werd ze in de Westminster Abbey tot koningin gekroond.
Mathilde en Stefanus hadden de volgende kinderen:

 • Boudewijn, ca. 1136 op ongeveer 10-jarige leeftijd overleden te Londen en begraven in de priorij van Aldgate.
 • Eustaas
 • Willem
 • Mathilde, als peuter met Pasen 1136 verloofd met Walram IV van Meulan maar ca. 1140 op ongeveer 6-jarige leeftijd overleden en begraven in de priorij van Aldgate.
 • Maria (Volgt 11)
Uit: Mathilde van Boulogne (1105-1152) – Wikipedia

 

 

11. Maria van Boulogne (geboren 1136 – overleden Montreuil, 1182) was een dochter van koning Stefanus van Engeland en Mathilde van Boulogne. Zij was gravin van Mortain en Boulogne. Maria werd op jonge leeftijd door haar ouders in een klooster geplaatst. Later werd ze non in de abdij van Romsey en daar werd ze in 1155 tot abdis gekozen. Toen haar laatste broer in 1159 overleed, erfde ze het graafschap Boulogne en de grote bezittingen in Engeland die daarbij hoorden. Voor koning Hendrik II van Engeland was ze nu te belangrijk om in het klooster te laten en hij liet haar in 1160 trouwen met Mattheüs I van de Elzas, een zoon van de graaf van Vlaanderen, Diederik van de Elzas. Dit leidde tot een langdurig conflict met de paus waarin Maria en Mattheus uiteindelijk moesten toegeven. Het paar scheidde in 1170 en Maria werd non in het klooster van Saint-Austrebert (nabij Montreuil).
Maria en Mattheus waren de ouders van:

 • Ida, erfgename van Boulogne
 • Mathilde van Boulogne (Volgt 12)
Uit: Maria van Boulogne – Wikipedia

 

12. Mathilde van Boulogne (geboren 1161/1165 – Leuven, 16 oktober 1210) (ook wel bekend als Mathilde van de Elzas of Mathilde van Lotharingen) was gehuwd met Hendrik I van Brabant, de hertog van Brabant, vóór 30 maart 1180. Mathilde was een dochter van Maria van Engeland, gravin van Boulogne (Marie de Blois) en Mattheüs I van de Elzas, door huwelijk graaf van Boulogne (Matthias I). Ze werd begraven in de Sint-Pieterskerk te Leuven. Mathilde en Hendrik kregen de volgende kinderen: