Zegveld

Zegveld is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Woerden in de Nederlandse provincie Utrecht. Het dorp is gelegen op de grens van de polders Zegveld en Zegvelderbroek en heeft 2.300 inwoners (1 januari 2019). Bij de opheffing van de gemeente in 1989 woonden er 2.123 mensen.

Zegveld is ontstaan als lintdorp, dat later tot kruisdorp uitgroeide. Omdat vervoer in het begin over de weg nauwelijks mogelijk was, ging het meeste vervoer over de wetering. De eerste kerk van het dorp moet al in 1312 zijn opgericht, waar de huidige hervormde kerk uit 1862 staat. Rondom deze kerk aan de Hoofdweg ontwikkelde zich een dorpskern met een dorpsschool en een herberg. Vanaf 1958 heeft er een ruilverkavelingplaatsgevonden[1], die al in de jaren 30 was gepland. De structuur van het landschap werd toen geheel veranderd. Ook het tegenwoordige wegennet in de omgeving dateert uit die tijd, voor deze periode was er een slechte verkaveling en was Zegveld slecht bereikbaar. Het verkeer over land was dan ook lange tijd beperkt. De Zegveldse wetering, die dwars door het dorp liep, was vroeger de voornaamste vervoeras. De ruilverkaveling die in 1958 werd gestart, bracht grote veranderingen met zich mee. Het plan voorzag in de aanleg van diverse wegen. Zegveld werd uit haar isolement gehaald en in 1978 werd een bedrijventerrein aangelegd.
De naam Zegveld komt waarschijnlijk van Zegge, een soort rietgras dat veel in moerasgebieden voorkwam.
In Zegveld is een plaats waar regelmatig ooievaars nestelen. In Zegveld is daarom tevens een Ooievaarsstation dat op bepaalde dagen publiekelijk te bezoeken is.

Het wapen van Zegveld werd op 11 september 1816 per besluit van de Hoge Raad van Adel in gebruik bevestigd bij de Utrechtse gemeente Zegveld. Op 1 januari 1989 ging de gemeente op in de gemeente Woerden, waardoor het wapen niet langer in gebruik is. In het wapen van Woerden zijn geen elementen opgenomen uit het wapen van Zegveld, echter in de vlag van Woerden is wel een waldhoorn opgenomen als verwijzing naar Zegveld.

De blazoenering van het wapen luidt als volgt:
“Van lazuur met twee waldhorens van goud.”
Het wapen is in de zogenaamde Rijkskleuren: blauw van kleur met daarop de twee gouden waldhoorns. Niet in de blazoenering opgenomen, maar wel op de tekening bij de Hoge Raad van Adel, is een antieke gravenkroon bestaande uit 18 parels, waarvan 15 op de gouden rand staan.
Er zijn twee zegelafdrukken, uit 1524 en 1531, bekend met daarop de voorloper van het wapen van Zegveld. Het zegel, waarmee de schout Dirck Hendricxsz de Witt zegelde, vertoont drie waldhorens en een klaverblad in plaats van de huidige twee waldhoorns.De herkomst van het wapen is niet duidelijk. Burgemeester Schuak vroeg in 1816 het wapen aan met daarbij de verklaring: twee walthorens, opzigtigtelijk de oorsprong of verkrijging van hetwelk geen narigten te bekomen zijn.Mogelijk is er wel een verband met het wapen van de familie Van Segveld, de familie voert ook twee horens in het wapen. Zegels en andere afbeeldingen dateren echter uit de 18e eeuw en het is niet bekend of de familie ook in Zegveld woonde.
Uit:
Voorouders:

 • Cornelis Gerrits Mooij
  Geboren rond 1672 te Zegveld. Zoon van Gerrit Meertens Mooij en Geertje Jans Douder.
  Hij trouwde met Hilletje Ariens de Korten op 3 april 1729.
 • Joost Cornelisse van den Bergh
  Geboren rond 1680 te Woerden, overleden 27 september 1753 te Zegveld. Zoon van Cornelis Joosts van den Bergh en Claartje Balthusdr. Getrouwd met Cornelia Cornelis in ’t Hout.  Overleden in 1745, begraven op 28 september 1745 te Zegveld. Dochter van Cornelis Cornelis in ’t Hout en Metje Claas.
 • Claertje Joost van den Bergh
  Geboren 1707, gedoopt op 4 mei 1707 te Zegveld. Overleden op 8 april 1782 te Zegveld. Dochter van Joost Cornelisz van den Bergh en Cornelia Cornelisdr in ’t Hout.
   Zij trouwde op 3 juni 1731 te Zegveld met:
 • Goris Jansz Verburg
  Geboren 1702, gedoopt 20 januari 1702 te Benschop. Overleden 16 november 1753 te Zegveld. Zoon van Johannes Gerritsz Verburgh en Jannechie Willemsdr Oberg.
 • Hage Verburg
  Geboren 1747. Gedoopt op 17 september 1747 te Zegveld. Overleden 11 september 1817 te Koudekerk aan den Rijn.
  Zoon van Goris Jansz Verburg en Claertje Joost van den Bergh. Hij trouwde op 18 april 1779 te Koudekerk aan den Rijn met Neeltje van Leeuwen.

Terug naar:

Dorpen en Steden

 

  facebook         

johnooms-nl

© 25 februari 2018, laatst bijgewerkt op 5 juli 2020