Laura Bullion

 

Laura Bullion (1901)                              Foto: Publiek Domein Wikipedia

Laura Bullion
Geboren in oktober 1876, overleden op 2 december 1961.
Zij was een outlaw van het Oude Westen.
De meeste bronnen melden dat Laura Bullion werd geboren in Knickerbocker, Texas, in de buurt van Mertzos, in Irion County in of rond oktober 1876. Hoewel de feitelijke geboortedatum onbekend is, geeft Bullion’s overlijdensakte 4 oktober aan als haar verjaardag. De overlijdensakte van Bullion vermeldt Henry Bullion als haar vader en Fredy Byler als haar moeder.
Gegevens uit de federale volkstelling van 1880 en 1900 suggereren dat een Laura Bullion mogelijk is geboren op een boerderij in de gemeente Palarm bij Conway in Faulkner County, Arkansas, en mogelijk is opgegroeid in Tom Green County, Texas . Andere bronnen beweren dat Laura Bullion in 1873 in Kentucky werd geboren.

In de jaren 1890 was Laura Bullion lid van de Wild Bunch- bende van Butch Cassidy; met mede-outlaws, waaronder Elzy Lay, de Sundance Kid , Black Jack” Ketchum en Kid Curry. In de jaren 1890 was ze een aantal jaren romantisch betrokken bij de outlaw Ben Kilpatrick (“The Tall Texan”), een bank- en treinrover en een kennis van haar vader, die ook een outlaw was geweest.

Ze werd begin november 1901 gearresteerd in St. Louis, Missouri. Bullion werd veroordeeld voor diefstal en veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor haar deelname aan de treinoverval in Great Northern. Ze werd op 19 september 1905 vrijgelaten uit de Missouri State Penitentiary in Jefferson City, Missouri, na drie jaar en tien maanden van haar straf te hebben uitgezeten.

De vader van Bullion was een outlaw en kende de bandieten William Carver (“News Carver”) en Ben Kilpatrick (“The Tall Texan”), die Bullion beiden ontmoette toen ze ongeveer 13 jaar oud was. Haar tante, Viana Byler, trouwde in 1891 met Carver, maar ze stierf kort na het huwelijk door koorts. Op 15-jarige leeftijd begon Bullion een romance met Carver, die een tijd na de dood van zijn vrouw een relatie had met de vrouwelijke outlaw Josie Bassett, de zus van Cassidy’s vriendin Ann Bassett.

Toen Laura Bullion voor het eerst William Carver  leerde kennen, was de laatstgenoemde lid van Tom  “Black Jack” Ketchum– bende en Bullion wilde zich bij hem voegen. In eerste instantie stond hij het echter niet toe en ze zagen elkaar alleen tussen de overvallen door. Toen Carver in Utah op de vlucht was voor agenten, kwam hij in contact met de Wild Bunch-bende, geleid door Butch Cassidy en Elzy Lay.

Geweer met inscriptie van Laura Bullion (extra edition) Foto’s: heroesandpatriotsllc.com/laura-bullion-rifle

Leden van de Wild Bunch gaven haar de bijnaam Laura Bullion “Della Rose”, een naam die ze tegenkwam nadat ze  Kid Curry ’s vriendin Della Moore had ontmoet . Vaak werd Bullion ook wel de “Rose of the Wild Bunch” genoemd. Toen haar vriend Ben Kilpatrick en zij naar het oosten vluchtten om de wet te ontwijken na een treinoverval in 1901, reisde het echtpaar onder de namen “Mr. en Mrs. Benjamin Arnold”.

In een arrestatierapport na de treinoverval van 6 november 1901 wordt de naam van Bullion gearchiveerd als “Della Rose” en haar aliassen worden “Clara Hays” en “Laura Casey en [Laura] Bullion” genoemd. Het arrestatierapport vermeldt haar beroep als prostituee. Volgens een artikel in de New York Times was ze “vermomd als” mevrouw Nellie Rose “op het moment van haar arrestatie. In hetzelfde artikel wordt ook het vermoeden genoemd dat ze,” vermomd was als een jongen. Ze heeft een mannelijk gezicht en dat zou haar zekerheid geven in haar vermomming.”
In plaats van “Nellie Rose” gebruikte Bullion ook “Clare Haye” of “Clara Hayes “als een versie van haar alias. Andere namen nam ze aan in die tijd werden “Desert Rose”, “Wild Bunch Rose” en “Clara Casey” gebruikt.

In de vroege jaren 1890 raakte Bullion verliefd op  Ben Kilpatrick nadat Carver een relatie begon met een prostituee genaamd Lillie Davis, die hij had ontmoet in het bordeel van Fannie Porter in San Antonio. Terwijl de bende treinen beroofde, ondersteunde Bullion hen door gestolen goederen te verkopen en verbindingen te maken die de bende vaste voorraden en paarden konden geven.

In 1901 had Bullion opnieuw een relatie met Carver. Toen Carver op 1 april 1901 door agenten werd vermoord, kreeg Bullion opnieuw relatie met Kilpatrick en vluchtten de twee naar Knoxville, Tennessee. Della Moore en  Kid Curry ontmoetten hen daar en de vier bleven een aantal maanden bij elkaar, tot oktober, toen Della Moore werd gearresteerd wegens het doorgeven van geld in verband met een van de overvallen van de bende.

Ben Kilpatrick                          Foto: Legends of America

Op ongeveer 1 november 1901 arriveerden Ben Kilpatrick en Laura Bullion met de trein in St. Louis, Missouri, en checkten in bij The Laclede Hotel met de aliassen Mr. & Mrs. JW Rose. Op 5 november (dinsdag) om 23.50 uur werd Ben Kilpatrick gearresteerd in het resort van Josie Blakey in Chestnut St. 2005. In zijn zak vonden de autoriteiten een sleutel van een kamer in The Laclede Hotel. Op de ochtend van 6 november kwamen ze de hotellobby binnen, waar Laura Bullion aan het uitchecken was met haar bagage. In haar valise ontdekten ze $ 8500 aan niet-ondertekende bankbiljetten die waren meegenomen in de treinoverval in The Great Northern. Laura werd om 09:15 uur gearresteerd voor “vervalsing van handtekeningen op bankbiljetten”.

Curry ontsnapte op 13 december 1901 aan gevangenneming en doodde daarbij twee politieagenten in Knoxville. Zowel Bullion als Kilpatrick werden veroordeeld voor diefstal, waarbij Bullion werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en Kilpatrick een gevangenisstraf van 20 jaar kreeg. Ze diende drie en een half jaar voordat ze in 1905 werd vrijgelaten. Kilpatrick werd pas in 1911 vrijgelaten uit de gevangenis.

Kilpatrick bleef via brieven in contact met Bullion. Tegen de tijd dat hij werd vrijgelaten uit de gevangenis in 1911, heeft ze relaties gehad  ten minste vier andere mannen, maar ze hebben nooit meer contact gelegd en hebben elkaar ook niet meer gezien. Kilpatrick werd op 13 maart 1912 gedood toen hij een trein beroofde. Tegen die tijd was de Wild Bunch-bende ontbonden.

In 1918 verhuisde Bullion naar Memphis, waar ze de rest van haar leven werkte als huishoudster en naaister, en later als draperiemaker , naaister en interieurontwerper.

Toen Bullion in 1918 in Memphis opdook, gebruikte ze de namen “Freda Lincoln”, “Freda Bullion Lincoln” en “Mrs. Maurice Lincoln”, die beweerde oorlogsweduwe te zijn en haar overleden echtgenoot was Maurice Lincoln geweest. Ze maakte zich ook 10 jaar jonger en beweerde in 1887 geboren te zijn.  Op haar grafmonument op de Memorial Park Cemetery in Memphis staat de naam van Bullion ingeschreven als “Freda Bullion Lincoln” en “Laura Bullion”, haar geboortenaam. Het grafschrift “The Thorny Rose” verwijst naar haar bijnaam in de Wild Bunch.

In 1920 vermeldt de Memphis City Directory haar als naaister voor Jennings Furniture Co., met kamers op 221 Monroe Ave. Van 1927 tot 1948 staat ze vermeld als “huisbewoner” op 1374 Madison Ave. In de jaren dertig werd Bullion vermeld als “draperiemaker”. Haar beroep werd in 1940 opgewaardeerd tot “binnenhuisarchitect”. Haar fortuin daalde eind jaren veertig. In 1950 verhuisde Bullion naar 1065 Walker Ave, zonder beroep vermeld. Het volgende jaar verhuisde ze naar 3691 Southern Ave en in 1952 naar 733 Decatur St. Van 1953 tot 1959 verdween Bullion uit het telefoonboek en staat niet in de stadsgids.

In 1959 werd Bullion vermeld als woonachtig op Cossitt Place 278. Ze woonde daar tot haar dood twee jaar later.

Grafsteen van Laura Bullion                                                 Foto: Publiek Domein Wikipedia

Volgens haar overlijdensbericht stierf Bullion aan hartaandoeningen in het Shelby County Hospital op 2 december 1961 om 18:45 uur. De herdenkingsdienst werd twee dagen later gehouden op 4 december om 11:30 uur. Ze is begraven in het Memorial Park Begraafplaats. 

De bronzen grafsteen van Bullion heeft een versiering van reliëfroosjes langs de randen. De versiering en haar grafschrift “The Thorny Rose” verwijzen naar de bijnaam van Bullion in the Wild Bunch.

Een aantal jaren voor haar dood was Bullion een van de slechts drie mensen die de mysterieuze Etta Place kenden , vriendin van Wild Bunch-bendelid, de Sundance Kid . Place verdween simpelweg in 1909, na de vermeende dood van de Kid in Bolivia . Alleen Bullion, Ann Bassett en Josie Bassett hadden licht kunnen werpen op de feiten over Etta Place. Ann Bassett stierf in 1956. In 1964 stierf Josie Bassett.

Verwijzingen naar het Shelby County Register of Deeds weerspiegelen informatie uit de overlijdensakte van Freda Bullion Lincoln, de identiteit die Laura Bullion 43 jaar lang aannam toen ze in Memphis woonde. Een deel van de informatie komt niet overeen met de echte feiten, wat niet ongebruikelijk is voor een valse identiteit. Ze registreerde zich onder een valse naam, maakte zichzelf 10 jaar jonger en beweerde de weduwe van Maurice Lincoln te zijn. De staat van haar geboorte wordt correct weergegeven als Texas. Het is onduidelijk hoe waarheidsgetrouw de informatie over de namen van haar ouders is of over de dag van haar geboorte.

Bullion was het laatste overlevende lid van de Wild Bunch-bende.

 

Uit: Wikipedia – Laura Bullion

 

Het Wilde Westen

facebook

 

© 25 juli 2020,    laatst bijgewerkt op 3 maart 2023