Grote Kerk van Breda

 

De kerk staat in het centrum van Breda aan de Grote Markt. Het is een kruisbasiliek in de stijl van de Brabantse gotiek, die in de loop der tijd meerdere malen is gerestaureerd.

    

De kerk is hét herkenningspunt van Breda. De toren van de kerk, met zijn 97 meter hoog al van ver zichtbaar, is op sommige dagen te beklimmen. Boven is er een uitzicht over de Grote Markt en de stad. Het kerkgebouw is gratis te bezichtigen en wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor concerten, cursussen, symposia, beurzen, modeshows, schoolexcursies, tentoonstellingen en als restaurant.

De kerk is sinds 1637 protestants. Er wordt tegenwoordig nog tien maal per jaar een kerkdienst gehouden. Ook vinden er regelmatig doopsels, huwelijksvieringen, herdenkingsdiensten en uitvaarten plaats.

Zowel door haar bouw als door haar ligging wordt de kerk tot de mooiste van Nederland gerekend. Als voorbeeld van de Brabantse gotiek is zij in Nederland het meest gave en elegante, hoewel minder bekend dan de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. De kerk staat in de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’ uit 1990.

Het Orgel van de Grote Kerk in Breda is gebouwd door de firma Flentrop en is een van de grotere orgels van Nederland na vele restauraties, uitbreidingen en verbeteringen. Het heeft de kleuren van het huis Nassau, blauw en goud. Het behoort tot de grootste 4-klaviers mechanische instrumenten in de zuidelijke Nederlanden. Helemaal bovenaan houden twee leeuwen en een engel het wapen van Breda vast.
Het orgel heeft 3780 pijpen en 63 registers, die verdeeld zijn over vier klavieren en een vrij pedaal. De huidige dispositie van het orgel bestaat uit 53 sprekende stemmen, verdeeld over Pedaal (11), Hoofdwerk (12), Rugwerk (9), Bovenwerk (13) en Borstwerk (8). Tevens beschikt het orgel over een 24-toons klokkenspel en een Cimbelstern.

 

 

 In de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk van Breda liet Jan IV van Nassau een acht meter hoog praalgraf aanbrengen tegen een van de wanden van de kooromgang. Het monument herdenkt Engelbrecht I van Nassau, zijn vrouw Johanna van Polanen, Jan IV van Nassau zelf en diens vrouw Maria van Loon-Heinsberg.
Het rond 1475 gebouwde monument is acht meter hoog, vier meter breed en gemaakt van fijne, zachte Franse kalksteen. Het is voor die tijd al ouderwets van vorm.
Het monument is een driedimensionale retabel waarin de beide stichters en ook Engelbrecht en Johanna geknield voor een Madonna met kind bidden. Achter hen staan hun patroonheiligen Hiëronymus(met kardinaalshoed) en Johannes de Doper rechts en de geharnaste Sint-Joris en Sint-Wendelinus links. Twee “zwevende” engelen houden een baldakijn vast en daarboven vinden we een gotische boog met het wapenschild van de Nassaus, nissen met wapenschilden en helmen en daarboven pinakels.

  

 

Het praalgraf van Engelbrecht II van Nassau en zijn vrouw Cimburga van Baden staat in Prinsenkapel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Breda.

Het praalgraf, opgericht na 1530 door graaf Hendrik III van Nassau bestaat uit:
Zwart marmeren zerk met liggend in een natuurlijke houding op hun doodsbed, de beide beelden van de overledenen.
Vier knielende figuren uit albast.
Dekplaat met de uitrustingsstukken van de graaf, ook uit zwart Belgisch marmer en albast.

 

 

    

    

    

Op Tweede Pinksterdag 5 juni 2017 is de Grote Kerk van Breda het decor van Nassaudag Breda.

 

Zie ook:

Kasteel van Breda

Nassaudag Breda 2017

 

Terug naar:

Varia

  facebook       

© 3 juni 2017