Het geboortejaar van
Antje van den Akker
Antje van den Akker is geboren op 21 maart 1839 te Hazerswoude.
Overzicht van het jaar 1839
MDCCCXXXIX
- januari
- 9 – Louis Daguerre presenteert het proces van Daguerreotypie voor de Académie des Sciences.
- 19 – Paul Cézanne, Frans impressionistisch schilder (overleden 1906)
- 25 – Michael Faraday suggereert als eerste de mogelijkheid van fotografie
- februari
- 9 – De Engelse walvisvaarder Thomas Freeman is de eerste persoon die de Ballenyeilanden betreedt.
- maart
- 4 – In Brussel verschijnt het Koninklijk Besluit dat het reglement van de Koninklijke Sterrenwacht van België bevat.
- 9 – Terwijl de Mexicaanse generaal Antonio López de Santa Anna optrekt tegen een Franse invasiemacht, belooft president Bustamante de geëiste 600.000 peso’s schadevergoeding te betalen, en het Franse leger trekt zich terug. Daarmee komt een einde aan de Gebaksoorlog.
- 21 – Antje van den Akker geboren te Hazerswoude. Dochter Dirk van den Akker en Neeltje Verduijn. Zij was trouwde op 17 november 1873 (scheiding tafel en bed op 5-12-1897) met Maarten Braat.
- 21 – Abraham Jacob van der Aa (64) overleden. Hij was een Nederlandse Nederlands schrijver en aardrijkskundige die voornamelijk bekend is geworden door zijn Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden en door zijn Biographisch Woordenboek der Nederlanden.
- 23 – In de Amerikaanse krant The Boston Morning Post verschijnt voor het eerst de uitdrukking O.K..
- 23 – Otto Eerelman geboren. Hij was een Nederlands kunstschilder, etser en lithograaf die vooral bekend geworden is dankzij zijn natuurgetrouwe schetsen en schilderijen van honden en paarden. Ook vervaardigde hij als hofschilder diverse portretten van Prinses Wilhelmina in haar jonge jaren en later als Koningin. (overleden 1926)
- 28 – Pieter Gerardus van Os (62) overleden. Hij was een Nederlands kunstschilder. Hij schilderde vooral landschappen, vaak ook met vee.
Pieter van Os was een zoon en leerling van Jan van Os en Susanna de la Croix en een broer van Georgius van Os en Maria Margaretha van Os.
- april
- 19 – Koning Willem I ondertekent het Verdrag van Londen en erkent daarmee het koninkrijk België. Nederlands Limburg komt bij Nederland. Luxemburg wordt gesplitst in een Belgisch en een zelfstandig gedeelte, waar koning Willem I in personele unie groothertog wordt.
- 25 – De Britten veroveren vanuit het zuiden de Afghaanse stad Kandahar.
- mei
- 12 – Mislukte staatsgreep in Frankrijk van Louis Auguste Blanqui, en Armand Barbès die met honderden volgelingen worden gearresteerd.
- Verslaggever Jeremiah N. Reynolds publiceert ooggetuigenverslagen van de potvis Mocha Dick in het tijdschrift The Knickerbocker.
- juni
- 3 tot 25 – De opiumverbranding te Humen vindt plaats in Humen, een district in Dongguan. Lin Zexu, een keizerlijk ambtenaar, is de aanstichter van dit gebeuren, dat de aanleiding wordt tot de Eerste Opiumoorlog.
- 14 – De in Engeland opgerichte Anti-Corn Law League overhandigt ruim een miljoen handtekeningen aan het Lagerhuis tegen de Corn Law van 1815, die de prijzen van graan onnodig hoog houdt.
- 18 – In Stuttgart huwt de Nederlandse prins Willem Alexander met zijn nicht prinses Sophie van Württemberg.
- juli
- 2 – Slavenopstand op het Spaanse slaventransportschip La Amistad.
- 8 – John D. Rockefeller geboren, Amerikaans zakenman (overleden 1937)
- 12 – Het Britse Lagerhuis wijst met grote meerderheid het People’s Charter af, waarin onder meer algemeen mannenkiesrecht wordt geëist.
- augustus
- 7 – In Kaboel wordt Shah Shuja Durrani door de Britten weer op de Afghaanse troon gezet, en moet Dost Mohammed Khan vluchten naar de Oezbeken.
- 17 – Matthijs Maris geboren, Nederlands kunstschilder. Zoon van de boekdrukker Mattheus Marris en Hendrika Bloemert, was de middelste van drie broers. Als schilder, tekenaar, etser en lithograaf behoorde hij aanvankelijk tot de impressionistische Haagse School, net als zijn beide broers, Jacobus en Willem (overleden 1917).
- september
- 9 – Feestelijke opening van het eerste gebouw van het Amsterdamse genootschap Natura Artis Magistra.
- 20 – Officiële opening eerste spoorlijn in Nederland, tussen Haarlem en Amsterdam; vanaf 24 september gewone dienst.
- oktober
- 12 – Blanke boeren in Natal roepen de republiek Natalia uit.
- november
- 3 – De regering van de nieuwe sultan Abdülmecit van het Osmaanse Rijk kondigt het decreet van de Rozentuin af, waarin hervormingen worden aangekondigd. Leven, eer en eigendom van de onderdanen zullen voortaan gelijkelijk worden beschermd, ongeacht hun godsdienstige gezindheid. Belastingen zullen door de staat worden geïnd, en niet worden verpacht. De dienstplicht zal worden ingevoerd.
- In november breekt de Anglo-Chinese Opiumoorlog uit.
- december
- 9 – In Zwolle wordt de concertzaal van theater Odeon in gebruik genomen; op 30 december volgt de toneelzaal.
- 22 – Cornelis van Spaendonck (83) overleden, Nederlands kunstschilder, tekenaar en ontwerper.
- zonder datum
- De British & North American Royal Mail Steam Packet Company (Cunard Line) wordt gesticht.
- Allahdad incident in de Perziche stad Mashhad, gericht tegen de joodse bevolking van de stad.
- Charles Dickens publiceert Oliver Twist en Nicholas Nickleby
- Onder het pseudoniem Hildebrand publiceert Nicolaas Beets De Camera Obscura
Bronnen:
1839 – Wikiwand
Terug naar:
Antje van den Akker
Genealogie Van den Akker
Geboortejaren Van den Akker