Ida von Herzfeld

 

Ida von Herzfeld

Ida von Herzfeld

De heilige Ida von Herzfeld
Geboren rond 770 – overleden 825.
Zij was een verwante van Karel de Grote en groeide op aan zijn hof.

Karel de Grote regelde voor haar een huwelijk met Egbert van Saksen (Zie Graven in Saksen nr. 1). Zij had een gelukkig huwelijk met hertog Egbert van Saksen. Dat is des te opmerkelijker, omdat er voortdurend twist en onmin heerste tussen de Franken en de Saksen. Desondanks bleek haar man een trouwe dienaar van keizer Karel.
In Ida’s tijd hingen vele Saksers en Westfalers nog de oude Germaanse godsdienst aan.
Het echtpaar leidde een voorbeeldig christelijk leven.
In Herzfeld aan de rivier de Lippe, tegenover de woonplaats van haar man, stichtte Ida een kerk en wijdde haar toe aan de Moeder Gods. Die zou het centrum worden van christelijke eredienst, cultuur en naastenliefde. Zo wisten de beide echtelieden vele Westfalers en Saksers voor de nieuwe godsdienst van het christendom te winnen.
Zij werd weduwe in 811 en bleef de laatste jaren van haar leven alleen en werkte voor de armen. Elke dag vulde zij een stenen kist met voedsel en deelde dat uit aan de armen. Zij stichtte het klooster van Herzfeld, waar zij ook werd begraven na haar dood op 4 september 825. Op 26 november 980 werd zij heilig verklaard en zij werd de patrones van de bruiden en de weduwen.

Haar relieken bevinden zich in Herzfeld.  Zij wordt vereerd als patrones van de zwangere vrouwen. Elk jaar wordt op 4 september aan jonge en aanstaande moeders de Idazegen gegeven.
Zij wordt afgebeeld met een hinde aan haar voeten (die zou ze gered hebben, toen deze achterna werd gezeten door een jager).

Kinderen van Ida von Herzfeld en Egbert van Saksen:

  • Cobbo de Oudere (* 800), graaf van Hrecwiti en Boroctra in Westfalen ongeveer 825-850
  • Warin, abt van de Abdij van Corvey
  • Ida, de jongere, tweede echtgenote van graaf Asig (Esiko) van de Saksische Hessengouw en naar wie de Esikonen vernoemd zijn
  • Haduwey (Zie Graven in Saksen nr. 2).
Uit:
Ida van Herzfeld – Wikipedia

Terug naar:

Historische personen

facebook

© 27 juli 2016,    laatst bijgewerkt 10 april 2023