Achterland

 

Achterland is een niet-officiële buurtschap in de gemeente Molenlanden en wordt gerekend tot Groot-Ammers. Al in de zeventiende eeuw wordt de buurtschap genoemd, wanneer het deel uitmaakt van de Baronie van LiesveldGelkenes, Groot-Ammers met Ammers-Graveland, Achterland en Peulwijk.

Koeien op Achterland. © 2020 JohnOoms.nl

 

De buurtschap Achterland ligt rond de 3 km lange gelijknamige weg (en de te noorden hiervan gelegen Peppelweg). Achterland ligt ten zuiden van van het dorp Groot-Ammers. Langs deze weg loopt de Achterlandse Wetering.
In 1840 omvatte de buurtschap Achterland 15 huizen met 89 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap circa 50 huizen met circa 120 inwoners.

 

Het Achterland werd vroeger altijd gezien als de boerenwijk van Groot-Ammers. Het is daarom niet verwonderlijk dat er veel boerenbedrijven gevestigd zijn, hoewel dit de laatste jaren wel steeds meer aan het afnemen is.

 

Uit: Wikipedia – Achterland

 

Achterland is mijn Voorland, mijn voorouders zijn:

  • Jan Adamszoon Oom
    Hij is geboren tussen 1610 en 1615. Hij overleed tussen 26-8-1659 (als schout genoemd) en 21-2-1661 (zijn weduwe genoemd). Zoon van Adam Adriaensz Oom en  Maritgen Maertensdr Verhuysen.
    Hij is vanaf 11 juli 1640 schout van Gelkenes en Groot-Ammers met Ammers-Graveland, Achterland en Peulwijk in de Baronie van Liesveld. Hij huwde ca. 1640 met Philippina Cornelisdr de Cuijper.
  • Theuntje Ariens
    Jonge dochter van het Achterland. Geboren voor 1621 te Achterland.
    Zij was gehuwd met Gerrit Jans Jongeman van Goudriaan.

facebook

© 15 september 2019,                    laatst bijgewerkt  op 15 augustus 2023