Seth Bullock

Seth Bullock                                                    Foto: Publiek Domein Wiki

Seth Bullock
Geboren op 23 juli 1849, overleden op 23 september 1919.
Hij was een Canadees-Amerikaanse frontiersman, bedrijfseigenaar, politicus, sheriff en US Marshal . Hij was een vooraanstaand burger in Deadwood, South Dakota, waar hij van 1876 tot aan zijn dood woonde, een ijzerhandel en later een groot hotel exploiteerde, het Bullock Hotel.

Veel van de details van Bullock’s vroege leven zijn verloren gegaan. Hij werd geboren in Amherstburg , Canada West (nu Ontario ) aan de Canadese kant van de Detroit River.

Zijn vader, de gepensioneerde sergeant-majoor van het Britse leger en held George Bullock, stond bekend als actief in de politiek van Sandwich, Upper Canada (later omgedoopt tot Windsor, Ontario ). Er wordt ten onrechte aangenomen dat hij familie is van de Britse generaal Sir George Bullock , die eigenlijk jonger was dan Seth. Seth’s moeder was een Schotse vrouw genaamd Anna Findley Bullock. 

In 1860 werd Bullock’s vader, George Bullock, gedwongen zijn positie als County Treasurer neer te leggen vanwege het ontbreken van fondsen. Om vervolging in Canada te voorkomen, vluchtte Bullock’s vader over de grens naar Detroit, Michigan, VS, en liet zijn acht kinderen alleen achter in Sandwich, Ontario, Canada. Bullock’s moeder was in die tijd overleden, dus de kinderen moesten voor zichzelf zorgen. En het eigendom van Bullock’s vader in Sandwich werd ofwel in beslag genomen door zijn schuldeisers of verkocht op een openbare veiling in 1863, omdat hij zijn hypotheek en andere schulden niet was nagekomen. 

Bullock’s jeugd was niet gelukkig. Zijn vader was een strenge opvoeder, waarvan bekend was dat hij de jonge Seth sloeg voor kleine overtredingen. Bullock rende eerst op 13-jarige leeftijd weg, en vervolgens op 16-jarige leeftijd naar Montana om tijdelijk bij zijn oudere zus, Jessie Bullock, te gaan wonen. Op 18-jarige leeftijd was hij definitief het huis uit. 

In 1867 werd Bullock een inwoner van Helena in Montana , waar hij tevergeefs solliciteerde bij de territoriale wetgevende macht. Hij werd vervolgens verkozen als Republikein in de Territoriale Senaat, diende in 1871 en 1872, en hielp bij het creëren van Yellowstone National Park.

In 1873 werd hij verkozen tot sheriff van Lewis en Clark County, Montana .  Tijdens zijn ambtsperiode als sheriff vermoordde hij zijn eerste man, Clell Watson. Watson had een paard gestolen en verwikkeld in een vuurgevecht met Bullock, waarbij Bullock licht gewond raakte aan de schouder. Watson werd vervolgens in hechtenis genomen.

Watson was bereid om opgehangen te worden, maar een menigte verscheen en schrikte de beul af. Bullock klom op het schavot en trok aan de hendel, waardoor Watson zijn dood tegemoet ging. Bullock hield toen de menigte af met een jachtgeweer. Dit incident werd opnieuw nagebootst in de pilot-aflevering van HBO’s televisieserie Deadwood , behalve in de show dat Watson aan de voorkant van het kantoor van de sheriff werd opgehangen. 

Kort na dit evenement openden Bullock en Sol Star een ijzerhandel.  In augustus 1876 begonnen ze een niet aangeboorde markt  in de goudkoorts stad Deadwood , in de Dakota Territory. De twee kochten veel in Deadwood en begonnen daar een winkel als “Office of Star and Bullock, Auctioneers and Commission Merchants”, eerst in een tent en daarna in een gebouw.

Seth Bullock, 1893                                Foto: Publiek Domein Wiki

Deadwood was een wetteloos, rumoerig stadje. De dag na Bullock’s aankomst werd Wild Bill Hickok vermoord door Jack McCall . McCall schoot Hickok in zijn achterhoofd terwijl hij zat te pokeren. McCall werd later niet schuldig bevonden door een geïmproviseerde kamprechtbank en vrijgelaten, waarna hij prompt de stad verliet. De vraag naar wetshandhaving groeide na de moord op Hickok en Bullock’s achtergrond maakte hem de logische keuze voor Deadwood’s eerste sheriff.  Hij werd echter niet gekozen voor de positie, maar werd eerder benoemd door de toenmalige gouverneur Pennington van Dakota Territory in maart 1877. In november 1877 werd een speciale verkiezing gehouden in Lawrence County, waarbij Deadwood behoorde. Bullock was de kandidaat voor sheriff op het ticket van de Peoples Party (Republikeinse) en John J. Manning was de kandidaat voor de Democratische Partij. Manning won de verkiezingen en werd daarmee de eerste gekozen sheriff voor Lawrence County, waarvan Deadwood de belangrijkste stad was. Bullock’s ambtstermijn als benoemd tot sheriff duurde ongeveer negen maanden.
In 1878 diende Bullock zich opnieuw aan voor sheriff van Lawrence County op het Republikeinse ticket, en stond tegenover de zittende John Manning. Net als in 1877 won Manning de verkiezingen tegen Bullock en kreeg hij een termijn van twee jaar als sheriff.

Tijdens zijn ambtstermijn als de aangestelde sheriff nam Bullock zijn baan serieus door verschillende bewoners te vervangen en de taak van het beschaven van het kamp op zich te nemen. Ondanks (of misschien wel dankzij) een reputatie van onverschrokkenheid en een compromisloze aard, slaagde Bullock erin de taak uit te voeren zonder iemand te doden. Bullock deed verschillende onderhandelingen met Al Swearengen, eigenaar van het beruchte Gem Theatre , het meest opmerkelijke bordeel van Deadwood. Swearengen had de gave om geld te verdienen met ondeugd en investeerde slim een ​​deel van zijn winst in het aangaan van allianties met de rijken en machtigen van het kamp.

Bullock werd in 1905 benoemd tot marshal door president Theodore Roosevelt en opnieuw in 1909 door president William Howard Taft. Toen hij tot sheriff werd benoemd, was een van Bullock’s eerste taken het confronteren van Dodge City plaatsvervangend marshal Wyatt Earp, die mogelijk geïnteresseerd was in de baan van de sheriff. Bullock vertelde Earp dat zijn diensten niet nodig waren. Een week later verliet Earp Deadwood om terug te keren naar Dodge City.

Nadat hij enige stabiliteit had bereikt in Deadwood, bracht Bullock zijn vrouw Martha Eccles Bullock en dochter Margaret naar de stad vanuit het huis van haar ouders in Michigan , waar ze in die periode hadden gewoond. Ze kregen vervolgens nog een dochter, Florence, en een zoon, Stanley.

Bullock en Star kochten een ranch waar Redwater Creek de Belle Fourche River ontmoette en noemden het de S&B Ranch Company. Bullock zorgde voor de introductie van alfalfa teelt in South Dakota in 1881. Later werd hij een plaatsvervangend US Marshal, werkte hij samen met Star en Harris Franklin in de Deadwood Flouring Mill en investeerde hij in de mijnbouw , de lokale groei-industrie. Bullock en Star breidden uiteindelijk hun zakelijke belangen uit naar de steden Spearfish , Sturgis en Custer.

Bullock, toen een plaatsvervangend sheriff uit Medora, North Dakota , ontmoette Theodore Roosevelt in 1884 terwijl hij een paardendief genaamd Crazy Steve in hechtenis nam op het strand, in de buurt van wat de stad Belle Fourche zou worden. De twee werden vrienden voor het leven, Roosevelt zei later over Bullock: “Seth Bullock is een echte westerling, het beste type grenswachter.”

Bullock en Star droegen verder bij aan de economische ontwikkeling van de regio door de Fremont, Elkhorn en Missouri Valley Railroad ervan te overtuigen een spoor aan te leggen door hen 16 ha gratis recht van overpad over hun land te bieden wanneer een speculant het land kocht. recht van overpad naar Minnesota en eiste een hoge prijs van de spoorweg. De spoorweg bouwde in 1890 een station vijf kilometer ten noordwesten van Minnesota, en Bullock en Star speelden een belangrijke rol bij de oprichting van de stad Belle Fourche en bood gratis kavels aan iedereen die uit Minnesota kwam. Belle Fourche werd het grootste spoorweghoofd voor vee in de Verenigde Staten en de provinciehoofdstad werd veranderd van Minnesota naar Belle Fourche.

Bullock Hotel                                                    Foto: Publiek Domein Wiki

De ijzerhandel van Bullock en Star in Deadwood brandde in 1894 af. In plaats van te herbouwen, bouwden ze het eerste hotel van Deadwood op het terrein: een luxe hotel met drie verdiepingen en 63 kamers. Het Bullock Hotel blijft tot op de dag van vandaag actief en heeft nu een casino.

Bullock’s vriendschap met Roosevelt leidde ertoe dat hij een kapitein werd van Troop A in Grigsby’s Cowboy Regiment. Dit was een ander vrijwillig cavalerieregiment dat door het Congres in de lente van 1898 werd goedgekeurd. Het was qua samenstelling vergelijkbaar met de Rough Riders van Theodore Roosevelt , die tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog in Cuba optraden . Hoewel Troop A nooit het trainingskamp in Louisiana verliet voordat de oorlog voorbij was, verdiende Bullock de rang van kapitein.  Toen Roosevelt vice-president werd onder president William McKinley , benoemde hij Bullock als de eerste bosbeheerder van het Black Hills Reserve.. Nadat Roosevelt tot president was gekozen, organiseerde Bullock 50 mensen (inclusief Tom Mix ) om mee te rijden in de inaugurele parade in 1905. Bullock werd vervolgens benoemd tot US Marshal voor South Dakota voor de volgende negen jaar. [15] Roosevelt selecteerde Bullock later als een van de 18 officieren (waaronder Frederick Russell Burnham , James R. Garfield en John M. Parker ) om een ​​vrijwillige infanteriedivisie op te richten, Roosevelt’s vrijwilligers uit de Eerste Wereldoorlog , voor dienst in Frankrijk in 1917. 

Het congres gaf Roosevelt de autoriteit om tot vier divisies te verhogen, vergelijkbaar met de Rough Riders; als opperbevelhebber weigerde president Woodrow Wilson echter de vrijwilligers in te zetten, en de eenheid werd ontbonden. Na de dood van Roosevelt in januari 1919 creëerde Bullock een monument voor hem met de hulp van de Black Hill Pioneers , ingewijd op 4 juli 1919, op Sheep Mountain, dat omgedoopt werd tot Mount Roosevelt.

Bullock is overleden aan darmkanker kort daarna, op 23 september 1919 bij hem thuis op 28 Van Buren straat in Deadwood. Hij wordt begraven op de begraafplaats Mount Moriah in Deadwood, samen met Wild Bill Hickok en Calamity Jane, met zijn graf tegenover Mount Roosevelt.  Bullock’s graf ligt meer dan 230 meter verwijderd van het hoofdterrein van de begraafplaats.

Uit:
Wikipedia – Seth Bullock
Wikipedia – Bullock Hotel

 

Terug naar:

Het Wilde Westen

facebook

 

© 16 augustus 2020, laatst bijgewerkt op  3 maart 2023