Harry Tracy

Harry Tracy                                        Foto: Publiek Domein Wikipedia

Harry Tracy
Geboren op 23 oktober 1875, overleden op 6 augustus 1902.
Hij was een outlaw in het Amerikaanse oude westen. Zijn echte naam was Harry Severns. Hij zou samen met Butch Cassidy and the Hole in the Wall Gang hebben gelopen, maar er is geen bewijs voor deze bewering. Tegen de tijd dat hij volwassen was geworden, nam hij actief deel aan overvallen en diefstal . Op 1 maart 1898 waren Tracy en drie handlangers verwikkeld in een vuurgevecht in Brown’s Park, Colorado, waarbij de bazin Valentine S. Hoy werd gedood. Tracy en medeplichtige David Lant van het Brown’s Park-vuurgevecht werden gevangengenomen maar ontsnapten uit de gevangenis van Routt County in Hahn’s Peak, CO. Ze werden opgespoord en gearresteerd en in juni 1898 naar de gevangenis in Aspen, Colorado gestuurd.  Na een paar maanden ontsnapten zowel Tracy als Lant opnieuw. Lant verdwijnt uit de geschiedenis, maar Tracy begaf zich naar Washington en Oregon. Eind 1901 werd Tracy gevangengenomen, veroordeeld en opgesloten in de Oregon State Penitentiary.

The Seattle Daily Times schrijft op 3 juli 1902:
“In alle criminele kennis van het land is er geen record dat gelijk is aan dat van Harry Tracy voor koelbloedige zenuwen, wanhoop en dorst naar misdaad. Jesse James is , vergeleken met Tracy, een zondagsschoolleraar”.

Met medegevangene David Merrill ontsnapte hij op 9 juni 1902, waarbij hij de officieren Thurston Jones Sr.,  Bailey Tiffany,  Frank Ferrell en drie burgers daarbij doodschoot. Er volgde een grote klopjacht op en hij kreeg daardoor uitgebreide media-aandacht. Hij ontweek een maand lang de gevangenneming, meestal vluchtte hij naar Seattle, Washington. Op 28 juni 1902 brak er een ruzie uit tussen hem en Merrill, die eindigde in een duel. Tracy gaf Merill geen kans tijdens hun duel, hij draaide zich sneller om, en Merill werd gedood. Zijn lichaam werd gevonden op 14 juli. Op 3 juli 1902 zette hij een hinderlaag op nabij Bothell, Washington, waar hij detective Charles Raymond en deputy John Williams tijdens een vuurgevecht doodschoot. Tracy vluchtte, nam verschillende mensen in een woning in gijzeling en schakelde agenten uit bij een vuurgevecht. Tijdens dat vuurgevecht doodde hij posse-leden Cornelious Rowley en Enoch Breece. Op 6 augustus 1902, in Creston , Washington, werd Tracy in het nauw gedreven en ernstig gewond aan het been tijdens een hinderlaag door een troep uit Lincoln County. Sheriff Gardner arriveerde en had het veld waar Tracy doorheen was gekropen omsingeld. Tracy pleegde zelfmoord om gevangenneming te voorkomen. Het Tracy-pistool is te zien in het White River Valley Museum in Auburn, Washington.

 

Uit: Wikipedia – Harry Tracy

 

Terug naar:

Het Wilde Westen

  facebook       

© 21 juli 2020