Hardinxveld-Giessendam

 

Hardinxveld-Giessendam (Hardinxvelds: Hààrdingsvelt) is een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 18.051 inwoners (1 januari 2019, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 19,35 km² (waarvan 2,46 km² water). De dorpen binnen de gemeente Hardinxveld-Giessendam zijn Boven-Hardinxveld en Giessendam – Neder-Hardinxveld.

De gemeente is ontstaan uit de vroegere gemeenten Hardinxveld en Giessendam, die in 1957 werden samengevoegd. Daarbij verviel ruim de helft van het grondgebied van Giessendam – te weten het dorp Giessen-Oudekerk – aan de nieuwe gemeente Giessenburg, die in 1986 opging in Giessenlanden. Sinds de jaren zestig is de gemeente door de bouw van nieuwe wijken, in Giessendam – Neder-Hardinxveld, (De Peulen, de Wielwijk, en later de Westwijk) sterk gegroeid.

Het dorp Hardinxveld is een van de oudste dorpen van de Alblasserwaard. Er is bekend dat er al in het jaar 1105 een pastoor aanwezig was, en dus ook een kerk. In het jaar 1282 werd Hardinxveld een zogeheten hoge heerlijkheid. Het dorp heeft door de eeuwen heen zeer te lijden gehad van verschillende oorlogen, waaronder de Gelderse Oorlogen en de Tachtigjarige Oorlog. De naam Giessendam komt voor het eerst voor in 1231 en is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de aanwezigheid van een dam in het veenriviertje de Giessen, waaromheen een dorp is ontstaan. Deze dam is lange tijd de gemeentegrens tussen Hardinxveld en Giessendam geweest. De grens tussen de dorpen Giessendam – Neder-Hardinxveld en Boven-Hardinxveld is het Kanaal van Steenenhoek.

Wapen Hardinxveld-Giessendam © Wikipedia

Het wapen van Hardinxveld-Giessendam is op 20 september 1958 bij Koninklijk Besluit aan de nieuw opgerichte gemeente Hardinxveld-Giessendam toegekend. Deze gemeente was ontstaan uit de voormalige gemeenten Hardinxveld en Giessendam.

Hardinxveld-Giessendam heeft als wapen een combinatie van de wapens van Hardinxveld en Giessendam, elk met zijn eigen geschiedenis. Het wapen van Hardinxveld is een zogeheten Châtillon-wapen. Bastaardnageslacht, afkomstig uit de buurt van de Franse stad Châtillon-sur-Marne in de Champagne in het huidige Frankrijk, heeft het wapen naar Hardinxveld gebracht. Het wapen van Giessendam is ontstaan in 1939, toen de Giessendammers bij het bouwen van een nieuw gemeentehuis graag een eigen wapen wilden hebben. Toen de dorpen werden samengevoegd, werd ook het wapen gedeeld.

De beschrijving is als volgt: “Linksgeschuind : I van keel beladen met 3 palen van paalvair, het schildhoofd van goud, beladen in de rechterbovenhoek met een raaf van sabel, II in keel een zilveren molenrad. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen.”

 

Uit:

Terug naar:

Gemeenten

  facebook       

 

© 2 mei 2020