Graven van Teisterbant

Teisterbant was in de middeleeuwen een gouw of graafschap van Vlaardingen tot Tiel, begrensd door de rivieren Lek, Maas, Waal en Hollandse IJssel. De huidige Neder-Betuwe maakte er deel van uit, maar ook plaatsen als Vianen, Culemborg, Batenburg en Geldermalsen. Tiel was de belangrijkste stad van het gebied. De historische landen van Altena, Arkel, Buren, Heusden en Vianen maakten er ook deel van uit.

Het was reeds een bekend gebied in 8e eeuw. Van 843 (Verdrag van Verdun) tot het overlijden van Lotharius II in 869 hoorde Teisterbant onder het koninkrijk Lotharingen. Vervolgens kwam Teisterbant in 870 (Verdrag van Meerssen) aan Lotharius’ oom Lodewijk de Duitser en werd het deel van Oost-Francië.

Graaf Gerolf van Frisia ontving als beloning voor zijn rol bij het verdrijven van de Noormannen van de Oost-Frankische koning Arnulf van Karinthië op 4 augustus 889 een aantal goederen in Teisterbant in vol eigendom. Het betrof een aantal boerderijen en huizen in onder andere Tiel, Aalburg en Asch. Gerolf had twee zonen, Waldger en Dirk. Dirk werd de stamvader van de graven van Holland, Waldger werd 898-928 vermeld als graaf van Teisterbant. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Radboud.

Bron: Wikipedia – Teisterbant

 

1. Waldger van Teisterbant
Geboren rond 850, overleden in 936. Hij was mogelijk een zoon van de West-Friese graaf Gerulf II (Zie Friese Vorsten nr. 8b). Waldger was ook de broer van de Friese graaf Dirk I (van Holland) (Zie Graven van Holland nr 1).
Hij was getrouwd met Alberada.
Kinderen:

  • Diederik   ± 875
  • Wouter graaf van Upgoye  ± 880-929
  • Radboud van Teisterbant  ± 885-940 (Volgt 2)
Vermelding:
Waltger – Wikiwand

 

2. Radboud van Teisterbant
Geboren omstreeks 885, overleden rond 940. Graaf van Teisterbant. Zoon van Waldger van Teisterbant en Aberada.
Zoon:

  • Diederick (Volgt 3)

 

3. Diederick van Teisterbant
Geboren in 930. Heer van Beusichem. Zoon van Radboud van Teisterbant.
Hij was gehuwd met een onbekende vrouw.
Zoon:

 

Bronvermeldingen:
Gerbrand van Beusichem (± 965-….) »  Genealogie Online
Genealogische Bronnen – JohnOoms.nl

Terug naar:

Graven en Gravinnen

facebook

© 18 mei 2018,   laatst bijgewerkt op 22 juni 2023